Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Λύσεις τώρα απαιτούν οι Αντιστασιακοί

Συνέντευξη Τύπου της ΠΟΑΟ για τα χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αντιστασιακοί και πολιτικοί πρόσφυγες. Κινητοποίηση στις 23 Φλεβάρη

Από τη συνέντευξη Τύπου της ΠΟΑΟ. Στο βήμα ο πρόεδρός της Γιώργης Μωραΐτης
Από τη συνέντευξη Τύπου της ΠΟΑΟ. Στο βήμα ο πρόεδρός της Γιώργης Μωραΐτης
Τα μεγάλα προβλήματα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης αρνούνται να επιλύσουν οι κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσαετίας, είτε αυτές ήταν του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ, σημείωσαν χτες οι εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ). Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ Γιώργης Μωραΐτης, παρά τις επιστολές και τα υπομνήματα που έχουν στείλει σε όλες τις κυβερνήσεις, καμία δε δέχτηκε ακρόαση για να συζητήσει τα προβλήματα των αντιστασιακών. «Πρόκειται για καθαρά πολιτικές επιλογές», επισήμαναν οι εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων.

Πράγματι, όπως τόνισε ο Γ. Μωραΐτης, ενώ απέστειλαν υπόμνημα με τα αιτήματα των αντιστασιακών προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ζητώντας και συνάντηση μαζί του για τη διευθέτηση των χρονιζόντων προβλημάτων, εκείνος δεν τους δέχτηκε προβάλλοντας φόρτο εργασίας. Το ίδιο υπόμνημα έστειλαν στα κόμματα της ελληνικής Βουλής.

Ο πρωθυπουργός διαβίβασε τα σχετικά αιτήματα των αντιστασιακών στα αρμόδια υπουργεία, όμως οι απαντήσεις «ήταν καθαρά ενημερωτικές και εν τέλει αρνητικές», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ. Τα υπουργεία απλώς ενημέρωναν, για τα ελάχιστα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αποφεύγοντας κάθε αναφορά για τη λύση των προβλημάτων. Ανάμεσα στα άλλα, με το υπόμνημά τους, οι Αντιστασιακές Οργανώσεις, επισημαίνουν τα παρακάτω ζητήματα:

  • Η σχετική νομοθεσία για την ηθική και υλική αποκατάσταση των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, παρουσιάζει κενά στην πρακτική της εφαρμογή. Και οι αρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν πάρει μέτρα για να εξασφαλιστεί πραγματικά πλήρης αποκατάσταση των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.
  • Ακόμη και σήμερα, μένει ανεκπλήρωτο το δίκαιο αίτημα της εισαγωγής στα σχολεία και στο στρατό της αληθινής ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης κατά την περίοδο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
  • Ακόμα, τονίζουν, στην Αθήνα, δεν υπάρχει Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης. Ενώ λείπουν οι προτομές των ηγητόρων του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ Στέφανου Σαράφη και Αρη Βελουχιώτη. Αντίθετα, υπάρχει προτομή του αρχηγού του ΕΔΕΣ Ν. Ζέρβα. Οι αντιστασιακοί θέτουν, επίσης, το θέμα της ανέγερσης του Μνημείου των εκτελεσθέντων στην Καισαριανή, της ίδρυσης Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα. Και της καθιέρωσης της 9ης Μάη ως ημέρας της Αντιφασιστικής Νίκης και ως επίσημης μέρας γιορτασμού της Εθνικής Αντίστασης. Τέλος, την άρνηση να στηθεί Μνημείο των Σοβιετικών Στρατιωτών που έπεσαν μαχόμενοι στην Ελλάδα.

Οι αγωνιστές απαιτούν να μην αντιμετωπίζονται οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης ως πολίτες β' κατηγορίας. Και να αναγνωριστούν οι αξιωματικοί που αποφοίτησαν από τις προαγωγικές σχολές του ΕΛΑΣ καθώς και οι καπεταναίοι που ονομάστηκαν με διάταγμα της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ). Το ίδιο να ισχύσει και για τους αξιωματικούς του ΔΣΕ που ονομάστηκαν με διάταγμα της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης. Να δοθεί στους αγωνιστές η ενίσχυση των συντάξεων με 15%. Αναφορικά με τους αγρότες που αναγνωρίστηκαν αντιστασιακοί με το Ν. 2320/95, να τους δοθεί το επίδομα που δικαιούνται.

  • Οι ανάπηροι του ΔΣΕ που παίρνουν σύνταξη να εξομοιωθούν με τους ανάπηρους του πολέμου 1940 - 1941 και της Εθνικής Αντίστασης, ενώ στερούνται ανάλογων ευεργετημάτων. Για τους μαχητές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ζητούν το ποσοστό αναπηρίας για αναπηρική σύνταξη, από 25% να μειωθεί στο 10% όπως ισχύει και για τους μαχητές του 1940-1941. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ανάπηροι πολέμου του ΔΣΕ κατατάσσονται στην κατηγορία αναπήρων «ειρηνικής περιόδου» ή «άμαχου πληθυσμού».

Επίσης, καλείται η κυβέρνηση να λύσει οριστικά το πρόβλημα του επαναπατρισμού των πολιτικών προσφύγων, που παραμένουν αναγκαστικά στην προσφυγιά, αφού οι όροι και προϋποθέσεις που τίθενται είναι απαγορευτικοί. Βασικό αίτημα είναι να διεκδικήσει η κυβέρνηση τις αποζημιώσεις και οφειλές από τη Γερμανία και επιστροφή του κατοχικού δανείου.

Ομως, αντί άλλων, τα υπουργεία απαντούν με... ενημέρωση. Ενδεικτικό όλων είναι ότι για το ζήτημα του επαναπατρισμού των πολιτικών προσφύγων, η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας πιστά την πολιτική που χάραξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αρνείται την απάλειψη της προϋπόθεσης «Ελληνες το γένος» με την αιτιολογία ότι ...«άπτεται της εθνικής ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας». «Εξήντα χρόνια από την απελευθέρωση και πενήντα πέντε από τη λήξη του εμφυλίου αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του αλβανικού μετώπου θεωρούνται ανθέλληνες», σχολίασε ο Γ. Μωραΐτης, δίνοντας το πραγματικό στίγμα αυτής της εμμονής.

Οι αντιστασιακές οργανώσεις, πάντως, όπως τονίστηκε, είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Ως πρώτη «στάση» σε αυτό τον αγώνα, έρχεται η 23η Φλεβάρη, ημέρα επετείου της ίδρυσης της ΕΠΟΝ, όταν και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και πορεία μέχρι τη Βουλή όπου αντιπροσωπεία τους θα συναντηθεί με τα κόμματα της Βουλής, προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για την κατάληξη του υπομνήματος και της επιστολής.

Παρόντες στη συνέντευξη ήταν ο Β. Φυτσιλής, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, ο Ν. Τερζόγλου, επίτιμος πρόεδρος, ο Ν. Καραντηνός, πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ και των αντιστασιακών δημοσιογράφων, ο Π. Μακρής, επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, και πρόεδροι και εκπρόσωποι των διοικήσεων όλων των ΕΑΜογενών Αντιστασιακών Οργανώσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Κυριακή το 3ο Συνέδριο της ΠΟΑΟ (2005-12-07 00:00:00.0)
Πλούσια δράση το επόμενο διάστημα (2004-11-06 00:00:00.0)
Συγκέντρωση της ΠΟΑΟ (2004-05-15 00:00:00.0)
Στη μάχη των εκλογών οι Αντιστασιακοί (2003-12-30 00:00:00.0)
Αντιστασιακοί και Φίλοι της Αντίστασης συνεχίζουν τον αγώνα (2003-02-11 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2002-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ