Τετάρτη 17 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα

Συναντήσεις με υπουργούς, κόμματα, πρωθυπουργό ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου χτες και προειδοποίησαν με νέες κινητοποιήσεις 

Πάνω από 900.000 συνταξιούχοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει καθοριστικό χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση. Αυτά επισήμαναν χτες εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - Δημοσίου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν. Οι συνδικαλιστές θα ζητήσουν να συναντηθούν με τους αρμόδιους υπουργούς, τους αρχηγούς των κομμάτων και τον πρωθυπουργό και προειδοποιούν με νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις αν δεν υπάρξουν θετικές απαντήσεις στα αιτήματά τους.

Απάτη χαρακτήρισε ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, την προεκλογική εξαγγελία Σημίτη για κατώτερη σύνταξη 152.000 δρχ., επισημαίνοντας πως «στις προγραμματικές δηλώσεις διευκρίνισε ότι στην κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ, που είναι σήμερα 117.000 δρχ. προσθέτει το ΕΚΑΣ που το 2001 υπόσχεται να αυξηθεί στις 28.000 δρχ. και μαζί με τις αυξήσεις σε δυο - τρία χρόνια θα φτάσει τις 152.000 δρχ.». Ωστόσο - συνέχισε - ΕΚΑΣ παίρνει μόνο ο ένας στους τέσσερις συνταξιούχους με τις κατώτερες συντάξεις.

Αναφερόμενος στην εξαγγελία για κάλυψη από την κυβέρνηση μέρους (10.000 δρχ.) των ασφαλιστικών εισφορών των χαμηλόμισθων, τόνισε πως η κυβέρνηση κάνει καθεστώς την επιδοματική πολιτική και τόνισε πως «ανησυχούμε έντονα μήπως τα 40 δισ. δρχ. που θα στοιχίσει το μέτρο του 10χίλιαρου θα χρεωθεί στα Ταμεία».

Η πρόταση του ΠΑΜΕ - επισήμανε - για κατώτερο μισθό 250.000 δρχ. και κατώτερη σύνταξη 200.000 δρχ., κινείται στα πλαίσια του ορίου φτώχειας με βάση τα στοιχεία της Ενωσης Καταναλωτών και καταδίκασε την υπογραφή από τη ΓΣΕΕ διετούς σύμβασης με αυξήσεις 3,5% που είναι στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας της ΟΝΕ και του ΣΕΒ.

Οπως τόνισε, η θέση συνταξιούχων και εργαζομένων προβλέπεται σκοτεινή μετά την ένταξη στην ΟΝΕ, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση ανέλαβε δεσμεύσεις απέναντι στις Βρυξέλλες, μια από τις οποίες είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.

«Δε χωράνε στο ίδιο τσουβάλι ΟΝΕ και κοινωνική πολιτική» επισήμανε ο Χ. Τριάντης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ και συμπλήρωσε πως με την «κομψή» έκφραση σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, εννοεί η κυβέρνηση καθήλωση μισθών, συντάξεων, παρατεταμένη λιτότητα, φορομπηχτική πολιτική. Οπως σημείωσε, μειώνεται συνεχώς η κρατική επιχορήγηση των Ταμείων και ότι «το κράτος πρόνοιας θα αντικατασταθεί από το κράτος επιδοματικής πολιτικής». Καταδίκασε τα σχέδια για μετατροπή των κρατικών νοσοκομείων σε ανώνυμες εταιρίες και σημείωσε πως με στοιχεία του ΟΟΣΑ η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς οι κατά κεφαλήν δαπάνες υγείας είναι στα 400 δολάρια ετησίως κάτω και από την Πορτογαλία που είναι 600 δολάρια.

Ο Δ. Κούστας, οργ. γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΣΑ, χαρακτήρισε τις προεκλογικές εξαγγελίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τις συντάξεις απάτη και τόνισε πως «θα μας βρίσκουν συνεχώς στους δρόμους». Ο Β. Παπαντωνάκης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου, σημείωσε πως «το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν λεφτά για τους συνταξιούχους. Η λύση είναι απλή. Να εισπράξουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα Ταμεία που ανέρχονται σήμερα στα 3,6 τρισ. δρχ.».

Τα ζητήματα που θα θέσουν και στις συναντήσεις με κόμματα και κυβέρνηση είναι: Να μη θιγεί ο κοινωνικός και δημόσιος χαρακτήρας της ασφάλισης. Να αποσυρθούν τα αποθεματικά των Ταμείων από το Χρηματιστήριο. Να εφαρμοστεί η τριμερής χρηματοδότηση στα Ταμεία και η διμερής στα Ταμεία των αυτοαπασχολούμενων. Να παταχτεί η εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή και να εισπραχθούν οι οφειλές προς τα Ταμεία. Κατώτερη σύνταξη για όλους 152.000 δραχμές και να αυξηθούν ανάλογα οι άλλες συντάξεις. Να καταργηθεί το ΕΚΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ