Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλύπητος ξυλοδαρμός μεταναστών από αστυνομικούς

Αγριους ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια από πλευράς αστυνομικών, που θυμίζουν την περίπτωση του Αμπού Γκράιμπ, με τα όσα αποδείχτηκαν πως έκαναν οι Αμερικανοί στρατιώτες σε Ιρακινούς, καταγγέλλουν Αφγανοί μετανάστες που κατοικούν στο κέντρο της Αθήνας! Τα περιστατικά συνέβησαν επί τρεις συνεχόμενες μέρες την περασμένη βδομάδα, όταν, σύμφωνα με τους μετανάστες, αστυνομικοί, ένστολοι και με πολιτικά, εισέβαλαν στο διώροφο σπίτι όπου διαμένουν περίπου 35 άτομα, στην οδό Πιπίνου, μεταξύ των οποίων και ανήλικοι. Εκεί, αναζητούσαν έναν συμπατριώτη τους που είχε δραπετεύσει από τα δικαστήρια. Παρά τις διαβεβαιώσεις των Αφγανών πως κανείς δεν τον είχε δει εκεί, οι αστυνομικοί έκαναν κάθε μέρα εφόδους στο συγκεκριμένο κατάλυμα.

Οι αστυνομικοί - καταγγέλλουν οι μετανάστες - τους συγκέντρωναν στον πρώτο όροφο της κατοικίας και εκεί τους ξυλοκοπούσαν με κλομπ και ζώνες μέσης. Παράλληλα, στο Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Παντελεήμονα μεταφέρθηκαν δύο μετανάστες, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από μία ώρα. Το διάστημα αυτό, όπως τόνισαν, ξυλοκοπήθηκαν, βασανίστηκαν και εξευτελίστηκαν, αφού οι αστυνομικοί τους φωτογράφιζαν γυμνούς.

Στον ξενώνα «Ναυσικά» των Γιατρών του Κόσμου, φιλοξενούνται αρκετοί από τους καταγγέλλοντες, καθώς και 12 παιδιά, που έχουν υποστεί σοκ. Εκεί, έχουν ήδη εξετάσει οκτώ μετανάστες, έναν ενήλικο και επτά ανήλικους που φέρουν σημάδια κακοποίησης.

Σύμφωνα με το γιατρό Θεόφιλο Ρόζεμπεργκ, που μίλησε στο «Ρ», κατά την εξέτασή τους οι μετανάστες έφεραν πολλαπλές κακώσεις και πρόσθεσε ότι χωρίς καμία αμφιβολία πρόκειται για ξυλοδαρμό από αστυνομικά όργανα, ενώ υπάρχουν και φωτογραφίες που το πιστοποιούν. Οι Γιατροί του Κόσμου κατήγγειλαν τον υπερβάλλοντα ζήλο που έδειξαν οι αστυνομικοί, κάτι που δε συμβαίνει για πρώτη φορά. Μάλιστα, αποδίδουν το περιστατικό στην αποθράσυνση των αστυνομικών οργάνων, ειδικά λόγω της αθώωσης λιμενικών, για την υπόθεση ξυλοδαρμού στα Χανιά, πάλι κατά προσφύγων. Αλλοι μετανάστες εξετάστηκαν στο Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, ενώ για το θέμα έχουν ενημερωθεί το Συμβούλιο Προσφύγων και η Διεθνής Αμνηστία.

Για τον καταλογισμό τυχόν ευθυνών σε άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αττικάρχης, υποστράτηγος Βασίλης Τσιατούρας έχει διατάξει κατεπείγουσα έρευνα, ενώ προανάκριση ενεργεί και η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ