Τετάρτη 17 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Σχέδιο ανατροπής των εργασιακών σχέσεων

Καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και τις ευθύνες της πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ

Στους «κοινωνικούς εταίρους» βρίσκεται από χτες το κείμενο του νέου αντεργατικού «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση» (ΕΣΔΑ), έτσι ώστε να καταθέσουν τις δικές τους «προτάσεις» και να καταληχθεί από την κυβέρνηση για να σταλθεί στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η παρέμβαση των «κοινωνικών εταίρων» δεν έχει σκοπό την αλλαγή του Σχεδίου, αλλά την εξυπηρέτηση της πάγιας και διατυπωμένης θέσης της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για συναίνεση αλλά και ενεργητική στήριξη της πολιτικής από την «κοινωνία». Στην προκειμένη περίπτωση, το πρόβλημα δεν είναι να συμφωνήσουν οι βιομήχανοι με το ΕΣΔΑ, αφού εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, αλλά οι εργαζόμενοι. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ έχει στηρίξει πράγματι, ενεργά την κυβερνητική πολιτική για την απασχόληση και έχει ζητήσει ακόμη περισσότερα προγράμματα.

Ωστόσο δεν είναι όλοι οι εργαζόμενοι και όλα τα συνδικάτα σύμφωνα με τη στάση της Συνομοσπονδίας. Η διοίκηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας το ΕΣΔΑ «πρόγραμμα για την ολοκληρωτική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την ακόμη μεγαλύτερη εφαρμογή των ελαστικών μορφών απασχόλησης και του ωρομισθίου. Αποτέλεσμα αυτής της αντεργατικής πολιτικής δεν είναι η αύξηση των θέσεων εργασίας, αλλά ουσιαστικά η παροχή δισεκατομμυρίων δραχμών από τον ΟΑΕΔ προς τους εργοδότες για να εφαρμόσουν την ανατροπή εργασιακών σχέσεων και την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κερδών τους».

«Τεράστια ευθύνη - σημειώνεται στην ανακοίνωση - γι' αυτή την κατάσταση έχουν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ που παγιδεύουν τους εργαζόμενους στο διάλογο - απάτη και έχουν ξεπουλήσει τα εργατικά δικαιώματα εφαρμόζοντας τις απαιτήσεις των ντόπιων και ξένων καπιταλιστών».

Από την άλλη, η υπεύθυνη του Τομέα Απασχόλησης της ΝΔ, Μαρ. Γιαννάκου, σημειώνει σε δήλωσή της ότι «η ΝΔ θα μελετήσει στις λεπτομέρειές του» το ΕΣΔΑ και «θα συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους, θα προσπαθήσει να συμβάλει, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ώστε το τελικό σχέδιο», αυτό που θα σταλεί στην ΕΕ «να μη μας εκθέτει εκ νέου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ