Τετάρτη 5 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε εγκατάλειψη υδρευτικό έργο στην Εύβοια

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας) -

Ενα σημαντικό έργο, για την ύδρευση ολόκληρης, σχεδόν, της περιοχής της Νοτιοκεντρικής Εύβοιας, κινδυνεύει να μείνει στη μέση ή ακόμα και να σταματήσει τελείως, αν δεν ικανοποιηθούν άμεσα τα εργολαβικά συμφέροντα που απαιτούν νέες χρηματοδοτήσεις. Πρόκειται για τα έργα που γίνονται στον ποταμό Μανικιάτη, κατασκευής φράγματος Μανικίων - Σέττας, το οποίο ξεκίνησε το έτος 2000, με προϋπολογισμό 2,5 δισ. δρχ., που, ήδη, τον έχει υπερβεί κατά πολύ, ενώ το συνολικό έργο βρίσκεται στη μέση.

Το έργο είχε αναλάβει η κατασκευαστική εταιρία «ΑΚΤΩΡ» (συμφερόντων Μπόμπολα), που το έδωσε υπεργολαβία, αρχικά, στην εταιρία «ΓΝΩΜΩΝ» και, στη συνέχεια, το ανέλαβε αυτή που προέκυψε από δεύτερη συγχώνευση, την εταιρία «ΕΜΠΕΔΟΣ» που το διαχειριζόταν μέχρι πρόσφατα (Σεπτέμβρης 2004). Οπότε δήλωσε αδυναμία συνέχισης των εργασιών, πετάγοντας 50 εργαζόμενους στο δρόμο και αφήνοντάς τους απλήρωτους και χωρίς αποζημιώσεις για διάστημα τεσσάρων μηνών, τώρα.

Για το λόγο αυτό, οι 50 εργαζόμενοι είχαν ξεκινήσει από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη επίσχεση εργασίας, που έληξε παραμονές Χριστουγέννων (23 Δεκέμβρη 2004), όταν η εταιρία «ΑΚΤΩΡ» πλήρωσε τα οφειλόμενα δεδουλευμένα. Σημειωτέον ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την κατασκευή υδρευτικού - αρδευτικού έργου, που θα επεκτεινόταν, ακόμα νοτιότερα, μέχρι τον κάμπο του Δύστου. Λίγο αργότερα, όμως, ο σχεδιασμός αυτός εγκαταλείφθηκε, αφού χρειαζόταν διπλάσιος προϋπολογισμός και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε φαινόταν διατεθειμένη να τον εγκρίνει.

Το έργο, ενώ έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί και παραδοθεί μέχρι το 2003, έφτασε στο σημερινό του στάδιο, όπου απαιτείται νέα χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ωστόσο, «τηρεί σιγήν ιχθύος». Κι αυτό παρότι οι περιοχές που πρέπει να «ποτιστούν», όπως η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κονιστρών, του Δήμου Κύμης, ακόμα και του Δήμου Αμαρυνθίων, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας ή ποιότητας νερού και η κατασκευή του φράγματος Μανικίων είναι εντελώς απαραίτητο να ολοκληρωθεί.

Αντιλαϊκές πολιτικές

Το χειρότερο, για να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους και να αποπροσανατολίσουν το λαό, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τους καταναλωτές ή και τους αγρότες ακόμα, μη διστάζοντας να υποδαυλίσουν τοπικές αντιπαραθέσεις. Ενώ είναι οι αντιλαϊκές τους πολιτικές που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση (λειψυδρία σε πολλές πόλεις και χωριά, σπατάλη των νερών λόγω απωλειών παλαιού δικτύου, καταστροφή τεράστιων εκτάσεων αγροτικών καλλιεργειών, συνεχής ποιοτική υποβάθμιση επιφανειακών και υπόγειων νερών, ανεξέλεγκτη εκροή αποβλήτων ρυπογόνων βιομηχανιών κ.ά.).

Μπροστά σ' αυτήν την πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι, το μαζικό λαϊκό κίνημα και οι οργανώσεις τους δεν έχουν παρά να εντείνουν την πάλη τους ενάντια στις πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που θεωρούν «σπατάλη» την προστασία, την ανάπτυξη, τησωστή διαχείριση και ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων. Να διεκδικήσουν με τους αγώνες τους και το δικό τους λαϊκό μέτωπο λύσεις στα βασανιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.


Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ