Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα Μουσεία γιορτάζουν

Ασημένια καρφίτσα από το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης
Ασημένια καρφίτσα από το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης
Βιβλία τέχνης, αντίγραφα εικόνων, κοσμημάτων αρχαίων και βυζαντινών, σπάνιες εκδόσεις, αφίσες, μεταξοτυπίες σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, αλλά και αντικείμενα από την πλούσια παράδοσή μας, προσφέρονται στα πωλητήρια των Μουσείων σε εξαιρετικά προσιτές τιμές και αποτελούν αναμφισβήτητα ένα ξεχωριστό δώρο. Μια περιήγηση στο χριστουγεννιάτικο μικρόκοσμο των Μουσείων της πρωτεύουσας θα σας γυρίσει σε γοητευτικές εποχές, προσφέροντας «νότες» νοσταλγίας και αίσθηση οικειότητας και θαλπωρής.

Μεγάλη ποικιλία με πρωτότυπα και καλαίσθητα δώρα μπορείτε να βρείτε στα πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη (τηλ. 210 - 3627.367). Στο κεντρικό κτίριο (Κουμπάρη 1), αλλά και στα δύο νέα παραρτήματα (Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και Νέο Κτίριο στην οδό Πειραιώς), μπορείτε να βρείτε δώρα προσωπικά και επαγγελματικά, υψηλής αισθητικής και σημαντικής προέλευσης. Στο κεντρικό πωλητήριο, αλλά και στο πωλητήριο του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, διατίθενται ακριβή αντίγραφα των εκθεμάτων του Μουσείου και ελεύθερες αποδόσεις λεπτομερειών και θεμάτων από τις συλλογές. Το πωλητήριο της οδού Πειραιώς επιλέγει πρωτότυπες καλλιτεχνικές δημιουργίες. Πρόκειται για σύγχρονα αντικείμενα εφαρμοσμένων τεχνών, χειροποίητα και πολλά από αυτά μοναδικά. Κεραμικά, κοσμήματα, υφασμάτινα είδη, φωτιστικά κ.ά., ανταποκρίνονται σε μια ευρεία κλίμακα αισθητικών επιλογών και οικονομικών δυνατοτήτων. Λειτουργεί ακόμα και βιβλιοπωλείο εξειδικευμένο σε εκδόσεις τέχνης.

Ολόγλυφα και ανάγλυφα, μαρμάρινα και χάλκινα, πήλινα ειδώλια και αγγεία, ασημένια και χρυσά κοσμήματα και νομίσματα, τοιχογραφίες και σύγχρονα προϊόντα με θέματα εμπνευσμένα από την αρχαία ελληνική και βυζαντινή τέχνη, συνθέτουν τις κύριες κατηγορίες αντικειμένων που εκτίθενται και διατίθενται στα πωλητήρια των κρατικών Μουσείων. Την αναπαραγωγή μεγάλου αριθμού πιστών αντιγράφων και εφαρμογών από πρωτότυπα που βρίσκονται στα ελληνικά μουσεία, έχουν φιλοτεχνήσει σύγχρονοι καλλιτέχνες με ιδιαίτερη φροντίδα και καλλιτεχνικό αισθητήριο.

Ρόδι και σπιτάκι είναι τα φετινά γούρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου
Ρόδι και σπιτάκι είναι τα φετινά γούρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου
Ανανεωμένο και εμπλουτισμένο είναι το πωλητήριο του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (Κυδαθηναίων 17, τηλ. 210 - 3229.031). Στους χώρους του μπορείτε να βρείτε έργα σύγχρονης χειροτεχνίας εμπνευσμένα από παραδοσιακά θέματα και μορφές (ξυλόγλυπτα, έργα αργυροχοΐας, κοσμήματα, κεραμικά, κεντήματα κ.ά.), καθώς και πιστά αντίγραφα από τα εκθέματα των συλλογών του. Το σχέδιο και η κατασκευή για το φετινό ασημένιο γούρι του, ανήκει στην Λιλή Φραγκάκη. Πηγή έμπνευσης στάθηκαν τα ρόπτρα. Ακόμη, εκτίθενται πορσελάνινες κούπες φιλοτεχνημένες από το ζωγράφο Γιώργο Σταθόπουλο και ασημένια αντίγραφα ταμάτων από τις συλλογές του Μουσείου.

Στο πωλητήριο του Μουσείου Νεότερης Κεραμικής (Μελιδώνη 4-6, Κεραμεικός, τηλ. 210 - 3318.491- 6), μπορεί κανείς να βρει αυθεντικά κεραμικά, φτιαγμένα από τους λιγοστούς αληθινά παραδοσιακούς μάστορες του πηλού, αλλά και έργα σύγχρονων κεραμιστών, με ξεχωριστό ταλέντο και ύφος. Επίσης, ο επισκέπτης μπορεί να βρει ενδιαφέρουσες εκδόσεις για την κεραμική, βιντεοταινίες και καρτ - ποστάλ. Για τους μικρούς μας φίλους προτείνουμε παιδικές εκδόσεις, παραδοσιακά παιχνίδια (νεροσφυρίχτρα, πήλινες κούκλες, σφραγίδες κ.ά.).

Το μεράκι, η καλαισθησία και η έμπνευση χαρακτηρίζουν το πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, που στεγάζεται στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13, τηλ. 210 - 3222.266). Στο χώρο του διατίθενται πιστές ή ελεύθερες αναπαραγωγές ιστορικών αντικειμένων και έργων ελληνικής παραδοσιακής τέχνης από τις συλλογές του. Κοσμήματα από ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες, διακοσμητικά ή χρηστικά αντικείμενα και κεντήματα συνθέτουν, μαζί με τις εκδόσεις του Μουσείου, μία μεγάλη ποικιλία αναμνηστικών και δώρων για κάθε επισκέπτη. Τέλος, μπορείτε να βρείτε τα μοναδικά φιλοτεχνημένα γούρια του 2005: ασημένιο ρόδι και σπιτάκι από τις συλλογές του Μουσείου.

Εργο του Τάσσου
Εργο του Τάσσου
Στο πωλητήριο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων (Διογένους 1-3, Πλάκα, τηλ. 210 - 3250.198) μπορείτε να βρείτε CD με παραδοσιακή μουσική από όλον τον κόσμο, αλλά και κάλαντα Χριστουγέννων από κάθε άκρη της Ελλάδας. Επίσης, βιβλία που αναφέρονται στη μουσική και χριστουγεννιάτικα παιδικά βιβλία ή βιβλία με βιογραφίες συνθετών και μουσικών. Ακόμη, καρφίτσες σε ασήμι και μπρούντζο, κάρτες με μουσικά όργανα. Από τα εκθέματα ξεχωρίζουμε τα «Ελληνικά παραδοσιακά μουσικά όργανα» του ιδρυτή του Μουσείου, Φ. Ανωγειανάκη, την πλήρη μέθοδο κρητικής λύρας του Γ. Μπουχαλάκη και τα βιβλία «Ούτι» του Κ. Καλαϊτζίδη και «Λαούτο» του Δ. Γρηγοριάδη. Παράλληλα, πωλούνται τα μουσικά όργανα καβάλια (τζαμάρες).

Μεταξοτυπίες και λιθογραφίες από έργα του Α. Τάσσου μπορείτε να βρείτε στα γραφεία της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος» (Λ. Φωτιάδου 2, τηλ. 210 - 9243.100). Τα έργα κυκλοφορούν σε πολύ περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και αποτελούν μια ξεχωριστή και ποιοτική πρόταση δώρου. Ακόμη, μπορείτε να βρείτε τα βιβλία του Α. Τάσσου «Ασμα Ασμάτων» και «Λυσιστράτη», καθώς επίσης και πρωτότυπες δημιουργίες του μεγάλου μας καλλιτέχνη.


Ηλιάνα ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εικαστικά γιορτινά «χρώματα» (2006-12-17 00:00:00.0)
Γιορτινά εικαστικά δώρα (2005-04-20 00:00:00.0)
Γιορτινές προτάσεις (2003-12-24 00:00:00.0)
Πήλινα και άλλα δώρα (2001-04-11 00:00:00.0)
"1998" εικαστικές ευχές (1997-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ