Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Συναινετική διεύρυνση της εμπορευματοποίησης

Το ΠΑΜΕ καλεί τους υγειονομικούς να γυρίσουν την πλάτη τους στις συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικάτων και να συμμετάσχουν μαζικά στην πανελλαδική πεντάωρη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ στις 24 Φλεβάρη 2005

Να αγωνιστούν για δωρεάν αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας για όλους τους κατοίκους και για αξιοπρεπείς μισθούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, καλούν τους υγειονομικούς οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ
Να αγωνιστούν για δωρεάν αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας για όλους τους κατοίκους και για αξιοπρεπείς μισθούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, καλούν τους υγειονομικούς οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ
Η επιτακτική ανάγκη οι υγειονομικοί να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της πανελλαδικής 5ωρης στάσης εργασίας στις 24 Φλεβάρη, να γυρίσουν την πλάτη τους στη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και από κοινού με τους άλλους εργαζόμενους και το λαϊκό κίνημα να δώσουν απάντηση στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική στην Υγεία, διεκδικώντας στόχους πάλης που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, αναδείχτηκε χτες απ' τη συνάντηση που είχε η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ με τον υπουργό Υγείας Νικ. Κακλαμάνη.

Στη συνάντηση έγινε ξεκάθαρη η συναίνεση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ στην πολιτική εμβάθυνσης της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του εναπομείναντος δημοσίου συστήματος Υγείας που προωθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ. Στα πλαίσια αυτά, απ' την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας προβλήθηκαν αιτήματα που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα των υγειονομικών. Σαν να μην έφταναν αυτά, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ επιχείρησε να «φιμώσει» τη φωνή των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, που εξέφρασαν τη ριζική τους αντίθεση στην τακτική της ΠΟΕΔΗΝ που ξεπουλάει τα δικαιώματα των υγειονομικών.

Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ προέβαλε ως αίτημα τη διεκδίκηση πλασματικών υπερωριών, που αποτελούν όχημα ανατροπής των δικαιωμάτων και καθήλωσης των βασικών μισθών και των συντάξιμων αποδοχών. Συγκεκριμενοποιώντας το «παζάρι» πρότεινε την καταβολή πλασματικών υπερωριών 1.700 ευρώ το χρόνο ανά εργαζόμενο, πρόταση που έδειξε να ικανοποιεί τον υπουργό. Επίσης, παρέπεμψαν σε απόφαση του Γενικού Συμβουλίου την πρόταση του υπουργού να καταβάλει το επίδομα των 176 ευρώ, με αντάλλαγμα την έγγραφη συμφωνία της ΠΟΕΔΗΝ σε δίχρονη εργασιακή ειρήνη! Επιπλέον, στη συζήτηση για τα βαρέα και ανθυγιεινά η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας αποδέχτηκε την πρόταση του υπουργού να μην υπάρξει συνολικός χαρακτηρισμός του χώρου των νοσοκομείων ως χώρος ανθυγιεινής εργασίας, αλλά να ενταχθούν ορισμένες ειδικότητες που θα υποδειχτούν απ' την Ομοσπονδία.

Επικίνδυνες προτάσεις για τις ΜΕΘ

Στη συνάντηση συζητήθηκε και η επικείμενη σύμβαση ανάμεσα στα ασφαλιστικά ταμεία και το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» για τη χρήση κλινών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ δεν εξέφρασε διαφωνία, αντίθετα έβαλε το ζήτημα συνολικότερης ρύθμισης που θα διέπει τις σχέσεις του «Ερρίκος Ντυνάν», του «Ερυθρού Σταυρού» και του «Ασκληπιείου Βούλας». Επίσης η ΠΟΕΔΗΝ παρουσίασε τη θέση στον Νικ. Κακλαμάνη για μεταφορά κλινικών των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου στο «Αττικόν» Νοσοκομείο, όπως και την αλλαγή του ρόλου ορισμένων κλινικών.

Ακόμα, εγκάλεσε την κυβέρνηση για την καθυστέρηση των νομοσχεδίων που έχει εξαγγείλει και που στο σύνολό τους κινούνται σε αντιλαϊκή κατεύθυνση. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις διοικητικές αλλαγές στα δημόσια νοσοκομεία, ο υπουργός είπε ότι ο τελικός νόμος είναι διαφορετικός απ' τα προσχέδια που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο.

Αγωνιστικά με το ΠΑΜΕ

Μετά από αυτά, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ καλούν τους υγειονομικούς να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να δώσουν απάντηση στη συμβιβασμένη ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ και στην κυβέρνηση με τη μαζική τους συμμετοχή στην πανελλαδική πεντάωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία στις 24 Φλεβάρη 2005 και στις συγκεντρώσεις και πορείες που θα γίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας αιτήματα και στόχους πάλης που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Να διεκδικήσουν:

  • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και ασφάλισης, με κατάργηση της διπλοεισφοράς των εργαζομένων και κάθε μορφή επιχειρηματικής δράσης. Πλήρη χρηματοδότηση των δημοσίων νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας (ΚΥ) και θεραπευτηρίων, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Ανάπτυξη δημοσίων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Κέντρων Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου και ενίσχυση όλων των νοσοκομείων, για να υπάρχει δυνατότητα 24ωρης εφημερίας, σε όλα τα επίπεδα.
  • Πάγωμα κάθε ανατίμησης στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, με παράλληλη αύξηση μισθών και 1.200 ευρώ βασικό μισθό για τους πρωτοδιόριστους εργαζόμενους.
  • 30ωρο, 6ωρο, 5νθήμερο για τα ανθυγιεινά επαγγέλματα, χωρίς μείωση των αποδοχών.
  • Χαρακτηρισμός των χώρων ως ανθυγιεινών. Ενταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά με σύγχρονους όρους. Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια.
  • Σύνταξη στα 50 για τις γυναίκες, στα 55 για τους άνδρες.
  • Κατάργηση των νόμων ιδιωτικοποίησης της Υγείας, Πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των εκτάκτων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ