Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Στη ρότα της εμπορευματοποίησης με κερασάκι... εθελοντισμού

Με βασική αποστολή τη χάραξη συγκεκριμένης κατεύθυνσης στο χώρο της Παιδείας και του Πολιτισμού, η κυβέρνηση προχωρά στη σύσταση «Κυβερνητικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού», ένα όργανο συντονισμού, προγραμματισμού και διαχείρισης των προγραμμάτων. Το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα προωθηθεί στη Βουλή, παρουσίασαν χτες η υπουργός Παιδείας και ο υφυπουργός Πολιτισμού και από τις δηλώσεις τους φάνηκε ότι το βάρος της υλοποίησης των προγραμμάτων θα αναλάβουν καλλιτέχνες, άνθρωποι των Γραμμάτων και εκπαιδευτικοί που θα εργαστούν σε εθελοντική βάση.

Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός ως πρόεδρος και οι υπουργοί Παιδείας, Πολιτισμού, Οικονομίας και Οικονομικών και Εξωτερικών ως μέλη. Επίσης, στις συνεδριάσεις μπορεί να μετέχουν αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί και στελέχη των παραπάνω υπουργείων. Και ενώ η Παιδεία και ο Πολιτισμός οδηγούνται στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση, περιγράφοντας τους στόχους της πρωτοβουλίας η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου και ο υφυπουργός Πολιτισμού Π. Τατούλης επισήμαναν ιδιαίτερα τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς και ενεργοποίησης των ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών στα ζητήματα της Παιδείας και του Πολιτισμού.

Ανάμεσα σε άλλα, ως αποστολή της επιτροπής περιλαμβάνονται η ενίσχυση της κοινωνίας της γνώσης και του πολιτισμού, η «πολιτιστική διάσταση της εξωτερικής πολιτικής», η ένταξη της έννοιας του πολιτισμού στα γνωστικά αντικείμενα όλων των βαθμίδων. Η επιτροπή θα αποφασίζει για κοινές δράσεις των δύο υπουργείων και θα εξασφαλίζει τους πόρους για δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνονται στους προϋπολογισμούς των υπουργείων, καταρτίζει κοινές προτάσεις στα πλαίσια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και «αποφασίζει για την αξιοποίηση δωρεών και χορηγιών για δραστηριότητες παιδείας και πολιτισμού», αναθέτει την εκπόνηση μελετών, αξιολογεί τα αποτελέσματα των προγραμμάτων και προωθεί διεθνείς συνεργασίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ