Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΓΑ
Υποχρεωτικές εισφορές στους κτηνοτρόφους

Εισπρακτική πολιτική σε βάρος των κτηνοτρόφων ακολουθεί η «γαλάζια» διοίκηση του ΕΛΓΑ. Χτες ανακοινώθηκε ότι οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δηλώσεις εκτροφής και να καταβάλουν τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, μέχρι 15/5/2005.

Ως γνωστόν, επί της κυβέρνησης της ΝΔ στα χρέη του ΕΛΓΑ προστέθηκαν άλλα 500 εκατ. ευρώ και το σύνολό τους έφτασε τα 1,3 δισ. ευρώ. Ετσι στο πλαίσιο της ακολουθούμενης εισπρακτικής πολιτικής υποχρεώνονται οι κτηνοτρόφοι να κάνουν υποχρεωτικές δηλώσεις και να πληρώσουν με βάση τον σχετικό τιμοκατάλογο ανά κεφάλι ζώου και για τους μελισσοκόμους ανά κυψέλη. Ομως η ασφαλιστική κάλυψη που παρέχει ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει επαρκώς τις πραγματικές ζημιές και απέχει πολύ από το να θεωρείται ικανοποιητική για τους κτηνοτρόφους.

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι για την προμήθεια των εντύπων δηλώσεων εκτροφής και την υποβολή τους θα πρέπει να απευθύνονται στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και για τυχόν πρόσθετες διευκρινίσεις στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ. Εδώ εκτός των άλλων ακούγεται ότι οι κτηνοτρόφοι θα πληρώνουν και για τη συμπλήρωση της κάθε δήλωσης κάπου 4 ευρώ στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και 3 ευρώ στους δήμους...

Καθυστερούν οι επιδοτήσεις

Τις έντονες αντιδράσεις των κτηνοτρόφων της Λάρισας προκαλεί η μεγάλη καθυστέρηση της καταβολής των επιδοτήσεων για τα επιλέξιμα αιγοπρόβατα στις ορεινές περιοχές, οδηγώντας τους σε οικονομικά αδιέξοδα. Καταγγέλλουν δε ότι την ευθύνη για την καθυστέρηση φέρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία ενώ είχε υποσχεθεί ότι οι επιδοτήσεις θα δοθούν εντός του μήνα Γενάρη, τώρα ισχυρίζεται ότι το όλο θέμα «μπλοκάρει» στο «φόρτο εργασίας» του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς αυτό το διάστημα ασχολείται με τις εκκρεμότητες στο βαμβάκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος της επιδότησης που οφείλεται στους κτηνοτρόφους του Νομού Λάρισας ανέρχεται στα 6,9 εκατομμύρια ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ