Τετάρτη 12 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχίζοντα τα ευχολόγια...

ΡΑΜΑΛΑ.--

Υπέρ «μιας εκεχειρίας με το Ισραήλ που θα βασίζεται σε συμπεφωνημένο, από όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις, εθνικό πρόγραμμα και θα τεθεί υπό διεθνή επίβλεψη όταν τεθεί σε εφαρμογή» τάχθηκε χτες με επίσημη ανακοίνωσή της η «Φατάχ». Η Εκτελεστική Επιτροπή της μεγαλύτερης παλαιστινιακής οργάνωσης συνεδρίασε υπό τον νέο Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και επικεφαλής της ΟΑΠ.

Ανάλογες δηλώσεις είχαν γίνει και από τον Μαχμούντ Αμπάς, αμέσως μετά την επιβεβαίωση της εκλογικής του νίκης. Ο Αμπάς συνέχισε χτες να δέχεται συγχαρητήρια τηλεφωνήματα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν αυτά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, του Αμερικανού Προέδρου και του Βρετανού πρωθυπουργού. Εντούτοις, Ισραηλινοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ, επαναλάμβαναν ότι η ισραηλινή πλευρά δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κανένα διάλογο αλλά και σε καμία αποχώρηση από τα παλαιστινιακά εδάφη, π.χ. στη Λωρίδα της Γάζας, υπό τον «ήχο των όπλων».

Λίγες ώρες, μόλις, πριν από την τελετή ορκωμοσίας του Αμπάς στο παλαιστινιακό Κοινοβούλιο, πάντως, ρουκέτες τύπου «Κασάμ» έπληξαν τα περίχωρα της ισραηλινής πόλης Σντερότ στη νότια Λωρίδα της Γάζας και όλμοι τον εποικισμό Γκους Κατίφ, χωρίς να προκληθούν θύματα. Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση «Χαμάς» θέλοντας, κατά πολλούς, να στείλει ένα μήνυμα στον νέο Πρόεδρο, προειδοποιώντας τον ότι δεν προτίθεται να αποδεχτεί καμία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένα ανταλλάγματα από την ισραηλινή πλευρά.

Την ίδια ώρα, και ο ισραηλινός στρατός έδινε το δικό του «μήνυμα», όταν άνδρες των ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν στην Τουλκαρέμ, της Δυτικής Οχθης, όπου σκότωσαν ένα μέλος των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», τραυμάτισαν ένα δεύτερο και μία περαστική. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι «κυνηγούσε κλέφτες αυτοκινήτων».

Τέλος, η ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ», σε χτεσινό της δημοσίευμα, υποστηρίζει ότι η νέα ισραηλινή κυβέρνηση συνασπισμού (Λικούντ - Εργατικό Κόμμα - Κόμμα Τοράχ), που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης τη Δευτέρα, εξετάζει το ενδεχόμενο να παραδώσει, εντός των επομένων ημερών, την ευθύνη της ασφάλειας των μεγαλύτερων πόλεων της Δυτικής Οχθης αλλά και της βόρειας Λωρίδας της Γάζας στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας. Η ίδια εφημερίδα, σε άλλο άρθρο της, αποκαλύπτει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει εκπονήσει σχέδιο κατεδάφισης 3.000 σπιτιών στη Ράφα, της Λωρίδας της Γάζας, προκειμένου να δημιουργήσει μια τεράστια τάφρο μεταξύ των παλαιστινιακών εδαφών και της Αιγύπτου, πριν την επικείμενη ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση από την περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ