Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Παρέμβαση ΗΠΑ και στο Ολστερ, αφού ο Πρόεδρος Μπους πρότεινε στον Ιαν Πέισλι, ηγέτη του Ενωτικού Δημοκρατικού Κόμματος (DUP), βοήθεια για την απεμπλοκή της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία, αποκάλυψε ο ηγέτης του DUP. Κίνηση που χαρακτηρίστηκε «θετική επέμβαση» από ιρλανδική κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Υπενθυμίζεται ότι το DUP εξακολουθεί να αρνείται να συμμετάσχει στα ημιαυτόνομα όργανα της Βόρειας Ιρλανδίας, με το «Σιν Φέιν», την πολιτική πτέρυγα του IRA, εφόσον αυτός δε θα έχει πλήρως αφοπλιστεί.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Προβάδισμα κατά 3% διατηρούν οι Εργατικοί του Τόνι Μπλερ έναντι των Συντηρητικών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Yougov που δημοσιεύεται στην «Daily Telegraph». Πάντως, μόλις το 24% των ερωτηθέντων θεωρεί αξιόπιστη και ειλικρινή την κυβέρνηση.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Αυξήθηκαν σε -τουλάχιστον - 19 οι νεκροί συνεπεία των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν το κεντρικό και ανατολικό τμήμα της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου «Ανατολή», πάνω από 2.600 χωριά έχουν αποκλειστεί από τα χιόνια.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Αγνωστος άνδρας εισέβαλε σε σχολείο και δολοφόνησε 8 παιδιά την ώρα που κοιμούνταν στην Κίνα, μετέδωσε χτες το πρακτορείο «Νέα Κίνα». Το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί άλλες τρεις τέτοιες επιθέσεις.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Η Ινδία πραγματοποίησε χτες «επιτυχή» δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς. Μία μέρα νωρίτερα, οι πρωθυπουργοί Ινδίας και Πακιστάν εμφανίζονταν ομόθυμοι να δηλώνουν ότι «το εμπόριο μπορεί να συμβάλει στην επίλυση των διμερών διαφορών». Ο στρατηγός-«Πρόεδρος» του Πακιστάν ανακοίνωσε περιοδεία σε Ευρώπη και ΗΠΑ για να συζητήσει το θέμα του Κασμίρ.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Απαγορεύτηκε χτες η κυκλοφορία του «Νιούζγουικ» στο Πακιστάν, διότι το τελευταίο του τεύχος περιέχει υλικό που «προσβάλλει το Κοράνι», ανέφερε το BBC.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών Ρίχτερ με επίκεντρο 30 χλμ. απ' την πόλη Ναμπίρε της (κατεχόμενης απ' την Ινδονησία) επαρχίας της Δυτικής Παπούα προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπων, τον τραυματισμό άλλων 65 και καταστροφές σε δεκάδες κτίρια.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή «αυστηρών μέτρων» κατά της Νότιας Κορέας, λόγω των μυστικών πυρηνικών πειραμάτων που αποκαλύφθηκε προ μηνών πως διενεργούσε στο παρελθόν, άφησε χτες η προεδρεύουσα του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ινγκριντ Χολ. Τα μέτρα θα ληφθούν «εφόσον οι έρευνες φέρουν στο φως νέα στοιχεία που να καταγράφουν πως η Σεούλ παραβίασε τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Οπλων».

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Λίγες μέρες πριν από την έναρξη της διάσκεψης κορυφής του Συνδέσμου Νοτιοανατολικών Ασιατικών Χωρών (ASEAN) στο Λάος, η κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ, ανακοίνωσε πως δε θα υπογράψει σύμφωνο μη επίθεσης...

ΝΤΑΚΑΡ.-- «Αυτοσυγκράτηση» ζήτησε χτες απ' τον Ρουαντέζο Πρόεδρο, Πολ Καγκάμε, αποστολή διπλωματών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά τις πρόσφατες απειλές του για την εξαπόλυση επίθεσης κατά Ρουαντέζων ανταρτών της φυλής Χούτου στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ σταμάτησε χτες τις εργασίες αποστολής ανθρωπιστικής αρωγής στο βόρειο τμήμα της δυτικής σουδανικής επαρχίας Νταρφούρ λόγω της ανάφλεξης σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ ανταρτών και στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ