Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αλλάζουν και το δασικό κώδικα

Πρόγευση των προκλητικών υπέρ του κεφαλαίου νέων μέτρων από τον υφυπουργό Ανάπτυξης

Η νομιμοποίηση των επεμβάσεων σε δασικές εκτάσεις για την εγκατάσταση κύριων ή βοηθητικών εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) - και όχι μόνο - είναι ένα από τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με πρόσχημα την ανάπτυξη της «καθαρής ενέργειας» και με στόχο την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης έδωσε χτες ένα πιο συγκεκριμένο περίγραμμα για τις παροχές και διευκολύνσεις που σχεδιάζονται υπέρ των ιδιωτών που εκμεταλλεύονται τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μιλώντας σε σχετικό Συνέδριο.

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο για την αναμόρφωση της αγοράς πετρελαιοειδών, ενώ - αναφερόμενος ειδικά για τις ΑΠΕ - πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι τις επόμενες μέρες θα υπογράψει απόφαση για τη διευκρίνιση του τρόπου σύνδεσης των σταθμών ΑΠΕ μέσω ιδιωτικών υποσταθμών «σύμφωνα με τις σχετικές προτάσεις των επενδυτών». Επίσης σύντομα θα είναι έτοιμο πολυνομοσχέδιο στο οποίο μεταξύ άλλων - σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης - θα προβλέπεται:

  • Κατάργηση της εφάπαξ αποζημίωσης 1% υπέρ του δημοσίου για εγκατάσταση ΑΠΕ σε δασικές εκτάσεις.
  • Νομιμοποίηση εγκατάστασης μετρικών οργάνων.
  • Εγκατάσταση υποσταθμών ΑΠΕ σε δασικές εκτάσεις και, συμπληρωματικά, τροποποίηση του δασικού κώδικα για εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε δασικές εκτάσεις ανεξαρτήτως καυσίμου!

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση κοπιάζει για την «ασφάλεια των επενδύσεων» μέσα από νέο χωροταξικό πλαίσιο αλλά και με την «κατοχύρωση των εγκρίσεων και παραχωρήσεων σε εκτάσεις του δημοσίου»!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ