Σάββατο 22 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σε «χορηγούς» η διάδοση του βιβλίου

Στους ιδιώτες «χορηγούς» «βλέπει» ακόμη και την προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, πιστός στο ...«δόγμα», πλέον, του «μη κρατικοδίαιτου πολιτισμού».

Παρακολουθώντας τη συνεδρίαση του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), προχτές, ο υφυπουργός μίλησε για «την ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης» του φορέα και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να υπάρξει έντονη κινητικότητα στον τομέα των μεταφράσεων, ώστε να προσεγγιστούν οι αγορές της Μεσογείου αρχικά, και εν συνεχεία της Μέσης Ανατολής, του αραβικού κόσμου και της Νοτιοανατολική Ασίας. Η επιτυχία του στόχου μας αυτού θα εξασφαλιστεί μόνον αν ξεπεράσουμε τα τετριμμένα στάδια μιας κρατικοδίαιτης συμπεριφοράς. Η συμβολή των χορηγών και των Ιδρυμάτων της χώρας στην αναβάθμιση του ρόλου του βιβλίου, κρίνεται πλέον αναγκαία».

Ετσι, η κυβέρνηση της ΝΔ «βλέπει» και το βιβλίο ως στοιχείο «επιχειρηματικότητας» γι' αυτό και η αναφορά στη διάδοσή του στο εξωτερικό περιλαμβάνει τη λέξη - «κλειδί», «αγορά». Προφανώς, η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχουν «λυθεί» όλα τα σημαντικά προβλήματα του βιβλίου και ότι έχει επιτευχθεί η επιθυμητή διάδοσή του στα σχολεία και τη νεολαία της χώρας. Εκτός αν αδιαφορεί γι' αυτό ή θεωρεί πως και η εσωτερική «αγορά» δεν μπορεί παρά να αποτελέσει «πεδίον δόξης λαμπρόν» των «χορηγών».

Ο υφυπουργός μίλησε και για τις βιβλιοθήκες, εκτιμώντας «ότι δε νοείται υψηλό πολιτιστικό επίπεδο χώρας, όταν απουσιάζει μια συγκροτημένη και σύγχρονη Εθνική Βιβλιοθήκη». Χωρίς όμως να πει κάτι συγκεκριμένο επ' αυτού. Οσο για τους εκδότες, ο Π. Τατούλης, το μόνο που βρήκε να πει, είναι να τους «συμβουλεύσει να «πειραματιστούν» με τις νέες τεχνολογίες. Την ίδια στιγμή, μικρομεσαία - και ενίοτε ιστορικά - εκδοτικά βάζουν λουκέτο ή παραπέουν οικονομικά, λόγω του σκληρού ανταγωνισμού με τα μεγάλα εκδοτικά και τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου που παρατηρείται στο χώρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ