Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μεγαλύτερη συμμετοχή στο Ιράκ

Συνάντηση Π. Μολυβιάτη με Κ. Ράις στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Διευρύνεται η εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στην αμερικανική κατοχή του Ιράκ, μετά από απαίτηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Σε πρώτη φάση, η ελληνική κυβέρνηση θα συμβάλει με περισσότερα χρήματα και θα συμμετέχει στην εκπαίδευση των Ιρακινών ταγματασφαλιτών, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής αποστολής, αν αυτό αποφασιστεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη νεότερη προσφορά της στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης ανέφερε ότι η ελληνική συνεισφορά θα είναι χρηματοδοτικής φύσεως και θα ανέλθει σε 300.000 ευρώ, προσφορά η οποία θα προορίζεται για το ειδικό ταμείο ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, που έχει δημιουργηθεί για την υλοποίηση του «προγράμματος εκπαίδευσης των Ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας».

Εξάλλου, στη συζήτηση που έγινε για το Αφγανιστάν, ο Π. Μολυβιάτης αναφέρθηκε στη συνεισφορά της Ελλάδας με τη λειτουργία μιας υγειονομικής μονάδας, πέρα από τη μονάδα του μηχανικού που βρίσκεται στην Καμπούλ.

Στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ ασκήθηκαν πιέσεις από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ στους «Ευρωπαίους συμμάχους» να σηκώσουν μεγαλύτερα βάρη τόσο στη χρηματοδότηση της κατοχής στο Ιράκ όσο και στην εκπαίδευση των Ιρακινών ταγματασφαλιτών.

Σε δηλώσεις του, ο Π. Μολυβιάτης ανέφερε ότι στο περιθώριο της Συνόδου είχε σύντομη συνομιλία με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις. Στην ιδιαίτερη αυτή συνάντηση, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε την πρόσκληση της αμερικανικής πλευράς να επισκεφθεί ο κ. Μολυβιάτης την Ουάσιγκτον, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί διά της διπλωματικής οδού, πιθανότατα πριν από το καλοκαίρι.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Π. Μολυβιάτης αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα για σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, επισημαίνοντας την ανάγκη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κόσσοβο, να υπάρξει συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, στη σχετική συζήτηση στο Συμβούλιο δεν υπήρξαν δημόσιες τοποθετήσεις για το ποιο θα πρέπει να είναι το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Εξελίξεις στο θέμα, θα πρέπει να αναμένονται μετά τον Ιούλη, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της πολιτικής κατάστασης στην περιοχή.

Αναφερόμενος γενικότερα στα αποτελέσματα της Συνόδου, ο κ. Μολυβιάτης ανέφερε ότι κοινή ήταν η διαπίστωση για την ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες, ώστε να ενισχυθούν οι διατλαντικοί δεσμοί μέσα σε ένα πνεύμα καλύτερης συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Οπως σημείωσε, πρόθεση της αμερικανική πλευράς που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και κατά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους, στις 22 Φλεβάρη, στις Βρυξέλλες, είναι να υπάρξει μια νέα αρχή στις διατλαντικές σχέσεις, αφήνοντας πίσω τις διαφωνίες του παρελθόντος, οι οποίες ανέκυψαν κυρίως λόγω της ιρακινής κρίσης.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν χτες Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστη και ότι ο κίνδυνος εκτροχιασμού παραμένει ορατός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ