Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Να σταματήσουν όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες

Ανακοίνωση της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, απάντηση στην πρυτανεία

«Το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε επιχείρηση σε βάρος του ακαδημαϊκού του χαρακτήρα, ακολουθώντας πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», επιβεβαιώνουν «οι αντιδράσεις που ακολούθησαν την ανακοίνωση της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ της 11ης Νοέμβρη και την κατάθεση σχετικής Ερώτησης στη Βουλή από το Κόμμα στις 17 Νοέμβρη» σημειώνει σε νέα ανακοίνωσή της η ΝΕ Ιωαννίνων του Κόμματος. Η ανακοίνωση της ΝΕ έρχεται να απαντήσει όχι μόνο στις θετικές αντιδράσεις αλλά κυρίως στο δελτίο Τύπου της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το θέμα. Σημειώνεται ότι η Πρυτανεία με ένα απολογητικό τρόπο ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ότι «υπηρετεί και είναι υπέρ του Δημοσίου Πανεπιστημίου», ότι το «Τεχνολογικό Πάρκο δεν ανήκει στο Πανεπιστήμιο».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν την ανακοίνωση της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ της 11 Νοέμβρη και την κατάθεση σχετικής Ερώτησης στη Βουλή από τους βουλευτές του Κόμματος Νίκο Γκατζή και Ελπίδα Παντελάκη στις 17 Νοέμβρη, επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες μας ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ακολουθεί πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε επιχείρηση, σε βάρος του ακαδημαϊκού του χαρακτήρα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου στις 25 Νοέμβρη, με το οποίο επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από τα καταγγελλόμενα. Εν τούτοις, η Πρυτανεία επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου στην «Westgate-Κέντρο Τηλεματικής» και προβάλλει τον ισχυρισμό ότι το έργο παραδόθηκε με επιτυχία. Παρακάμπτει όμως το καυτό ερώτημα ποιοι επωφελήθηκαν από την τεράστια χρηματοδότηση που υπερέβαινε το ένα δισ. δραχμές, ποσό πολλαπλάσιο αυτού που διατίθεται για τις ετήσιες λειτουργικές δαπάνες εκπαίδευσης και έρευνας του Πανεπιστημίου, όπως παρακάμπτει και το γεγονός ότι το κέντρο έχει ήδη κλείσει χωρίς να προσφέρει τίποτα.

Ομως το πιο εξωφρενικό είναι ο ισχυρισμός της Πρυτανείας ότι το Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου δεν ανήκει στο Πανεπιστήμιο, τη στιγμή που το Πανεπιστήμιο, μέσω της Εταιρείας αξιοποίησης της Πανεπιστημιακής περιουσίας είναι βασικός του μέτοχος, ενώ η Σύγκλητος πρόσφατα συζήτησε τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Πάρκου. Βεβαίως, ο παραπάνω ισχυρισμός είναι χρήσιμος στο να προσποιηθεί η Πρυτανεία ότι τίποτα δε γνωρίζει για τις άλλες δύο εταιρίες (Westpoint και Power Solutions) που αναφέρονται στην καταγγελία και οι οποίες λειτουργούσαν στο Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου.

Οι περιπτώσεις που έχουν ήδη καταγγελθεί δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο γίνεται επιχείρηση και ένα μέρος του διδακτικού προσωπικού λειτουργεί ως επιχειρηματίες, έχει ήδη διαβρώσει το δημόσιο χαρακτήρα του. Κινητήρια δύναμη δεν είναι πλέον η βελτίωση του επίπεδου των σπουδών, η ποιότητα της διδασκαλίας και της έρευνας, αλλά η συσσώρευση χρηματοδοτήσεων και ο προσωπικός πλουτισμός.

Η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ καλεί και πάλι τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους φοιτητές, το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου, το λαό της περιοχής μας, σε συσπείρωση και κοινή δράση για να σταματήσουν όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Για ανώτατη εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και της επιστήμης. Ανώτατη εκπαίδευση που θα αποσκοπεί στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παραγωγικών και πνευματικών δυνατοτήτων του λαού μας, για την πρόοδο και την ευημερία του συνόλου του λαού και όχι για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ