Τρίτη 11 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Εισήγηση κατά του ξεπουλήματος περιουσίας του ΕΟΤ

Η παραχώρηση μιας έκτασης 1.610.420 τ.μ. στις Αλυκές Αναβύσσου που παραχώρησε ο ΕΟΤ στην αμαρτωλή εταιρία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ (ΕΤΑ ΑΕ) είναι αντίθετη με το Σύνταγμα, γιατί πρόκειται για ιδιωτική κερδοσκοπική επιχείρηση και αποκλείεται η μεταβίβαση ακινήτων του δημοσίου στην ΕΤΑ.

Αυτή την πολύ σημαντική εισήγηση πρόκειται να κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβουλος επικρατείας Μ. Καραμανώφ, την ερχόμενη Παρασκευή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Η εισήγηση της Μ. Καραμανώφ αποτελεί κόλαφο για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ξεπουλούν δημόσια περιουσία, ενώ η εισηγήτρια θα προτείνει να κηρυχτεί αντισυνταγματική η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 24ης Ιούλη 2003 που ξεπούλησε τη δημόσια περιουσία του ΕΟΤ και ως μη νόμιμη απόφαση θα πρέπει να ακυρωθεί.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει κάτοικοι της Φώκαιας, Καλυβίων, Βάρης, κλπ., ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τη Μ. Καραμανώφ:

  • Ο ΕΟΤ δεν επιτρέπεται να λειτουργεί ως επιχειρηματίας, ακόμη και περιστασιακά. Δηλαδή, δεν μπορεί να πωλούνται δημόσιες υπηρεσίες με κέρδος, έστω και αν ακόμη το κράτος ισχυρίζεται ότι τα κέρδη θα χρησιμοποιηθούν για την εκπλήρωση κρατικών σκοπών.
  • Το κράτος θα πρέπει να διαθέτει τις δημόσιες υπηρεσίες στους πολίτες σε φθηνή τιμή, ανά πάσα στιγμή, και να έχει την αναγκαία και ασφαλή υποδομή γι' αυτό. Σ' αυτές τις υποδομές του κράτους περιλαμβάνονται όλα τα ακίνητα, όπως κτίρια δημοσίων υπηρεσιών, κοινής ωφέλειας, σχολείων, νοσοκομείων κλπ.
  • Η ίδρυση της ΕΤΑ αντίκειται σε μια σειρά διατάξεις του Συντάγματος (άρθρα 1,5,17 και 25). Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν για την ΕΤΑ δε συμβαδίζουν προς τον εξαγγελθέντα δημόσιο σκοπό της εταιρίας και συνεπώς είναι παράνομες. Και αυτό γιατί η ΕΤΑ οργανώνεται ως κερδοσκοπική επιχείρηση που λειτουργεί με τους κανόνες της αγοράς και υπόκειται στους κινδύνους και στην αδιαφάνεια του Χρηματιστηρίου. Συνεπώς, η ΕΤΑ διατήρησε το δημόσιο σκοπό της μόνο κατ' επίφαση και μετατράπηκε σε επιχειρηματία, αντί να ασκεί τη δημόσια τουριστική πολιτική.

Αντίθετα, ο σύμβουλος Επικρατείας Φ. Αρναούτογλου στην ίδια Ολομέλεια θα εισηγηθεί την απόρριψη ανάλογης προσφυγής για τη μεταβίβαση έκτασης του ΕΟΤ και πάλι στην ΕΤΑ, στην περιοχή Μικρό Καβούρι, που στη συνέχεια θα μεταβιβαστεί στην εταιρία «Αστήρ Παλλάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ