Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΕ
Βιομηχανική βαφή σε τρόφιμα

Η Κομισιόν εξέφρασε την ...απογοήτευσή της για τις πολυεθνικές τροφίμων, που χρησιμοποίησαν την καρκινογόνα βαφή και - στη λογική του «έβαλε το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα - υπέδειξε στις εταιρίες που έχουν αποθέματα τσίλι να τα καταστρέψουν

Τουλάχιστον προκλητική μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την αντίδραση της ΕΕ, μπροστά στο νέο θόρυβο που ξέσπασε με αφορμή τη χρήση της καρκινογόνας βιομηχανικής βαφής Sudan 1 σε τρόφιμα από βρετανική πολυεθνική. Η Κομισιόν μπροστά στις νέες αποκαλύψεις, που καταδεικνύουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την ανυπαρξία μηχανισμών αποτελεσματικού ελέγχου της επικίνδυνης ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου, αντί για οτιδήποτε άλλο, περιορίστηκε σε συστάσεις για αυστηρότερους ελέγχους. Επιπλέον, εξέφρασε την ...απογοήτευσή της, που οι πολυεθνικές των τροφίμων αποδείχτηκε ότι δε συμμορφώθηκαν με την οδηγία για απαγόρευση της χρήσης της συγκεκριμένης ουσίας. Και την ίδια στιγμή, εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην αγορά εκατοντάδες προϊόντα με την επικίνδυνη καρκινογόνα ουσία. Με τον τρόπο αυτό, αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά η απροθυμία της ΕΕ να επιβάλει τις πολιτικές και τα «όπλα» που απαιτούνται για την οχύρωση των συμφερόντων των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας απέναντι στην επικίνδυνη κερδοσκοπία των πολυεθνικών, που δε διστάζουν να θυσιάζουν την ασφάλεια των τροφίμων που παρασκευάζουν στο βωμό των κερδών τους.

Οπως ανακοινώθηκε χθες από την Κομισιόν, οι εταιρίες τροφίμων, που έχουν αποθέματα τσίλι, τα οποία περιέχουν την επικίνδυνη χρωστική και φαίνεται να είναι αρκετά, οφείλουν να τα καταστρέψουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βιομηχανική βαφή SUDAN 1, καθώς και συγγενικές χρωστικές όπως το SUDAN 2, 3 και 4 - είναι αυτές που δίνουν το ελκυστικό κόκκινο χρώμα και εντοπίζονται σε προμαγειρεμένα φαγητά και έτοιμες σάλτσες, όπως η κέτσαπ και η warcester sauce, γεγονός που τείνει να προκαλέσει πανικό στο καταναλωτικό κοινό - είναι «μια χημική βαφή και δεν επιτρέπεται η χρήση της σε προϊόντα διατροφής. Εχει χαρακτηριστεί ως καρκινογόνο προϊόν από την International Agency for Research on Cancer. Δε βρίσκεται φυσικά στο φαγητό».

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΕ αναφέρει ότι η SUDAN 1 χρησιμοποιείται κυρίως για τη βαφή πλαστικών και συνθετικών υλικών, έχει καρκινογόνα δράση στον ανθρώπινο οργανισμό και πιθανόν γενο-τοξικές επιπτώσεις, κάτι που την καθιστά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Από τις 20/6/2003, με την απόφαση 2003/460/EC, η Κομισιόν επέβαλε μέτρα έκτακτης ανάγκης, για τον εντοπισμό της επικίνδυνης ουσίας στα τρόφιμα, ζητώντας αυστηρούς ελέγχους στα προϊόντα διατροφής. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η SUDAN βρίσκεται σε ό,τι περιείχε σάλτσα τσίλι, ή σκόνη, με φυσικό επακόλουθο τα μέτρα από την πλευρά της Κομισιόν να επεκταθούν και να γίνουν πιο αυστηρά με την απόφαση 2004/92/EC.

Παρ' όλα αυτά όμως, αποδεικνύεται ότι ακόμα και σήμερα η ΕΕ αποδεικνύεται ανεπαρκής, αφού η βιομηχανική βαφή εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και να θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Η Βρετανία, όπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Φίλιπ Τοντ, αναγκάστηκε να αποσύρει 472 είδη τροφίμων από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, που περιείχαν την παράνομη χρωστική, ενώ 12 ακόμα κράτη - μέλη, η Ελλάδα, η Κύπρος, το Βέλγιο, η Μάλτα, η Δανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Αυστρία ξεκίνησαν τη διενέργεια ελέγχων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ