Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Επιτάχυνση... αντίθεσης στις λαϊκές ανάγκες

Σε υποζύγιο των κυβερνητικών σχεδιασμών θα μετατραπεί και πάλι το ΙΚΑ

Την ομολογία ότι «πολλές αμαρτίες του συστήματος υγείας» οφείλονται στην έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) έκανε χτες το βράδυ ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης. Ωστόσο όμως το στίγμα των αλλαγών που έδωσε ο ίδιος ο υπουργός όσο και το πόρισμα της Ομάδας Διοίκησης Εργου (ΟΔΕ) δεν προοιωνίζονται καμιά αναβάθμιση της ΠΦΥ. Αντίθετα, μάλιστα, δείχνουν ότι το ΙΚΑ θα επωμιστεί ακόμα μεγαλύτερα βάρη, ενώ θα πολλαπλασιαστούν οι πράξεις εμπορευματοποίησης καθώς προβλέπεται ένα μεικτό σύστημα αμοιβής των οικογενειακών γιατρών, όπου τα δύο τρία των συνολικών αποδοχών τους θα προέρχονται από αμοιβές κατά πράξη.

Μιλώντας χτες βράδυ στα εγκαίνια της Ακαδημίας Γενικής Ιατρικής ο Ν. Κακλαμάνης είπε: «Πολλές αμαρτίες του συστήματος υγείας, π.χ. ράντζα, ελάχιστη ικανοποίηση των πολιτών και τόσα άλλα που ταλανίζουν χρόνια όλες τις ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, φαίνεται να εκπορεύονται εκτός των άλλων και από έλλειψη του συστήματος ΠΦΥ, ειδικά στα αστικά κέντρα», ενώ στην αρχή της ομιλίας του υπογράμμισε: «Υπάρχει πια ανάγκη επιτάχυνσης των ενεργειών στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του συστήματος ΠΦΥ και Οικογενειακής Ιατρικής σε όλη τη χώρα».

Ο Ν. Κακλαμάνης επιχείρησε να εμφανιστεί συνεπής προς τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ για την ΠΦΥ διακηρύσσοντας ότι δε σκοπεύει να αθετήσει τις υποσχέσεις. «Ηδη εδώ και μήνες συγκροτήθηκε ΟΔΕ για να μου παρουσιάσει σχετικό προσχέδιο νόμου για τα Αστικά Κέντρα Υγείας και την κάλυψη όλου του πληθυσμού από οικογενειακούς γιατρούς», είπε ο υπουργός Υγείας.

Ωστόσο, ακόμα και αυτό το σχέδιο της ΟΔΕ - που απέχει παρασάγγας από την ανάπτυξη ενός δημόσιου συστήματος ΠΦΥ - αναιρεί τις βαρύγδουπες δηλώσεις του υπουργού Υγείας καθώς χρειάζονται τουλάχιστον 360 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, που δεν υπάρχουν σε κανένα προϋπολογισμό.

Μεταβάπτιση των μονάδων του ΙΚΑ

Λίγες ώρες πριν την ομιλία του Ν. Κακλαμάνη, και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσιάστηκε η Ακαδημία Γενικής Ιατρικής, ο επικεφαλής της ΟΔΕ - και προσωρινός πρόεδρος της Ακαδημίας - Μποδοσάκης Μερκούρης, παρουσίασε ορισμένα στοιχεία από το πόρισμα για την ΠΦΥ.

Το βασικό, είπε ο Μπ. Μερκούρης, για την εφαρμογή ενός ΠΦΥ είναι τα χρήματα και η πολιτική βούληση. Οσον αφορά στα χρήματα είπε ότι απαιτούνται 300 εκατ. ευρώ για τις αμοιβές των οικογενειακών γιατρών και 60 εκατ. για τις εφημερίες των Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου - που δε θα είναι άλλα από τις μεταβαπτισμένες μονάδες του ΙΚΑ.

Οι οικογενειακοί γιατροί δε θα είναι μόνιμοι υπάλληλοι, αλλά «δορυφόροι του συστήματος». Θα παίρνουν γύρω στα 1.000 ευρώ βασικό μισθό και άλλα 2.000 ευρώ από την κατά πράξη αμοιβή για 1.200 - 1.800 ασφαλισμένους, που θα έχει υπό την εποπτεία του ο οικογενειακός γιατρός. Οι πρόσθετες αμοιβές θα καταβάλλονται από το υπουργείο Υγείας. Η πρόταση αυτή, καθιστά δυσδιάκριτο το εργασιακό καθεστώς των γιατρών που θα μπουν σε αυτό το σύστημα.

Οσον αφορά στις μονάδες ΠΦΥ, εκείνο που υπογραμμίστηκε είναι η μετατροπή των μονάδων του ΙΚΑ σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, εκ των οποίων θα εφημερεύουν περίπου 15 στην Αθήνα και έξι στη Θεσσαλονίκη σε 24ωρη βάση. Για τους γιατρούς η εφημερία θα γίνεται σε υπερωριακή βάση και για τους εργαζόμενους με διαδοχικές βάρδιες.

Κι ενώ παλιότερα υπήρχε γενική παραδοχή ότι θα έπρεπε να υπάρξουν τουλάχιστον 250 επιπλέον νέες μονάδες ΠΦΥ στα αστικά κέντρα, για να υπάρξει ένα στοιχειώδες δημόσιο σύστημα Υγείας, στο σχέδιο που προτείνεται είναι να υπάρξει επιμίσθιο για τα ιατρεία κάποιων ελεύθερων επαγγελματιών ή να ενοικιαστούν κάποια διαμερίσματα για μονάδες ΠΦΥ.

Κι όλα αυτά όταν - όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της παρουσίασης της Ακαδημίας Γενικής Ιατρικής - η χώρα μας κατέχει το θλιβερό προνόμιο να είναι η μόνη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, της οποίας η Ιατρική Σχολή δε διαθέτει Τομέα Γενικής Ιατρικής. Η ανεπάρκεια του μηχανισμού «παραγωγής» και εκπαίδευσης γενικών ιατρών, έχει οδηγήσει σε κατάσταση να χρειαζόμαστε 6.000 - 7.000 γενικούς γιατρούς, με τη συγκεκριμένη ειδικότητα και να διαθέτουμε μόλις 1.300. Μόνο στην Ιατρική Σχολή της Κρήτης υπάρχει μία θέση Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής, τη στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζει την ανάπτυξη της ΠΦΥ ως προτεραιότητα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ