Κυριακή 12 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
Αλλοδαποί εργαζόμενοιΙ
«Ιδανικά» αντικείμενα εκμετάλλευσης

Οι περιπέτειες των αλλοδαπών με τη διαδικασία «νομιμοποίησης» συνεχίζονται, όπως και η εκμετάλλευσή τους

Σε μια διαρκή παρανομία, εκμετάλλευση και διαβίωση σε επίπεδα εξαθλίωσης, συνεχίζουν, να επιβιώνουν, σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαποί μετανάστες στην Ελλάδα, αντιμέτωποι με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία που έντεχνα καλλιεργείται από την κυβέρνηση, η οποία από τη μία διαφημίζει τη « νομιμοποίησή» τους, με τα ΠΔ 358 και 359 και από την άλλη συνεχίζει ένα πραγματικό ανθρωποκυνηγητό με τις γνωστές « επιχειρήσεις σκούπα». Αποτέλεσμα, οι μετανάστες να βιώνουν διπλή εκμετάλλευση προκειμένου να μπορούν να εργαστούν. Από τη μία η κυβέρνηση τους χρησιμοποιεί κάθε φορά που θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις, παίρνοντας μέτρα κατά της «εγκληματικότητας». Από την άλλη, δικαιολογούν και το ποσοστό της ανεργίας, που έχει δημιουργηθεί από την πολιτική της. Στα υλικά του υπουργείου Εργασίας, που παρουσιάστηκαν στο σχετικό Υπουργικό Συμβούλιο πρόσφατα, οι αλλοδαποί θεωρούνται παράγοντας ανεργίας, μαζί με τις... γυναίκες! Ταυτόχρονα, οι εργοδότες εξαναγκάζουν χιλιάδες αλλοδαπούς να εργάζονται ανασφάλιστοι και κακοπληρωμένοι, κάτι που συμβαίνει και με αρκετούς Ελληνες.

«Νομιμοποίηση» για τα μάτια του κόσμου

Μπορεί η κυβέρνηση να διατυμπάνισε με κορόνες τη δήθεν «νομιμοποίηση» των χιλιάδων αλλοδαπών με τη χορήγηση της «λευκής» και « πράσινης» κάρτας αλλά τελικά, ο πραγματικός της στόχος εκφράζεται από το « όσο λιγότεροι νομιμοποιηθούν και όσοι περισσότεροι παραμένουν παράνομοι, τόσο καλύτερα».

Η κυβέρνηση, με σταθερό μπούσουλα τον ρατσιστικό νόμο 1975/91, ο οποίος συνδέει την άδεια παραμονής με την απασχόληση, συντηρεί τους χιλιάδες αλλοδαπούς σε κατάσταση παρανομίας, έρμαιο των ντόπιων εργοδοτών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι όποια νομιμοποίηση γίνει μπορεί να θεωρηθεί ανά πάσα στιγμή άκυρη, αφού σύμφωνα με τον νόμο, η κυβέρνηση μπορεί να την ανακαλέση προβάλλοντας ως δικαιολογία κίνδυνο για το εθνικό συμφέρον της χώρας! Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για τις κάρτες παραμονής.

Ο δαίδαλος της γραφειοκρατίας που υπέβαλαν τους χιλιάδες αλλοδαπούς για να πάρουν μόνο τη λευκή κάρτα, που στην ουσία είναι μια απλή βεβαίωση ώστε να καταθέσουν μετά αίτηση για την πράσινη, είναι χαρακτηριστικός, για να καταλάβει κανείς τι «νομιμοποίηση» και για ποιους έκανε η κυβέρνηση.

Για να συμπληρώσει ένας αλλοδαπός την αίτηση στον ΟΑΕΔ - αν είχε πρώτα ενημερωθεί - για τη λευκή κάρτα, έπρεπε να καταθέσει τρία πιστοποιητικά. Λευκό ποινικό μητρώο από το υπουργείο Δικαιοσύνης, από την αστυνομία, ότι δεν είναι στη λίστα των ανεπιθύμητων και από κρατικό νοσοκομείο ότι δεν πάσχει από κάποια μολυσματική νόσο. Ολα αυτά τα πιστοποιητικά, χρειάζονταν μεγάλος χρόνος για να χορηγηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και η μετέπειτα προθεσμία πέντε μηνών που δόθηκε από την κυβέρνηση δε γνωστοποιήθηκε σε όλους. Ετσι, στον χρόνο κατάθεσης των δικαιολογητικών, που ήταν από τη 1η Δεκέμβρη μέχρι τις 31 Απριλίου 1998, ήταν πολλοί αυτοί που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν όλα τα δικαιολογητικά. Αποτέλεσμα, μέχρι να δοθούν όλες οι «λευκές κάρτες», ξεκίνησε η περίοδος κατάθεσης δικαιολογητικών για τη χορήγηση «πράσινης κάρτας]». Ετσι, με διάφορες τροπολογίες, χιλιάδες αλλοδαποί συμπλήρωσαν την αίτηση για την «πράσινη κάρτα» χωρίς να έχουν προλάβει να πάρουν τη «λευκή».

Μετά, τον δαίδαλο όμως της χορήγησης της «λευκής κάρτας», ερχόταν αυτός της «πράσινης». Στην αίτηση για την «πράσινη κάρτα», έπρεπε να δηλώσουν εξαρτημένη σχέση εργασίας και να καταθέσουν 40 ένσημα . Αν ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες, έπρεπε να δηλώσουν, έναρξη εργασιών με το ΤΕΒΕ και την Εφορία. Οσοι εργάζονταν σε εργασίες όπως φύλαξη παιδιών, έπρεπε να κατέχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών που να αποδεικνύει το ΙΚΑ, ύψος χρημάτων ίσο με 40 ΗΑΕ. Αυτοί που απασχολούνταν σε αγροτικές εργασίες, έπρεπε να πληρώσουν στην Αγροτική Τράπεζα παράβολο 15.000 δραχμών.

Το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο

Η μέχρι σήμερα πολιτική της κυβέρνησης για τους αλλοδαπούς μετανάστες μόνο θετικά σημάδια δεν μπορεί να δώσει για το μέλλον τους στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση με την πολιτική της προσπαθεί να καταργήσει για τους Ελληνες εργαζόμενους το ωράριο, την ασφάλιση, την απασχόληση. Την ίδια στιγμή, υποκριτικά δηλώνει ότι όλα αυτά πρέπει να τα έχουν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι, ενώ έχει δημιουργήσει καθεστώς κατάργησής τους. Πολύ σύντομα, χιλιάδες αλλοδαποί θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια νέα σοβαρή πρόκληση, που έχει να κάνει με την υποχρέωσή τους να καταθέσουν 150 ένσημα για να ανανεώσουν την «πράσινη κάρτα». Ωστόσο, η πλειοψηφία των εργοδοτών απειλεί με απόλυση όσους μετανάστες ζητούν ένσημα. Ετσι, εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, όσο εφαρμόζεται η σημερινή κυβερνητική πολιτική, θα αναγκάζονται να ζουν στην παρανομία κάτω από άθλιες συνθήκες εξυπηρετώντας κυβέρνηση και εργοδότες.


ΚΕΙΜΕΝΑ: Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσωρινότητα, ομηρία και άγρια εκμετάλλευση (2001-09-09 00:00:00.0)
Θα μείνουν μόνο όσοι έχουν έγκριση από εργοδότη (2000-11-15 00:00:00.0)
"Μαύρη" ζωή και εργασία (1999-07-25 00:00:00.0)
Πράσινη κάρτα ίσως ο ένας στους τέσσερις... (1999-07-08 00:00:00.0)
Στοιχεία με ιδιαίτερη σημασία (1999-07-04 00:00:00.0)
Διαιωνίζονται τα προβλήματα των αλλοδαπών (1999-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ