Σάββατο 5 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Χρόνια κοροϊδίας από περιφερόμενες κουστωδίες υπουργών

Ο «Ρ» αποκαλύπτει σήμερα την πορεία από τα έργα - «φαντάσματα» του ΠΑΣΟΚ, στα ανούσια «θα» της σημερινής κυβέρνησης...

Εδώ και χρόνια, οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, εμπαίζουν ωμότατα τους κατοίκους του Εβρου και τους αφήνουν στο έλεος της πλημμύρας, δρομολογώντας μόνο στα ...λόγια τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα υποδομής. Τα έργα αυτά εξαγγέλλονται πάντα από τα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια που φτάνουν «επιτόπου» σε περιόδους κρίσης, ενώ από την επομένη κιόλας έχουν ξεχαστεί...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κυβερνητική κουστωδία, που είχε φτάσει στην Αλεξανδρούπολη στις 19 Φλεβάρη του 1998, όταν και πάλι το ποτάμι είχε «φουσκώσει», προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες, σπίτια και υποδομές. Το κλιμάκιο που αποτελούνταν από τους τότε υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, Μακεδονίας - Θράκης Φ. Πετσάλνικο, τους υφυπουργούς Εσωτερικών Λ. Παπαδήμα, Εθνικής Οικονομίας Χ. Πάχτα, Γεωργίας Β. Γερανίδη και Υγείας - Πρόνοιας Θ. Κοτσώνη, εξήγγειλε ένα πακέτο από πέντε συγκεκριμένα και ...«επείγοντα» έργα, συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. δρχ. τα οποία όμως ποτέ δεν έγιναν! «Πρόκειται για έργα φαντάσματα», λέει στο «Ρ» ο σημερινός Περιφερειάρχης Μιχάλης Αγγελόπουλος. «Τα μόνα που έγιναν - τονίζει - ήταν κάποια έργα ενίσχυσης των αναχωμάτων. Από κει και πέρα απολύτως τίποτε».

Με τα ίδια τους τα χέρια προσπαθούν οι άνθρωποι να περισώσουν ό,τι σώζεται

Motion Team

Με τα ίδια τους τα χέρια προσπαθούν οι άνθρωποι να περισώσουν ό,τι σώζεται
Θυμίζουμε, λοιπόν, τα έργα αυτά από σχετικό κατάλογο που διανεμήθηκε τότε στους δημοσιογράφους:

  • Αντιπλημμυρικά έργα στην περιφερειακή τάφρο Ορεστιάδας και το χείμαρρο Στέρνας - Τμήμα Στέρνας, προϋπολογισμού 260 εκατ. δρχ.
  • Κατασκευή αντλιοστασίου στην τάφρο 11 Τ και αντιπλημμυρικά έργα στην περιφερειακή τάφρο Ορεστιάδας - Τμήμα Πύργου, προϋπολογισμού 520 εκατ. δρχ.
  • Αντιπλημμυρικά έργα στην Π.Τ. Ορεστιάδας και κατασκευή γέφυρας στην περιοχή Πυθίου, προϋπολογισμού 500 εκατ. δρχ.
  • Βελτίωση - επισκευή - ανανέωση αντιπλημμυρικών αντλιοστασίων Δέλτα Εβρου, προϋπολογισμού 700 εκατ. δρχ.
  • Αντιπλημμυρική προστασία παρέμβριων περιοχών κοίτης ποταμού Εβρου και συμβαλλόντων - Τμήμα ΙΙΙ, προϋπολογισμού 130 εκατ. δρχ.

Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό το κυβερνητικό κλιμάκιο δεσμεύτηκε επί λέξει: «Ειδικότερα για το Νομό Εβρου θα χρηματοδοτηθεί η εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης αντιπλημμυρικών έργων και Σχεδίου Διαχείρισης του ποταμού Εβρου (Προϋπολογισμός 80 εκατομμυρίων δραχμών). Η μελέτη ανύψωσης της σιδηροδρομικής γραμμής κατά μήκος του ποταμού και η Γεωτεχνική Μελέτη για τα φαινόμενα κατολίσθησης του τμήματος του οδικού δικτύου».

«Ψάχνω τη μελέτη»

Επτά ολόκληρα χρόνια μετά ξέρετε τι έγινε; Απολύτως τίποτε! «Ψάχνω κι εγώ να βρω αυτή τη μελέτη και τα Σχέδια και δεν τα βρίσκω», απαντά ο Περιφερειάρχης Μ. Αγγελόπουλος...

Αυτά είναι όσα είχαν εξαγγείλει το 1998 τα στελέχη της κυβέρνησης
Αυτά είναι όσα είχαν εξαγγείλει το 1998 τα στελέχη της κυβέρνησης
Οπως καταλαβαίνει κανείς, ο εμπαιγμός πάει σύννεφο. Με αποτέλεσμα και πάλι δεκάδες χιλιάδες στρέμματα να πλημμυρίσουν, δεκάδες κάτοικοι να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να σωθούν, να διακόπτεται η συγκοινωνία, γιατί η σιδηροδρομική γραμμή χάθηκε μέσα σε λίμνες νερού!..

Ο Περιφερειάρχης Μ. Αγγελόπουλος παραδέχεται ότι πρέπει να ληφθούν σημαντικά μέτρα και σε διεθνικό επίπεδο που θα αφορούν την έγκαιρη προειδοποίηση από πλευράς Βουλγαρίας, αλλά και σε εθνικό να γίνουν διάφορα έργα και όσον αφορά την αντιπλημμυρική προστασία και όσον αφορά το σιδηρόδρομο. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν παύει να νιώθει ικανοποιημένος από τον μέχρι τώρα απολογισμό, υποστηρίζοντας ότι «ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε έγκαιρα, αφού με ελεγχόμενη διοχέτευση των υδάτων πλημμύρισαν 40.000 στρέμματα και συνολικά γύρω στα 75.000 στρέμματα, γλιτώνοντας έτσι την πλημμύρα από 250.000 στρέμματα που θα μπορούσαν να έχουν επίσης πλημμυρίσει». Εφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα τις πλημμύρες του 2003, όταν είχαν πλημμυρίσει πάνω από 200.000 στρέμματα...

Βλέπουμε ότι πάλι οι κυβερνώντες συνεχίζουν τις ίδιες «παραστάσεις». Κατά διαβολική σύμπτωση στις 19 Φλεβάρη 2005 - δηλαδή 7 χρόνια μετά από την έλευση του κυβερνητικού κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ - ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής έσπευσε στον Εβρο να «παρηγορήσει» τους κατοίκους και να υποσχεθεί κι αυτός με τη σειρά του τα αναγκαία έργα υποδομής. Υποσχέσεις και «θα», που πολύ φοβόμαστε ότι θα παραμείνουν χωρίς αντίκρισμα...

«Να γίνουν τώρα τα έργα»

Δικαιολογημένα, την ίδια μέρα η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, κατήγγειλε τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που χρόνια τώρα άφησαν χωρίς τις αναγκαίες υποδομές το νομό. Οπως σημείωνε, πρέπει άμεσα να γίνει σχεδιασμός και υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση πλημμυρών, της λειψυδρίας. Θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα. Θα αυξήσουν, τελικά, τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων. Το ΚΚΕ ζητά συνολική διαχείριση των λεκανών απορροής των χειμάρρων και δασοτεχνικά - φυτοτεχνικά έργα σε όλη την υδρολογική λεκάνη, αντιμετώπιση του χειμαρρικού προβλήματος, με την αποτροπή της διάβρωσης και τη συνολική διευθέτηση των χειμάρρων. Καλεί, τέλος, όλο το λαό του Εβρου να απαιτήσει τόσο τα μέτρα αυτά, όσο και την πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλες ζημιές στην Ηλεία (2019-11-22 00:00:00.0)
Διαχρονικό έγκλημα η έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης (2016-01-24 00:00:00.0)
«Πνίγονται» περιοχές ελλείψει αντιπλημμυρικών έργων (2015-03-31 00:00:00.0)
Τρίτος νεκρός μέσα σε δέκα μέρες (2010-10-30 00:00:00.0)
Φόβοι για νέες πλημμύρες (2006-01-04 00:00:00.0)
Καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών (1998-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ