Τετάρτη 5 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΙΡΟΥ
Κατάληψη για να αποτραπεί το ξεπούλημα

Σε κατάληψη των Σπηλαίων του Διρού προχώρησαν οι εργαζόμενοι σε αυτό μαζί με ολόκληρο σχεδόν το λαό της Μάνης και του Δήμου Οιτύλου που αντιδρούν στην προσπάθεια ξεπουλήματος αυτού του μοναδικού φυσικού πλούτου σε ιδιώτη και συγκεκριμένα στην εταιρία «ΓΗΓΕΤΟΝ ΑΕ». Μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2003 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και θέλει να ολοκληρώσει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η κατάληψη ξεκίνησε προχτές, Δευτέρα, όταν εργαζόμενοι στα Σπήλαια αντιλήφθηκαν την παρουσία κλιμακίου της εταιρίας «ΓΗΓΕΤΟΝ ΑΕ» που είχε φτάσει στην περιοχή για να ολοκληρώσει μελέτες που είναι απαραίτητες να κατατεθούν στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) ΑΕ - σύμφωνα με τη σύμβαση - για να παραχωρηθούν τα Σπήλαια σε αυτή.

Αμέσως σήμανε γενικός συναγερμός στην περιοχή και πλήθος κόσμου έσπευσε να ενώσει τις δυνάμεις του με αυτές των εργαζομένων που κατέλαβαν τα Σπήλαια και εμπόδισαν το συγκεκριμένο κλιμάκιο να ολοκληρώσει τις εργασίες του. Κεντρικό αίτημα αποτελεί η άμεση ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης στον ιδιώτη. Παράλληλα, ζητούν να επιστρέψουν τα Σπήλαια Διρού στο υπουργείο Πολιτισμού.

Να θυμίσουμε ότι μετά από «διαγωνισμό» η εταιρία ΕΤΑ ΑΕ - επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - είχε υπογράψει σύμβαση παραχώρησης για μακροχρόνια (30 χρόνια) μίσθωση του Σπηλαίου Βλυχάδας Διρού με την εταιρία «ΓΗΓΕΤΟΝ ΑΕ». Μια σύμβαση την οποία προσπαθεί τώρα να υλοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ παρά το γεγονός πως έχει δεσμευτεί, μέσω του υφυπουργού Τουρισμού, Α. Λιάσκου, ότι θα ακυρωθεί.

Στο πλευρό των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής βρέθηκε χτες το πρωί κλιμάκιο της ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Δήμο Λεβεντάκη, ο οποίος δήλωσε στο «Ρ» σχετικά με το θέμα: «Η ιδιωτικοποίηση των Σπηλαίων του Διρού φανερώνει ανάγλυφα τίνος συμφέροντα εξυπηρετεί η πολιτική της ΝΔ που είναι συνέχεια εκείνης του ΠΑΣΟΚ.

Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) μοιάζουν μεταξύ τους σαν δύο σταγόνες νερό. Αφού έφτασαν στο σημείο να συμφωνούν στο ξεπούλημα των μνημείων της φύσης, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καταλαβαίνει κανείς τι μας επιφυλάσσουν στη συνέχεια.

Η ματαίωση του ξεπουλήματος των Σπηλαίων Διρού πρέπει και μπορεί να επιβληθεί από τον ενωμένο και ανυποχώρητο αγώνα των εργαζομένων στα Σπήλαια και των κατοίκων της περιοχής. Στον αγώνα αυτό θα παράσχουμε πλέρια υποστήριξη. Η θέση μας είναι καθαρή: Τα Σπήλαια Διρού πρέπει να παραμείνουν αποκλειστικά στο δημόσιο, να συμπληρωθούν τα κενά των θέσεων εργασίας, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, να δοθούν χρήματα από το κράτος για την καλύτερη αξιοποίησή τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ