Τρίτη 8 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠ. ΤΑΝΤΙΤΣ
Προειδοποιεί για τις επιπτώσεις

Από τη Βιέννη, ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Μπόρις Τάντιτς, που πραγματοποιεί συναντήσεις με αξιωματούχους του ΟΑΣΕ και της αυστριακής κυβέρνησης, προειδοποίησε για τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύει μία ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Σημείωσε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει δυσμενείς πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις όχι μόνο για τη Σερβία (με πρώτη επίπτωση την πρόκληση κύματος προσφυγιάς και των εναπομεινάντων μελών της σερβικής μειονότητας της επαρχίας) «αλλά και για την ΠΓΔΜ, και για τη Βοσνία και εν τέλει για όλη την Ευρώπη».

Ο Τάντιτς υπεραμύνθηκε υπέρ «μίας λύσης που να μην είναι ούτε η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, ούτε επιστροφή στη Σερβία επί Μιλόσεβιτς», καταλήγοντας: «Πρέπει να βρεθεί μία ρεαλιστική και ειρηνική λύση μεταξύ των δύο άκρων»...

Παραδόθηκε και ο Πέρισιτς

Στο μεταξύ, ο Μομτσίλο Πέρισιτς, 60χρονος ε.α. Σέρβος στρατηγός και πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού επί ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, παραδόθηκε χτες στις αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης μετά την απαγγελία άνω των 13 κατηγοριών εναντίον του περί εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας για την περίοδο Αύγουστος 1993 - Νοέμβρης 1998.

Πριν μία βδομάδα, ο Πέρισιτς είχε προϊδεάσει για την εκούσια παράδοσή του, δηλώνοντας πως «θα το πράξει για να υπερασπίσει την τιμή του, τη φήμη του στρατεύματος και την αξιοπρέπεια του λαού»...

Ο ε.α. στρατηγός Πέρισιτς είναι ο τέταρτος κατά σειρά στρατηγός που παραδίδεται στη Χάγη μέσα σε περίπου ένα μήνα. Το 1998 είχε διαφωνήσει με την πολιτική του τότε Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στο Κοσσυφοπέδιο κατά των Αλβανών αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ και την ίδια χρονιά παύθηκε των καθηκόντων του. Ενα χρόνο μετά έφτιαξε δικό του κόμμα που συμμετείχε στο συνασπισμό της τότε σερβικής αντιπολίτευσης DOS.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ