Σάββατο 15 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Scripta»: Μπερνάρ - Ανρί Λεβί «Ο αιώνας του Σαρτρ» (μετάφραση Τιτίκα Δημητρούλια. Βιοεργογραφία του διάσημου υπαρξιστή διανοούμενου και παράλληλα αναδρομή στα ιδεολογικά, πολιτικά, κοινωνικά, φιλοσοφικά, πολιτισμικά, αισθητικά γεγονότα και φαινόμενα του 20ού αιώνα). Πιερ Μιλζά «Οι μελανοχίτωνες της Ευρώπης (Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά από το 1945 μέχρι σήμερα)» (μετάφραση Γιάννης Κανκάς. Ο Γάλλος ιστορικός αρχίζοντας από την εμφάνιση του φασισμού στη δεκαετία του 1930, με τους Χίτλερ, Ντούτσε κι άλλους Ευρωπαίους ομοϊδεάτες τους, επισημαίνει τη διατήρηση στα μεταπολεμικά χρόνια των ευρωπαϊκών δεξιών, ακροδεξιών έως φασιστικών ιδεών και πρακτικών). Εντουαρντ Σάιντ «Ο κόσμος, το κείμενο και ο κριτικός» (μετάφραση Λίλυ Εξαρχοπούλου. Δοκίμια για τους τέσσερις βασικούς τρόπους άσκησης της λογοτεχνικής κριτικής. Της κριτικής βιβλίου στις εφημερίδες, της πανεπιστημιακής ιστορικής μελέτης και κριτικής της λογοτεχνίας, της ακαδημαϊκού τύπου αποτίμησης της λογοτεχνίας και της λογοτεχνικής θεωρίας).

- «Εστία»: Φρανσουά Ραμπελέ «Γαργαντούας και Πανταγκρουέλ» (με εισαγωγή, έξοχη μετάφραση και σημειώσεις του Φίλιππου Δ. Δρακονταειδή. Ενα αθάνατο, μοναδικού σαρκαστικού χιούμορ, μοναδικών λογοπαιγνίων μυθιστόρημα που ευλογεί τη χαρά της ζωής, το γέλιο και τις λαϊκές παραδόσεις. Η μετάφραση του Φ. Δρακονταειδή είναι η πρώτη πλήρης μετάφραση των έργων του Ραμπελέ, 1483 - 1553, στα ελληνικά). Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης «Η μετανάστης» (εισαγωγή Σταύρος Ζουμπουλάκης. Πρόκειται για το πρώτο έργο του Παπαδιαμάντη, μια δραματική ιστορία, γραμμένη το 1879. Μια κοπέλα, η Μαρία, χάνει τους γονείς της στη Μασσαλία, από το λοιμό του 1720. Σώζεται και μεταφέρεται στη Σμύρνη από το νεαρό Ζέννο, τον οποίο ερωτεύεται, αρραβωνιάζεται, αλλά δεν παντρεύεται, γιατί μια αντίζηλός της την ωθεί στο θάνατο).

- «Περίπλους»: Αν - Μαρί Μπιτέν «Η κλασική Ελλάδα» (μετάφραση Βασίλης Σκουλάς: Μελέτη - χρηστικός οδηγός για εύκολη κατανόηση της ιστορίας - από την προϊστορική έως την κλασική εποχή - της ιστορίας της πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης, της θρησκείας, της γραμματείας, των τεχνών, της ψυχαγωγίας και της ιδιωτικής ζωής - από την κατοικία έως τα κοσμήματα - της αρχαίας Ελλάδας. Περιέχονται πίνακες όλων των ιστορικών γεγονότων, σύντομες βιογραφίες προσωπικοτήτων, χάρτες των σπουδαιότερων πόλεων και αναπαραστάσεις ενδυμάτων, αντικειμένων, κτιρίων κλπ.).

- «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής - «Δρομοκαΐτειον»: Νικολάου Γ. Τσίκη «Επτά ανέκδοτες επιστολές του Δημητρίου Βικέλα» (Δημοσίευση επτά επιστολών του συγγραφέα Δ. Βικέλα, ο οποίος συνέβαλε στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, στην ίδρυση του «Συλλόγου προς διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων», στον «Οίκο Τυφλών» Καλλιθέας και του «Δρομοκαΐτειου». Οι επιστολές αυτές αφορούσαν στο «Δρομοκαΐτειο» και βρέθηκαν στο Αρχείο του ΥΠΕΞ).

- «Εντός»: Μιχάλης Λιαρούτσος «Από ώρας πρώτης έως ενάτης» (ποιήματα, προλεγόμενα Δημήτρη Νικορέτζου).

- Νίκος Τραγγανίδας «Μαρτυρολόγιο Δρυμαιωτών (Γλούνιτσα)» (Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Νίκος Τραγγανίδας, με το βιβλίο του αυτό διασώζει τη μνήμη αγωνιστών - μαρτύρων, αλλά και άλλων θυμάτων, κυρίως στη διάρκεια του Εμφυλίου, στη γενέτειρά του Δρυμαία).

- Αλεξάνδρα Βλάσση - Θεοδωρικάκου «Οι μνήμες μένουν ζωντανές (Αναμνήσεις μιας 17χρονης ανταρτοπούλας του ΔΣΕ)» (μαρτυρία μιας ανταρτοπούλας από τη Μενδενίτσα Λοκρίδας, κόρης αντάρτη του ΔΣΕ, και γενικά μιας οικογένειας αγωνιστών, η οποία, υπέστη τους μετεμφυλιακούς διωγμούς. Γ΄ έκδοση. Εκδόσεις Κωσταράκης, Ιπποκράτους 2 και Ακαδημίας).

- Εκδόσεις Καυκάς, (Μεσογείων 215, 11525 Αθήνα, 210-6777.590): «Junior Εικονογραφημένο Λεξικό (ελληνο-αγγλικό)» (συλλογική μετάφραση, ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά, εικονογραφικό λεξικό, με 12.000 λέξεις σε κάθε γλώσσα, 2.000 εικόνες, 500 θεματικές ενότητες σε 22 κατηγορίες. Περιλαμβάνει εγκυκλοπαιδικά κείμενα, ορολογίες και ευρετήρια).

- «Ιωλκός»: Γεώργιος Σκληρός «Η φιλοσοφία του πολέμου και της ειρήνης» (εισαγωγή Σπύρος Μακρής - Κυριάκος Μικέλης, επιμέλεια Σπύρος Μακρής. Ο κοινωνικός φιλόσοφος Γιώργος Σκληρός έγραψε αυτή τη μελέτη το 1915 στο Κάιρο και τη δημοσίευσε το 1917 στην Αλεξάνδρεια. Πρόκειται για πρωτοποριακό, στην εποχή του, έργο). Αλέξιος Γ. Κ. Σαββίδης «Η ίδρυση της Μογγολικής αυτοκρατορίας (Ο Τζένγκις Χαν. Οι επίγονοί του και ο κόσμος της Ανατολής, 1206 - 1294 μ.Χ.)» (ιστορική μελέτη). Κώστας Χατζηαντωνίου «Θόδωρος Πάγκαλος» (ιστορική βιογραφία του οργανωτή της επανάστασης στο Γουδί, το 1909, επικεφαλής στο Μακεδονικό Αγώνα και στη μικρασιατική εκστρατεία και μετέπειτα δικτάτορα).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2007-04-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-09-03 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2004-10-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-01-04 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2002-05-23 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2002-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ