Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνάντηση με θέμα τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης

Με φόντο τη σύμπλευση στην πολιτική επιλογή να λειτουργήσουν οι δήμοι ως επιχειρήσεις που θα επιβάλλουν φόρους στους δημότες για τις υπηρεσίες που παρέχουν και θα συμπράττουν με το μεγάλο κεφάλαιο για την εκτέλεση έργων ή και την άσκηση αρμοδιοτήτων, συναντήθηκαν αργά χτες το βράδυ η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος, με θέμα τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αυτά σκιαγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2005.

Η συνάντηση έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας της ΚΕΔΚΕ, η οποία φέρεται να διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου αθέτησε δύο βασικές υποσχέσεις της: Πρώτον, δεν αποδίδονται οι παρακρατημένοι υπέρ της ΤΑ πόρων και, δεύτερον, δεν καλύπτονται στο σύνολο τους οι νέες αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν στους δήμους και η μισθοδοσία του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές. Από την πλευρά του υπουργείου υποστηριζόταν ότι φέτος δόθηκαν πολύ περισσότερα στους δήμους, συγκεκριμένα έκαναν λόγο για ξεπέρασμα των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού κατά 100 δισ. ευρώ, ενώ απαντούσαν πως το ζήτημα των παρακρατηθέντων θα τακτοποιηθεί μέσα από το πρόγραμμα «Θησέας» (χρηματοδοτεί έργα της ΤΑ, με το κράτος να συμμετέχει με μόλις το 20% των κονδυλίων).

Γεγονός είναι ότι και οι δύο πλευρές συμπράττουν στη δρομολόγηση της λειτουργίας του θεσμού με όρους δήθεν αυτοτέλειας (δηλαδή με φορολογική εξουσία). Η δήθεν αντιπαράθεση μεταξύ τους μάλλον μικροκομματικές σκοπιμότητες εξυπηρετεί, που δεν αλλάζουν σε τίποτα την ουσία, ότι δηλαδή οι δρομολογημένες εξελίξεις τίποτα θετικό για το δημότη δεν επιφέρουν.

Η κυβέρνηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού όχι μόνο δε δίνει τα παρακρατημένα, αλλά εξακολουθεί να κλέβει θεσμοθετημένους πόρους της ΤΑ. Η δε ΚΕΔΚΕ θυμίζουμε πως όλα αυτά τα χρόνια τίποτα δεν έκανε για να διεκδικήσει τους απαραίτητους για να λειτουργήσουν οι δήμοι πόρους, αντίθετα - όπως έκανε και στο πρόσφατο συνέδριό της - αναζητά τη «λύση» στη φορολογική εξουσία. Θυμίζουμε επίσης πως ένθερμα αποδέχτηκε τις νέες αρμοδιότητες, με το σκεπτικό ότι πρώτιστη σημασία έχει οι δήμοι να αποκτήσουν εξουσίες.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης θα τεθούν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, αύριο Τετάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ