Πέμπτη 27 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Ο εισαγγελέας επιμένει στο τσουβάλιασμα

Οι απεργοί της Ζώνης χτες έξω από τα Δικαστήρια του Πειραιά
Οι απεργοί της Ζώνης χτες έξω από τα Δικαστήρια του Πειραιά
Υπό την «πολιορκία» των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και εργαζομένων άλλων κλάδων του Πειραιά τέθηκε χτες το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης. Οι εργατοτεχνίτες κατέφτασαν στα δικαστήρια στις 9 το πρωί μετά από πορεία που ξεκίνησαν από τον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά και στα πλαίσια 24ωρης απεργίας που κήρυξαν τα ταξικά τους συνδικάτα. Η κινητοποίηση αυτή αποτέλεσε την πρώτη τους δυναμική απάντηση στη μόνιμη «γραμμή» των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών, κατά κυβερνητική παραγγελία (τόσο της ΝΔ όσο και πριν του ΠΑΣΟΚ), να βγάζουν «καθαρούς» εφοπλιστές και εργολάβους για μια σειρά εγκλήματα στη Ζώνη, ζητώντας από πάνω απροκάλυπτα και τα ρέστα από τους εργαζόμενους και αν θα ήταν δυνατόν και από τους νεκρούς. Τους εργατοτεχνίτες ξεσήκωσε η δίωξη που άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Γρ. Πεπόνης σε βάρος 4 μελών της 5μελούς Επιτροπής Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στα επισκευαζόμενα πλοία, για το φονικό που έγινε στη Ζώνη στις 20 Οκτώβρη του 2001, όταν 5 μεταλλεργάτες κάηκαν ζωντανοί μέσα σε ένα από τα τάνκια του γκαζωμένου δεξαμενόπλοιου «ΣΕΪΛΟΡ» του εφοπλιστή Κούλουδρου.

Ο εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι οι 4 εργαζόμενοι - δύο είναι συνδικαλιστές των Σωματείων της Ζώνης, ο τρίτος υπάλληλος του υπουργείου Εργασίας και ο άλλος του λιμεναρχείου Περάματος - έπρεπε χτες να καθίσουν στο εδώλιο του Β΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά δίπλα στους εκπροσώπους της πλοιοκτήτριας εταιρίας, τους εργολάβους και του ανθρώπους του εφοπλιστικού κυκλώματος! Η δίκη αναβλήθηκε παρά την απαίτηση των εργαζομένων που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα αλλά και των «κατηγορουμένων» συναδέλφων τους να διεξαχθεί και καθορίστηκε για τις 9 Μάρτη, όμως το πρόβλημα του «τσουβαλιάσματος» θυτών και θυμάτων και ταυτόχρονα η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, αλλά και του εργατικού ελέγχου παραμένουν.

Αμέσως μετά τη διαδικασία, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων μαζί με τον δήμαρχο Νίκαιας Στ. Μπενετάτο και τον βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκο έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον Γρ. Πεπόνη και τον οποίο έθεσαν απέναντι στις ευθύνες του για τη συνολική κατάσταση που διαμορφώνεται στον Πειραιά, με την οποία πλήττεται συνολικά η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και απαίτησαν την απαλλαγή των μελών της Επιτροπής. Ο Γρ. Πεπόνης ήταν σαφής και από την πρώτη στιγμή πήρε ξεκάθαρη ενάντια στους εργαζόμενους. «Δεν μπορούν να απαλλαχτούν με βούλευμα» είπε ορθά - κοφτά, άφησε αιχμές ότι φέρει ευθύνες και η Επιτροπή για την έκρηξη του «ΣΕΪΛΟΡ» και έκλεισε τα αυτιά του στις διαμαρτυρίες των παρευρισκομένων ότι ουδέποτε έχει δικαστεί ή καταδικαστεί εργοδότης παρά τις συγκεκριμένες καταγγελίες ακόμα και δημοσίων υπηρεσιών σε βάρος τους όπως του ΚΕΠΕΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ