Τετάρτη 26 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Τα βασανιστήρια συνεχίζονται (αλλά πέρα βρέχει)...

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΓΚΥΡΑ.- Αλλη μια καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των υποθέσεων βασανισμών που βαρύνει τις τουρκικές αρχές. Η καταδίκη αφορά στην υπόθεση ενός συλληφθέντος το 1996 με την κατηγορία της «κλοπής αυτοκινήτου», ο οποίος υπέστη βασανιστήρια - από το κάψιμο της γλώσσας του με τσιγάρο και ηλεκτροσόκ έως ξυλοδαρμό και ηλεκτροσόκ σε διάφορα άλλα σημεία του σώματός του. Το ΕΔΑΔ επιδίκασε την καταβολή αποζημίωσης 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 3.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα στον τότε 29χρονο βασανισθέντα. Η υπερασπιστική γραμμή των τουρκικών αρχών: «Ηταν υπό την επήρεια οινοπνευματωδών ποτών και ναρκωτικών και αυτοτραυματίστηκε»... Η πρακτική των βασανιστηρίων, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνεχίζεται στην Τουρκία, ειδικά εναντίον των πολιτικών κρατουμένων - μόνο που πλέον αποτελεί «αποδεκτή» μέθοδο «ανάκρισης» και στα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, οπότε «λογικά» το θέμα υποβαθμίζεται...

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η διαδικασία έκδοσης που αξιώνει η Τουρκία από τη Γερμανία και αφορά μια εξέχουσα μορφή του εξόριστου Κουρδικού Εθνικού Κογκρέσου (ΚΝΚ), του Ρεμζί Καρτάλ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Καρτάλ, ιδρυτικό μέλος του ΚΝΚ και του DEP (στο οποίο ανήκαν η Λέιλα Ζανά και οι άλλοι βουλευτές που κλείστηκαν στα μπουντρούμια για πάνω από μια δεκαετία), συνελήφθη στις 22 Γενάρη στη Νυρεμβέργη και ήδη κινούνται οι σχετικές διαδικασίες από τη γερμανική Δικαιοσύνη.

  • Οι ιδιαίτερα κακές καιρικές συνθήκες με σφοδρή χιονόπτωση τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία κόστισαν τη ζωή δύο ανθρώπων, μετέδωσε χθες το Ανατολή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ