Κυριακή 23 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Για να ατενίσουμε με σιγουριά το μέλλον!

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας για τις αιτίες της ανατροπής του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε

Μέρος 2ο

Είναι λογικό πως τον πρώτο λόγο για τις αιτίες της ανατροπής του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και στις άλλες χώρες τις Ανατολικής Ευρώπης, τον έχουν δικαιωματικά οι κομμουνιστές που έζησαν σε αυτές τις συνθήκες.

Ακόμη και στη σημερινή Λετονία, όπου το ΚΚ είναι απαγορευμένο, όπου το 23% των κατοίκων δεν έχει καν δικαίωμα ψήφου, όπου ο ποινικός κώδικας απαγορεύει την «κομμουνιστική προπαγάνδα», δε θα μπορούσαν όσοι «πονούν» την υπόθεση του σοσιαλισμού παρά να προσπαθήσουν να εξετάσουν τις αιτίες της ανατροπής του. Γιατί; «Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας θεωρεί πως μόνο αποκαλύπτοντας τις βασικές αιτίες των φαινομένων της κρίσης στην περίοδο πρακτικής υλοποίησης των σοσιαλιστικών ιδεών, διευκρινίζοντας τις ρίζες των αντεπαναστατικών διαδικασιών στην κοινωνία, κατανοώντας τα λάθη και τους κακούς υπολογισμούς, που έγιναν στην πορεία των σοσιαλιστικών μετασχηματισμών, μπορούμε με σιγουριά να ατενίσουμε το μέλλον», σημειώνει το νέο Πρόγραμμα, του ΣΚΛ, που εγκρίθηκε πριν ένα μήνα.

Παρακάτω παρουσιάζουμε, μερικές από τις σημαντικότερες σκέψεις που χαρακτηρίζουν την προσέγγιση του ζητήματος από το ΣΚΛ και βρίσκονται στο δεύτερο κεφάλαιο του Προγράμματός του με τον τίτλο: «Η Οξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στα παγκόσμια συστήματα του σοσιαλισμού και του καπιταλισμού. Οι αιτίες της κρίσης του υπαρκτού σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ