Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τσουχτερά πρόστιμα για την... οδική ασφάλεια

Με κατασταλτικά και εισπρακτικά - κατά κύριο λόγο - μέτρα, επιχειρεί η κυβέρνηση να δώσει λύσει στο σοβαρό πρόβλημα της οδικής ασφάλειας, που η ίδια, διά στόματος του πρωθυπουργού, το έχει εντάξει στα θέματα «πρώτης προτεραιότητας».

Και επειδή, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για την οδική ασφάλεια, «μαγειρεύει» νέα χαράτσια, κάνοντας λόγο για «ένα ειδικό ταμείο χρηματοδότησης», χωρίς να διευκρινίζει από πού θα αντλούνται τα έσοδα. Στο επίκεντρο των μέτρων που εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών, για την κατάρτιση 5ετούς σχεδίου για την οδική ασφάλεια, βρίσκονται η μεθοδευμένη και συστηματική αστυνόμευση, με αυστηρές ποινές στους παραβάτες, καθώς και η θέσπιση συστήματος που θα εξασφαλίζει την είσπραξη των «τσουχτερών» προστίμων!

Σε χτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Μεταφορών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε εκπροσώπους οργανώσεων για την οδική ασφάλεια, με ποια μέτρα επιδιώκει η κυβέρνηση να μειώσει τα τροχαία ατυχήματα την επόμενη 5ετία, τουλάχιστον, κατά 50%. Μεταξύ των «στρατηγικών δράσεων» του υπουργείου είναι: Η αναδιοργάνωση του συστήματος χορήγησης «διπλωμάτων» οδήγησης. Εξετάζεται η επαναληπτική ιατρική εξέταση σε τακτά χρονικά διαστήματα και για τους ερασιτέχνες οδηγούς. Η μεθοδευμένη αστυνόμευση, με αυστηρές ποινές στους παραβάτες και εξασφάλιση είσπραξης των προστίμων. Εξετάζεται να εκχωρηθεί σε ιδιωτική εταιρία η διαχείριση (συλλογή και αποστολή) των κλήσεων για τροχαίες παραβάσεις. Η αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με αυστηρά πρόστιμα και διοικητικές ποινές. Εξετάζεται μέχρι και 5πλασιασμός των προστίμων για ορισμένες τροχαίες παραβάσεις (παραβίαση κόκκινου, υπερβολική ταχύτητα κλπ.).

Κατά τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπη, τα ατυχήματα οφείλονται στην κακή οδήγηση και πρωτίστως στα ανθρώπινα λάθη, στην παραβίαση βασικών κανόνων οδήγησης, στον «οχαδερφισμό», στη δήθεν μαγκιά. Τώρα, λοιπόν, λέει ο ίδιος, «τα ψέματα τελείωσαν. Οποιοι οδηγούν επικίνδυνα, θα υποστούν και τις ανάλογες συνέπειες από την πολιτεία και το τίμημα θα είναι πολύ υψηλό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ