Τρίτη 22 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
Ανατροπή των συσχετισμών στο ΔΣΑ

Συλλογικές μορφές άσκησης δικηγορίας και θέσπιση Κανονισμού πλαισίου συνεργασίας προτείνει στο πρόγραμμά της

Από τη συγκέντρωση της Παράταξης στις 20 Γενάρη, κατά την οποία ανακήρυξαν ως υποψήφιο πρόεδρο του ΔΣΑ τον Μ. Κοκκινάκη
Από τη συγκέντρωση της Παράταξης στις 20 Γενάρη, κατά την οποία ανακήρυξαν ως υποψήφιο πρόεδρο του ΔΣΑ τον Μ. Κοκκινάκη
Σε πέντε μέρες οι δικηγόροι της Αθήνας καλούνται να εκλέξουν τη νέα διοίκηση του ΔΣΑ για την επόμενη τριετία, τη στιγμή που τα προβλήματα του δικηγορικού κόσμου καθημερινά οξύνονται και η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων βιώνει μια βαθύτατη κρίση.

Σ' αυτή την κατάσταση, όπως αναφέρει η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων» Αθήνας, κανείς δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορος, απόμακρος και αδρανής. Η σημερινή κατάσταση στο χώρο του ΔΣΑ, επισημαίνει ο Μαν. Κοκκινάκης, επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης Δικηγόρων», θα πρέπει να ανατραπεί με την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, την οποία μπορούν να προωθήσουν μόνο οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, που επιδιώκουν τη δημιουργία ενός ριζοσπαστικού πόλου συμπαράταξης και αγώνα.

Στα προηγούμενα τρία χρόνια, οι δυνάμεις που συγκροτούν το προεδρείο του ΔΣ του ΔΣΑ, τονίζει η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων» αντί διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα των μαχόμενων δικηγόρων επέλεξαν τις δημόσιες σχέσεις. Απλώς διαχειρίστηκαν τα προβλήματα, χωρίς να καταθέσουν προτάσεις αγωνιστικής διεκδίκησης και κινητοποίησης, με αποτέλεσμα να αποστασιοποιείται μεγάλος αριθμός δικηγόρων.

Η απάντηση της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης Δικηγόρων» στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στο χώρο της δικηγορίας είναι η δημιουργία και ανάπτυξη των συλλογικών - συνεργατικών μορφών άσκησης της δικηγορίας που θα βασίζεται στην ισότιμη συνεργασία, στην επιστημονική εξειδίκευση και οντότητα, στη σχετική αυτοτέλεια κάθε συνεργαζόμενου δικηγόρου, στο συνεργατικό χαρακτήρα τους και όχι στο κεφαλαιουχικό και μονοπροσωποκεντρικό μοντέλο του γραφείου - επιχείρηση.

Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;

Η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων» στο πρόγραμμά της προτείνει στο ΔΣΑ να διεκδικήσει από την κεντρική εξουσία, αλλά και να υιοθετήσει ο ίδιος μέτρα και ρυθμίσεις για τη στήριξη των μορφών συνεργατικής δικηγορίας όπως:

  • Φορολογικά κίνητρα (χαμηλότερος συντελεστής φορολόγησης κλπ.).
  • Επιδότηση για απόκτηση εξοπλισμού.
  • Χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια από το Ταμείο Νομικών για την απόκτηση επαγγελματικής στέγης. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί, βέβαια, η επιστροφή των οφειλόμενων προς το Ταμείο Νομικών, προκειμένου να αποκτήσει κοινωνικές λειτουργίες.
Νέοι δικηγόροι

Σήμερα, χιλιάδες δικηγόροι, στην πλειοψηφία τους νέοι, παρέχουν την εργασία τους σε άλλους δικηγόρους - κυρίως σε μεγαλοδικηγορικά γραφεία - με εξευτελιστικούς όρους εργασίας και αμείβονται με μισθούς κατώτερους του βασικού μισθού ανειδίκευτου εργάτη, ενώ καλύπτουν οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Μάλιστα, είναι τέτοιες οι συνθήκες που αρκετές φορές υποχρεώνονται να παρέχουν υπηρεσίες «παιδιού για όλες τις δουλιές», με τρόπο που να καταρρακώνει την προσωπική τους αξιοπρέπεια και την επιστημονική τους υπόσταση. Η πλειοψηφία του ΔΣ του ΔΣΑ, οι παρατάξεις Παξινού, Βερβεσσού, Σχινά δε θέλουν τη θέσπιση κανενός προστατευτικού πλαισίου, αφού στέκονται στο πλευρό και υπερασπίζονται ταξικά τα εργοδοτικά - μεγαλοδικηγορικά συμφέροντα.

Η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων» ζητάει την άμεση θέσπιση Κανονισμού πλαισίου συνεργασίας που θα κατοχυρώνει θεσμικά τον έμμισθο συνεργάτη, θα διασφαλίζει τα κατώτατα όρια αμοιβής (που ήδη προβλέπονται αλλά καταστρατηγούνται βάναυσα), να εξασφαλίζει όρους εργασίας που ανταποκρίνονται σε επιστήμονες, να κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα των δικηγόρων, καθώς και την κάλυψη των 2/3 των ασφαλιστικών εισφορών του έμμισθου συνεργάτη.

Επίσης, προτείνει τη διαμόρφωση ελεγκτικού οργάνου στο ΔΣΑ για την εξασφάλιση της τήρησης του Κανονισμού πλαισίου συνεργασίας.

Για τον Ειδικό Διανεμητικό Λογαριασμό, η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων» αναφέρει ότι με τον τρόπο που θεσμοθετήθηκε και λειτουργεί σήμερα, συνιστά στην πραγματικότητα ανακύκλωση των εισοδημάτων της πλειοψηφίας των δικηγόρων, το δε αποτέλεσμά του είναι ένα εξαμηνιαίο «βοήθημα πενίας», ένα «επιστημονικό ΕΚΑΣ», που μόνο ως εμπαιγμός των νέων συναδέλφων μπορεί να εκληφθεί.

Για να γίνει δυνατή η ουσιαστική ενίσχυση των νέων δικηγόρων, η Συμπαράταξη προτείνει να γίνει αναμόρφωση και τροποποίηση του Ειδικού Διανεμητικού Λογαριασμού.

Οσον αφορά τις γυναίκες δικηγόρους και κυρίως τις μητέρες δικηγόρους απαιτούνται δραστικά και άμεσα μέτρα ανακούφισης, ώστε να μπορούν να ασκήσουν ισότιμα δικηγορία, η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων» προτείνει:

- Αμεση αύξηση τουλάχιστον στο διπλάσιο του ποσού που αποδίδει το ΤΠΔΑ για επίδομα και δαπάνη τοκετού, που ανέρχεται σήμερα στο εξευτελιστικό ποσό των 880 ευρώ.

- Γενναία αύξηση του επιδόματος του ΤΠΔΑ που καλύπτει την αδυναμία άσκησης δικηγορίας τουλάχιστον για 4 μήνες (δύο μήνες πριν και δύο μετά τον τοκετό), καθώς και ίδρυση βρεφονηπιακού σταθμού από το ΔΣΑ.

Για τις πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης με τις αποκαλύψεις με τους επίορκους δικαστές και τη διαφθορά, η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων» τονίζει ότι επιβεβαιώνεται με δραματικό τρόπο πως η Δικαιοσύνη αποτελεί οργανικό τμήμα του πολιτικο-κοινωνικού συστήματος και των δομών του, που μέσα σ' αυτό το σύστημα η «αδέκαστη» Δικαιοσύνη ακολουθεί την πορεία της σήψης και διαφθοράς του.

Ετσι, η Δικαιοσύνη έχει μετατραπεί σε μέσο και όργανο εφαρμογής της σκληρής οικονομικής και αντεργατικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ενώ ουσιαστικά με τις αποφάσεις της έχει καταργήσει το δικαίωμα της απεργίας. Βέβαια, ούτε λέξη δε γίνεται για την ουσιαστική απονομή της δικαιοσύνης και τα συμφέροντα που αυτή υπηρετεί, που σε καμιά περίπτωση δεν είναι τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά τα συμφέροντα τα οποία δημιουργούν τα κυκλώματα και διαπλέκονται με τη Δικαιοσύνη, τους πολιτικούς και την Εκκλησία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ