Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΞΑΝΘΗ
Μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία

Σπίτια, δρόμοι και καταστήματα πλημμύρισαν και στην Αθήνα

Μεγάλες οι ζημιές στο οδικό δίκτυο της Ξάνθης

Motion Team

Μεγάλες οι ζημιές στο οδικό δίκτυο της Ξάνθης
Σοβαρές καταστροφές και πλημμύρες έγιναν στο νομό της Ξάνθης τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, ύστερα από τις δυνατές βροχοπτώσεις που εδώ και μέρες πλήττουν την περιοχή. Δύο άνθρωποι κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους, καθώς εγκλωβίστηκαν σε χείμαρρο ενώ στο 9ο χιλιόμετρο του οδικού δικτύου Ξάνθης - Εχίνου, καταστράφηκε μέρος του οδοστρώματος, «κόβοντας στα δύο» το νομό και απομονώνοντας, ουσιαστικά, το ορεινό του τμήμα όπου κυρίως ζει η μουσουλμανική μειονότητα. Αιτία της καταστροφής του οδοστρώματος στάθηκε η υπερχείλιση φράγματος του ποταμού Κόσσυνθου. Χτες το πρωί, τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχίας και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης αποκατέστησαν προσωρινά τη βλάβη στο οδικό δίκτυο.

Ο Δημήτρης Φωτιάδης, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι το Κόμμα έχει επισημάνει πολλές φορές την ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά και προστασίας των δασών της περιοχής. Οπως τόνισε, υπάρχει συνολικότερη υποβάθμιση του νομού Ξάνθης από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ των τελευταίων δεκαετιών. Η κατάσταση του οδικού δικτύου σε όλο τον ορεινό όγκο είναι απελπιστική και το μόνο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια είναι κάποια μερεμέτια που δε λύνουν, όμως, το συνολικότερο πρόβλημα της απομόνωσης.

Στην Αττική

Σημαντικά ήταν τα προβλήματα και στην Αττική. Η Πυροσβεστική δέχτηκε 60 κλήσεις για πλημμύρες, κυρίως από το Περιστέρι, την Αργυρούπολη και την Ηλιούπολη. Χρειάστηκε να στείλει οχήματα για να ρίξει νερό, προκειμένου να καθαρίσει το δρόμο στη λεωφόρο Αθηνών κάτω από τη γέφυρα της Θηβών, όπου είχε συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα από χαλάζι. Η κυκλοφορία διακόπηκε στη διασταύρωση Πειραιώς και Χαμοστέρνας, καθώς τα νερά έφτασαν σε μεγάλο ύψος, ενώ εγκλωβίστηκαν και αρκετά αυτοκίνητα που απομακρύνθηκαν από γερανούς της Πυροσβεστικής. Πτώση τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος σε Πειραιά και δυτικά προάστια, λόγω της κεραυνόπτωσης.

Σημαντικά προβλήματα παρουσιάστηκαν και στο Μαρούσι και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του πρώην εργοστασίου της ΗΒΗ, όπου το νερό έφτασε τα 2,5 μέτρα. Η περιοχή αυτή έχει πλημμυρίσει τρεις φορές τα τελευταία 15 χρόνια και αυτό γιατί η κοίτη του ρέματος του Αμαρουσίου, που περνάει από την περιοχή, έχει στενέψει, εξαιτίας των παρεμβάσεων των ιδιοκτητών του εργοστασίου. Την ίδια στιγμή, η δημοτική αρχή, αντί να θωρακίσει με αντιπλημμυρικά έργα την περιοχή, προσφέρει «γην και ύδωρ» στους μεγαλοκατασκευαστές.

Ο Βασ. Αναστασόπουλος, μέλος της «Δημοτικής Ενότητας Αμαρουσίου», τόνισε στο «Ρ» πως αν και ο δήμος Αμαρουσίου είναι από τους ακριβότερους δήμους στα ανταποδοτικά τέλη, εντούτοις, ακόμη δεν έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής θωράκισης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαίτησαν αποκατάσταση ζημιών από τον «Ιανό» και αντιπλημμυρικά έργα (2021-08-13 00:00:00.0)
Προβλήματα σε όλη τη χώρα από την κακοκαιρία (2020-12-15 00:00:00.0)
Σημαντικά προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας (2020-04-07 00:00:00.0)
Σοβαρές καταστροφές από πλημμύρες σε Μακεδονία - Θράκη (2014-12-09 00:00:00.0)
Πλημμύρες με ένα νεκρό και δύο αγνοούμενους (2009-12-11 00:00:00.0)
«Πνίγεται» από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων (2007-06-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ