Τετάρτη 26 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Η Ουάσιγκτον απειλεί...

Ο Ο. Τσάβες καταγγέλλει την ανάμειξη των ΗΠΑ...

Associated Press

Ο Ο. Τσάβες καταγγέλλει την ανάμειξη των ΗΠΑ...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει η αμερικανική κυβέρνηση παρά να διαψεύσει επισήμως την εμπλοκή της στην επιχείρηση «σύλληψης» του ηγετικού στελέχους των «Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού» (FARC-ΕΡ), Ροντρίγκο Γκράντα, χαρακτηρίζοντας συνάμα «αβάσιμες» τις κατηγορίες και καταγγελίες του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες Φρίας.

«Οι κατηγορίες αυτές δεν έχουν καμία βάση. Δεν είχαμε ρόλο στη σύλληψη του Ροντρίγκο Γκράντα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και προστίθεται: «Ο Πρόεδρος Τσάβες δεν παρουσίασε ουδεμία απόδειξη για την ανάμειξη της αμερικανικής κυβέρνησης διότι δεν υπάρχει».

Φυσικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δε θα μπορούσε να σταματήσει σε αυτές μόνο τις επίσημες διαψεύσεις και πολύ δυσοίωνα εάν όχι απειλητικά συνεχίζει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν τις προσπάθειες της Κολομβίας εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων», καλώντας συνάμα και τις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής... «να συνεργαστούν με την κυβέρνηση του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε Βέλες»... «Καλούμε την κυβέρνηση του Προέδρου Τσάβες να εξηγήσει γιατί επέτρεψε σε έναν τρομοκράτη, υψηλόβαθμο στέλεχος των FARC, να κινείται ελεύθερα στο έδαφός της και να κατέχει ακόμη και διαβατήριο της Βενεζουέλας. Εκείνοι εντός της κυβέρνησης Τσάβες που καταγγέλλουν ανάμειξη των ΗΠΑ επιχειρούν να εκτρέψουν την προσοχή από το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας επιδεικνύει ανοχή προς τρομοκρατικές οργανώσεις, που χρησιμοποιούν το έδαφός της με ατιμωρησία». Και όλοι γνωρίζουν τι σηματοδοτεί αυτού του είδους η κατηγορία εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Τέλος, σε μία απόλυτα, καθώς φαίνεται, συντονισμένη επιχείρηση με την κολομβιανή κυβέρνηση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τη Βενεζουέλα να παραδώσει τουλάχιστον 10 «τρομοκράτες» των FARC-ΕΡ στις αρχές της Κολομβίας οι οποίοι «επιχειρούν», όπως ισχυρίζεται η Μπογκοτά, από το έδαφός της.

Ετοιμάζεται προβοκάτσια

Το όλο εξαιρετικά επικίνδυνο σκηνικό όπως στήνεται δεν είναι τίποτα περισσότερο από μέρος του τελευταίου σχεδίου των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσταθεροποιήσουν και να ανατρέψουν την κυβέρνηση Τσάβες, σύμφωνα και με ένα ακόμη δημοσίευμα, αυτή τη φορά του περιοδικού «Las Verdades de Miguel», όπου ο δημοσιογράφος Ραούλ Μπόσκε τονίζει ότι κεντρικό σημείο αυτής της περιφερειακής επιχείρησης στο Πλαίσιο του Σχεδίου Κολομβία - την οποία ονομάζει επιχείρηση Κοντολίζα, εκ της νέας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ - είναι να εξωθήσει στην έξοδο των FARC-ΕΡ από τη Βενεζουέλα, την απομόνωσή τους στη βορειο-ανατολική Κολομβία και την παράδοσή τους στους Αμερικανούς πεζοναύτες. Επίσης, ο Μπόσκε υποστηρίζει ότι ήδη υπάρχει σχέδιο εν εξελίξει για τη μετα-Τσάβες εποχή, όπου έχουν ενταχθεί και όλα τα κοινωνικά προγράμματα της κυβέρνησης που θα ισχυροποιηθούν, ενώ θα εισαχθούν και ειδικά οικονομικά μέτρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην εποχή μετά τον Τσάβες.

Μάλιστα, ο Μπόσκε υποστηρίζει ότι αρκετά μέλη του Εθνικού Κογκρέσου, 2 δήμαρχοι και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας, όλοι μέλη των δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ήδη έχουν προσχωρήσει στην «ιδέα». Τέλος, αναφέρει ότι τουλάχιστον 50 στελέχη της CIA, ήδη βρίσκονται στη Βενεζουέλα για να συντονίσουν την επιχείρηση, η οποία θα ξεκινήσει με μία προβοκάτσια: τη σύνδεση του Τσάβες αλλά και του Φιντέλ Κάστρο με την εμπόριο των ναρκωτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ