Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΤΣΑ
Δεν αλλάζει η ουσία

Με φραστικές αλλαγές στη διατύπωση, ιδιαίτερα σε κάποια σημεία που είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, προσπάθησε η κυβέρνηση να ξεπεράσει το «σκόπελο», ώστε να προχωρήσει άμεσα η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη νέα δομή του ΔΙΚΑΤΣΑ και την αναγνώριση τίτλων σπουδών αλλοδαπής.

Σύμφωνα με όσα δόθηκαν στη δημοσιότητα χτες η ουσία του νομοσχεδίου δεν αλλάζει. Αυτό που γίνεται είναι ότι απλοποιούνται οι διαδικασίες ισοτίμησης για τα πτυχία από χώρες όπου έχουν προχωρήσει οι αναδιαρθρώσεις της ανώτατης εκπαίδευσης κι αποτελεί ένα ακόμα μοχλό για την προώθηση αυτών των αναδιαρθρώσεων και στη χώρα μας. Αναγνωρίζονται δηλαδή, ως ισότιμα με τα ελληνικά πτυχία τα τρίχρονα bachelor και ανοίγει διάπλατα η πόρτα για την αναγνώριση ακόμα και των ιδιωτικών ΚΕΣ που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια, αν αποδείξουν ότι τα προγράμματά τους εκπονούνται από τα ίδια τα πανεπιστήμια του εξωτερικού και αυτά θεωρηθούν «ομοταγή» ιδρύματα.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης «σύνθετων πτυχίων», δηλαδή πτυχίων που αποκτήθηκαν με σπουδές εδώ κι εκεί σε ιδρύματα που είναι αναγνωρισμένα στις χώρες τους, τίτλοι «ανοιχτών πανεπιστημίων» και σπουδών «εξ αποστάσεως». «Οι αναγνωρίσεις τέτοιου είδους είναι αναγκαίες ενόψει αλλαγής του τρόπου παροχής της ανώτατης εκπαίδευσης», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου. Επίσης, πλήρως προσαρμοσμένο στη λογική των αποφάσεων της Μπολόνια για τους κύκλους σπουδών, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης «πτυχίων», «μεταπτυχιακών διπλωμάτων» και «διδακτορικών διπλωμάτων».

Μετά από την αναγνώριση αυτής της πανσπερμίας τίτλων, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι διαδικασίες απλοποιούνται. Στην πραγματικότητα, διευκολύνει τη δημιουργία «πελατείας» φοιτητών για τις χώρες που έχουν προχωρήσει στις αναδιαρθρώσεις και για τα ιδρύματά τους που είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους ιδιωτικά, ενώ δε λύνει το βασικό πρόβλημα που υπήρχε μέχρι τώρα με το ΔΙΚΑΤΣΑ κι αφορούσε τους αποφοίτους ιατρικών κι οδοντιατρικών σχολών από την Ανατολική Ευρώπη, αφού γι' αυτά τα πτυχία και τις εξετάσεις που καλούνται οι απόφοιτοι να δώσουν, δεν αλλάζει απολύτως τίποτα απ' όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ