Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Βίαιη προσαρμογή στις επιταγές του κεφαλαίου και της ΕΕ

Στην κλίνη του Προκρούστη θα βρεθούν σύντομα τα ερευνητικά κέντρα της χώρας, καθώς η προσαρμογή τους στις διακηρύξεις της Λισαβόνας και της Βαρκελώνης, δηλαδή στις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου, θα επιχειρηθεί με εργαλεία τη (δήθεν) αξιολόγηση της ερευνητικής προσπάθειας και την αλλαγή του νομικού πλαισίου της έρευνας, κυρίως στα όργανα διοίκησης, στο άμεσο μέλλον. Αυτό ήταν το συμπέρασμα από την παρέμβαση του γενικού γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας, Ι. Τσουκαλά, στο 1ο Συμπόσιο για την Ερευνα και Τεχνολογία στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών στις 27 και 28 Γενάρη. Στη διαπίστωση ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις αδιαφορούν για την έρευνα, παρά τις γενναίες επιδοτήσεις που χωρίς απτό αποτέλεσμα τους δόθηκαν τα τελευταία χρόνια, αντέταξε τα νέα κίνητρα (πρόσθετες φοροαπαλλαγές κλπ) που δίνει στο μεγάλο κεφάλαιο ο νέος αναπτυξιακός νόμος, καθώς και την προτροπή προς τους Ελληνες ερευνητές να αναζητήσουν για συνεργασία επιχειρήσεις στις άλλες χώρες της ΕΕ!

Την ανάγκη σύνδεσης της ερευνητικής προσπάθειας με τη «ζώσα και δρώσα» οικονομία της παγκοσμιοποιημένης αγοράς τόνισε και ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδης, ενώ και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Ι. Πρωτονοτάριος, μίλησε για διαρθρωτικές αλλαγές στα πλαίσια της ΕΕ.

Στην αντίπερα όχθη, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καλούτσης, υπερασπίστηκε την εθνική χρηματοδότηση της έρευνας, αφού αυτή είναι κοινωνικό αγαθό, που σκοπό έχει την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και την απάλυνση του ανθρώπινου πόνου και τόνισε την υψηλή εκτίμηση της κοινωνίας για τη διανόηση. Ο Ν. Καλούτσης είπε ότι οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση έχουν σκοπό να αξιοποιήσουν την πρωτοφανή αύξηση της παραγωγικότητας που προκαλούν τα αποτελέσματα της έρευνας, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και όχι του λαού, μειώνοντας το κόστος της εργατικής δύναμης, αντί να βελτιώνουν τη θέση των εργαζομένων. Τόνισε, τέλος, ότι ο αγώνας ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων ενάντια στην καταιγίδα μέτρων της κυβέρνησης και της ΕΕ, που απειλούν τον κοινωνικό χαρακτήρα της επιστήμης, απαξιώνουν τις ανθρωπιστικές επιστήμες και περιορίζουν την τεχνολογία σε ρόλο υπηρέτη του μεγάλου κεφαλαίου, είναι κοινός και διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων μέσα και έξω από τη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ