Τετάρτη 26 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Βραχίονας Στρατηγικής Υποστήριξης»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να βάλουν εκ νέου το χέρι στην τσέπη, για να καλύψουν τα περίπου 80 δισ. δολάρια, που θα ζητήσει επιπλέον από το κογκρέσο ο Αμερικανός Πρόεδρος, για την ενίσχυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, αφού το Πεντάγωνο μελετά την παραμονή 120.000 στρατιωτών μόνο στο Ιράκ για τα επόμενα δύο χρόνια. Εφόσον, λοιπόν, το Κογκρέσο εγκρίνει το αίτημα του Προέδρου Μπους, το συνολικό ποσό στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας από τις 11 Σεπτέμβρη 2001» θα έχει ανέλθει σε 280 δισ. δολάρια. Μέχρι στιγμής και μέχρι νεότερης απαίτησης.

Παράλληλα, η εφημερίδα New York Times, σημειώνει ότι το κόστος των αμερικανικών επιχειρήσεων στο Ιράκ θα στοιχίσει μόνο για το τρέχον έτος πάνω από 100 δισ. δολάρια, ενώ το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, σημειώνει ότι η κίνηση αυτή από πλευράς Λευκού Οίκου δίνει ένα πρώτο δείγμα γραφής για τις προτεραιότητες του Προέδρου, τουλάχιστον αναφορικά με τα κονδύλια.

Σε άλλη εξέλιξη, το Πεντάγωνο διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, σύμφωνα με το οποίο έχει συσταθεί και λειτουργεί ήδη νέα μυστική υπηρεσία πληροφοριών του Πενταγώνου, η οποία παρακάμπτει τη CIA. Εντούτοις, κατά το BBC, ανώτατοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν της ύπαρξής της.

Συγκεκριμένα, η νέα υπηρεσία συλλέγει πληροφορίες για επιχειρήσεις στο εξωτερικό και πως το υπουργείο Αμυνας «επανερμηνεύει την αμερικανική νομοθεσία», προκειμένου να δίνεται ευρεία αρμοδιότητα για τέτοιου είδους επιχειρήσεις στον υπουργό, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Επικαλούμενη έγγραφα του Πενταγώνου και ανώτερες πηγές, η Washington Post ισχυρίζεται ότι ο Ράμσφελντ ίδρυσε την οργάνωση, η οποία αποκαλείται Βραχίονας Στρατηγικής Υποστήριξης, προκειμένου να δώσει τέλος στη «σχεδόν αποκλειστική εξάρτηση» από τη CIA για τη συλλογή πληροφοριών. Ο Βραχίονας Στρατηγικής Υποστήριξης, που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια, συγκροτεί ομάδες ειδικών αξιωματικών, γλωσσολόγων, ανακριτών και τεχνικών, μαζί με ομάδες ειδικών επιχειρήσεων, αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, ενώ κατά το CNN ο ρόλος του Βραχίονα Στρατηγικής Υποστήριξης είναι να «παρέχει πληροφορίες που να δίνουν τη δυνατότητα για επιχειρήσεις σε ομάδες εδάφους», συμπεριλαμβανομένου της αμερικανικής στρατιωτικής μυστικής ομάδας ειδικών δυνάμεων, είναι υπόλογος στον επικεφαλής της DIA, αντιναύαρχο Λόουελ, και οι επιχειρήσεις του καθορίζονται από τον υφυπουργό Αμυνας, αρμόδιο για θέματα πληροφοριών, Στέφεν Καμπόουν, στενό συνεργάτη του Ράμσφελντ.

Εχει ήδη διεξαγάγει επιχειρήσεις στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, καθώς και σε άλλες απόρρητες τοποθεσίες, κατά την Washington Post και προσθέτει ότι το Πεντάγωνο μπορεί να έχει στρατολογήσει ξένους κατασκόπους, μεταξύ αυτών και «διαβόητους ανθρώπους», που η σχέση τους με την αμερικανική κυβέρνηση θα προκαλούσε σάλο, εάν αποκαλυπτόταν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ