Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΤΡΟΠΗ ΑΧΕΛΩΟΥ
Κυβερνητικά «θα» και δικαστικές εμπλοκές

Τριάντα χρόνια μετά τις πρώτες εξαγγελίες, το έργο της εκτροπής του Αχελώου εξακολουθεί να βρίσκεται στα «θα» των κυβερνώντων, ενώ παράλληλα, λόγω των πρόχειρων μελετών και διαδικασιών που ακολουθούνται, δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από αποφάσεις του ΣτΕ.

Χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, δήλωσε μεν ότι το έργο της εκτροπής «αποτελεί βούληση της κυβέρνησης, όπως και όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας τριακονταετίας», ωστόσο ανακοίνωσε ότι στις αρχές του 2005 θα δημοπρατηθεί μόνο το έργο της αποπεράτωσης του φράγματος της Συκιάς, προϋπολογισμού 175 εκατ. ευρώ. Ενα έργο - όπως παραδέχτηκε - που, ανεξάρτητα από το αν θα γίνει εκτροπή ή όχι προς τη Θεσσαλία, θα κατασκευαστεί για ενεργειακούς λόγους, αλλά και για τη ρύθμιση των υδάτων του ποταμού, δηλαδή για να μη χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού κατά τους χειμερινούς μήνες. Οσον αφορά σε αυτήν καθαυτή την εκτροπή, ο υπουργός δήλωσε ότι περιμένει την καθαρογραφή της τελευταίας απόφασης του ΣτΕ, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη προσαρμογή των περιβαλλοντικών όρων.

Στο μεταξύ, για τρίτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια το έργο δέχεται ένα δικαστικό πλήγμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο στην απόφασή του επισημαίνει την απουσία ενός συνολικού προγραμματισμού στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του ΣτΕ σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών και υπό την προεδρία του Χρ. Γεραρή, ακύρωσε ως παράνομη την απόφαση της πολιτείας που επέτρεπε τη συνέχιση των έργων.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι πρέπει να γίνουν δεκτές οι προσφυγές διαφόρων ΟΤΑ, επιμελητηρίων, αγροτικών συνεταιρισμών, ιδιοκτητών ακινήτων και μαζικών φορέων του νομού Αιτωλοακαρνανίας και να ακυρωθούν οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις για την εκτροπή του Αχελώου. Εκανε εν μέρει δεκτή την εισήγηση της συμβούλου επικρατείας Αικ. Σακελλαροπούλου. Στην απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται ότι υπάρχει απουσία προγραμματισμού στην περιβαλλοντική μελέτη και έτσι επέρχεται κατασπατάληση υδάτινων πόρων. Το γεγονός αυτό, πάντα σύμφωνα με το ΣτΕ, έχει ως συνέπεια να μη μπορεί να βεβαιωθεί η βιωσιμότητα του έργου.

Επίσης, η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει ότι η διαδικασία διαχείρισης των υδάτινων πόρων έχει συνταγματική κάλυψη και πριν να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι οποιουδήποτε έργου πρέπει να έχει προηγηθεί η ένταξή του στον εθνικό σχεδιασμό, κάτι που δε συνέβη στην περίπτωση του Αχελώου. Η εισήγηση ανέφερε ότι δεν αντιμετωπίστηκε και το πρόβλημα με 15 αρχαιότητες και μνημεία που θα κατακλυστούν από τα νερά του ποταμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ