Τετάρτη 5 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Να γυρίσουμε την πλάτη στα αντιδραστικά σχέδια

Με ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας αναφερόμενη στην πρόταση των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Για να μπορέσει να περάσει τις αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση, η κυβέρνηση αξιοποιεί το λεγόμενο "εθνικό διάλογο", ένα διάλογο σε προκαθορισμένα πλαίσια, αυτά της Διακήρυξης της Μπολόνιας. Ενα διάλογο που έχει σκοπό να μειώσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν όπως αυτές φάνηκαν και πιο έντονα με το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 10/12. Σε αυτή την προσπάθεια η κυβέρνηση δεν είναι μόνη της, πέρα από την πολιτική στήριξη του ΠΑΣΟΚ, στις 4/1/2005 φάνηκε πως έχει ακόμα ένα σύμμαχο. Τη διοίκηση του ΑΠΘ, η οποία λίγες μέρες πριν την έναρξη του "εθνικού διαλόγου" ανέλαβε το ρόλο του προωθητή αυτής της πολιτικής. Με ένα πολυσέλιδο κείμενο παρουσιάζει μια σειρά από προτάσεις, όπως η αξιολόγηση, οι δύο κύκλοι, η κάρτα συγγραμμάτων, η διά βίου εκπαίδευση, η μείωση της συμμετοχής των φοιτητών στα όργανα διοίκησης... Προτάσεις οι οποίες μέσα από το ωραίο περιτύλιγμα, με το οποίο τις έντυσε η διοίκηση του ΑΠΘ, είναι στην ουσία τους ίδιες με τις προτάσεις κυβέρνησης και ΕΕ για την αναμόρφωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Παράλληλα, όλες αυτές οι προτάσεις βγήκαν στην επιφάνεια χωρίς την πληροφόρηση όλων των μελών της Συγκλήτου, με διαδικασίες "εν κρυπτώ" που φανερώνουν και τι σόι διάλογο θέλουν οι παρατρεχάμενοι της Μπολόνια, η κυβέρνηση και οι νομοθέτες της».

Και η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές να γυρίσουν την πλάτη σε αυτά τα σχέδια και να παλέψουν για πανεπιστήμιο που θα παρέχει:

  • Δημόσια και δωρεάν Παιδεία για τα παιδιά της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, χωρίς ταξικούς φραγμούς.
  • Ολόπλευρη επιστημονική μόρφωση, Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, χωρίς αναχρονιστικούς διαχωρισμούς, χωρίς ενδιάμεσους κύκλους σπουδών.
  • Πτυχίο που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη δουλιά.
  • Θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού και της νεολαίας της χώρας μας και όχι του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Καμία συμμετοχή στο στημένο διάλογο - απάτη. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποδεικνύουν με την πολιτική τους πως είναι επικίνδυνοι.

Καλεί επίσης και το εκπαιδευτικό προσωπικό (ΔΕΠ) να πάρει θέση ενάντια σε αυτά τα μέτρα που ακυρώνουν τον κοινωνικό ρόλο του Πανεπιστημίου και βάζουν βόμβα στα θεμέλια της Ανώτατης Εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ