Τρίτη 11 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Οξυνση όσο πλησιάζουν οι εκλογές

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Με σταθερά κλιμακούμενο ρυθμό αυξάνονται οι επιθέσεις κατά κατοχικών δυνάμεων και οι δολοφονίες στελεχών των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας σε πολλές πόλεις και κυρίως στην, κατά τα άλλα καλά φρουρούμενη, Βαγδάτη, όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Αμερικανοί και Βρετανοί επιτελείς επιμένουν ότι η «κατάσταση ελέγχεται», αλλά παραδέχονται ότι θα στείλουν «εμπειρογνώμονες» για να ελέγξουν τα επίπεδα ασφαλείας, ενώ σχεδόν βέβαιη θεωρείται και η αποστολή μιας επιπλέον ολιγάριθμης βρετανικής δύναμης. Παραλλήλως, ο Αμερικανός πρέσβης στο ΝΑΤΟ ασκούσε νέες πιέσεις προς όσες χώρες - μέλη της Συμμαχίας δεν έχουν αποστείλει στρατεύματα στο Ιράκ.

Νεκρός έπεσε από τα πυρά ενόπλων ο υπαρχηγός της αστυνομίας της Βαγδάτης και ο γιος του, χθες το πρωί, μέσα στο αυτοκίνητό τους στη συνοικία Ντούρα. Την ευθύνη της δολοφονίας κατά του Αμέρ Νάγιεφ, που είναι δεύτερος πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος μετά τον κυβερνήτη της πρωτεύουσας, που δολοφονείται εντός λίγων ημερών, ανέλαβε η οργάνωση «Ιερός Πόλεμος», της οποίας φέρεται να ηγείται ο Ζαρκάουι. Επίσης, χθες, στην ιρακινή πρωτεύουσα από ισχυρότατη βομβιστική επίθεση καταστράφηκε ολοσχερώς ένα βαρύ τεθωρακισμένο τύπου Brandley, του αμερικανικού στρατού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 στρατιώτες και να τραυματιστούν 4. Σε ανάλογη επίθεση, πριν από λίγες μέρες, πάλι στη Βαγδάτη, είχαν σκοτωθεί 7 Αμερικανοί στρατιώτες.

Σε νότιο προάστιο της Βαγδάτης, νωρίς το πρωί, παγιδευμένο όχημα βαμμένο στα χρώματα του ιρακινού στρατού έπεσε πάνω σε φυλάκιο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 Ιρακινοί αστυνομικοί και να τραυματιστούν 10. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Ανσάρ αλ Σούνα», που, επίσης, φέρεται να έχει διασυνδέσεις με την «αλ Κάιντα». Αιματηρή ήταν η χθεσινή ημέρα και στο Κιρκούκ, όπου, από επίθεση ανταρτών, σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί μηχανικοί της πετρελαϊκής βιομηχανίας και 1 επιθεωρητής της υπηρεσίας πληροφοριών. Στη Μοσούλη, σε ανάλογη επίθεση, σκοτώθηκαν 3 εθνοφρουροί και τραυματίστηκαν 6, ενώ στην επαρχία αλ Ανμπάρ σκοτώθηκε άλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης.

Την Κυριακή, στη Γιουσουφίγια σκοτώθηκαν από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο 2 Ιρακινοί αστυνομικοί και 2 πολίτες, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 9 αστυνομικοί. Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στη Βαγδάτη από βόμβα, ενώ στη Σαμάρα δολοφονήθηκε ο αναπληρωτής αστυνομικός διοικητής. Την Κυριακή, επίσης, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι «κατά λάθος» βομβάρδισε, το Σάββατο το βράδυ, ένα σπίτι στη Μοσούλη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 άμαχοι. Παρ' όλα αυτά, τα «λάθη» συνεχίστηκαν, με αποτέλεσμα, χθες, μία 13χρονη και ένας 14χρονος να τραυματιστούν σοβαρά στη Μπαακούμπα από αμερικανικά πυρά.

Δολιοφθορές και αποχωρήσεις

Εκτός από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις, οι κατοχικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν και τις δολιοφθορές στους πετρελαιαγωγούς. Χθες, αποκαταστάθηκε, μετά από 48ωρη διακοπή, η ροή πετρελαίου στο νότιο Ιράκ, μετά από δολιοφθορά σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίθετα, μετά από νέα δολιοφθορά, διεκόπη εντελώς η ροή πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ, όπου, όπως παραδέχονταν Ιρακινοί αξιωματούχοι, το «σύστημα άντλησης πετρελαίου έχει καταρρεύσει πλήρως».

Επιπλέον, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούσενκο, δεσμεύτηκε για άμεση και πλήρη απόσυρση των 1.600 Ουκρανών στρατιωτών μετά το θάνατο 8 από αυτούς, την Κυριακή, κατά την προσπάθειά τους να καταστρέψουν μια αποθήκη με εκρηκτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ