Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Πολύνεκρο δυστύχημα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ενα από τα χειρότερα εργατικά δυστυχήματα στην ιστορία της Κίνας συνέβη τη Δευτέρα σε ανθρακωρυχείο της επαρχίας Φουξίν. Πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Νέα Κίνα» που μεταδίδονταν χτες βράδυ έκαναν λόγο για 203 νεκρούς, 22 τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση, και τουλάχιστον 13 αγνοουμένους στις σήραγγες του ορυχείου της βορειοανατολικής κινεζικής πόλης. Πρόκειται για το βαρύτερο φόρο αίματος που πληρώνουν οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία των ορυχείων στην Κίνα από το 1949, όταν η χώρα έγινε Λαϊκή Δημοκρατία.

Ανταποκριτές ισχυρίστηκαν χτες ότι το τρομακτικό δυστύχημα υπογραμμίζει την «αδυναμία», ή την «απροθυμία», της κυβέρνησης Χου να λάβει μέτρα για την εργασιακή ασφάλεια στο συγκεκριμένο τομέα. Παρότι ο πρόεδρος Χου Τζιντάο και ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο κάλεσαν τους τοπικούς αξιωματούχους να «λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα» χτες για τη διάσωση των παγιδευμένων ανθρακωρύχων, οι συνεχιζόμενες εργατικές τραγωδίες στη βιομηχανία των ανθρακωρυχείων - 6.000 νεκροί το 2004 - προκαλούν αλγεινές εντυπώσεις. Βασικό αίτιο των συχνών δυστυχημάτων θεωρείται η υποβάθμιση των μέτρων ασφαλείας χάριν της αποδοτικότητας. Η έμφαση της κινεζικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο του «μεικτού» οικονομικού της μοντέλου, στη με καπιταλιστικά μέτρα «ανάπτυξη» την τελευταία τουλάχιστον μιάμιση δεκαετία, συνοδεύτηκε από έκρηξη της ζήτησης για ενέργεια, που βασικά παρέχουν τα ορυχεία. Σύμφωνα με την κυνική έκφραση ενός αναλυτή, οι ανθρακωρύχοι «πληρώνουν με τη ζωή τους» την ανάπτυξη της Κίνας...

Η Κίνα παρήγαγε πέρυσι το 35% του παραγόμενου παγκοσμίως άνθρακα, ωστόσο είχε το 80% των θανάτων στα ορυχεία. Κατά μέσο όρο, στη βιομηχανία των ορυχείων πεθαίνουν 15 εργάτες καθημερινά! Τα πράγματα επιδεινώνει η ύπαρξη μιας άτυπης ιδιωτικής «παραβιομηχανίας» ορυχείων, την ύπαρξη της οποίας φέρονται να ανέχονται τοπικά στελέχη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ