Τρίτη 8 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Βολές δέχεται το σύστημα του «ναρκω-καρφώματος»

Παραπέμπονται με το ερώτημα της προσωρινής αργίας πέντε δικαστικοί λειτουργοί

Σοβαρές αμφισβητήσεις δέχεται το σύστημα «ναρκω-καρφωμάτων», με το οποίο λειτουργούν οι αστυνομικές αρχές, οι οποίες εφοδιάζουν καταδότες τους εμπόρους ναρκωτικών με «πιστοποιητικά» συνεργασίας, που στη συνέχεια εμφανίζουν στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να «πέφτουν στα μαλακά» του νόμου.

Η υπόθεση Αλβανού εμπόρου ναρκωτικών, ο οποίος άλλαξε το όνομά του σε Γ. Καλυμιώτη και με το «πιστοποιητικό» συνεργασίας της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών πέτυχε να αποφυλακιστεί, αυτή τη στιγμή απασχολεί τις εισαγγελικές αρχές.

Παράλληλα, στο «μικροσκόπιο» του Αρείου Πάγου βρίσκονται πάνω από είκοσι υποθέσεις για «ναρκω-καρφώματα», όπου ελέγχονται αστυνομικοί και γιατροί. Πρόκειται για καταδικασθέντες ή κατηγορούμενους για υποθέσεις ναρκωτικών, στους οποίους η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών χορήγησε «πιστοποιητικά» συνεργασίας, στα οποία ισχυρίζονταν ότι τα συγκεκριμένα άτομα τελούσαν υπό την προστασίας της Αστυνομίας, καθώς ήταν πληροφοριοδότες της, σύμφωνα με το άρθρο 24 του νόμου 1729/87. Επίσης, έμποροι ναρκωτικών εφοδιάζονταν με πλαστές ιατρικές γνωματεύσεις, όπου παρουσιάζονταν ως εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες, πετυχαίνοντας ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις.

Αυτή τη στιγμή τον Αρειο Πάγο απασχολεί η καταγγελία που έγινε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «Alter», όπου εμφανίζεται να αποφυλακίζεται Αλβανός έμπορος ναρκωτικών με τη... βοήθεια του «πιστοποιητικού» της Δίωξης Ναρκωτικών. Ο Αλβανός έμπορος ναρκωτικών είχε συλληφθεί με ηρωίνη μεικτού βάρους 945 γραμμαρίων.

Πηγές από τον Αρειο Πάγο ανέφεραν ότι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σπ. Μουζακίτης ενήργησε στα πλαίσια της νομιμότητας, καθώς είχε έγγραφο του Γ. Ραχοβίτσα, διοικητή της Δίωξης Ναρκωτικών, ότι ο εν λόγω κατηγορούμενος ήταν συνεργάτης της Αστυνομίας και τελεί υπό την προστασία της. Το έγγραφο αυτό της Αστυνομίας διαβιβάστηκε στον Σπ. Μουζακίτη από τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Π. Βέρροιο.

Στο μεταξύ, εντός των ημερών αναμένεται να κληθεί να καταθέσει από στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά ο αρχιμανδρίτης Ι. Γιοσάκης, ο οποίος είναι προφυλακισμένος στις Φυλακές Κορυδαλλού, ενώ έχει καταθέσει και αίτηση αποφυλάκισης. Εισαγγελικές πηγές ανέφεραν χτες ότι η εμπλοκή του Ι. Γιοσάκη στην υπόθεση με τα παραδικαστικά κυκλώματα είναι σαν τη Λερναία Υδρα και πως ο αρχιμανδρίτης είναι αναμειγμένος σε πολλές υποθέσεις.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Αρειο Πάγο:

  • Ποινική δίωξη ασκήθηκε εναντίον της δικαστικής λειτουργού Β. Βλάχου, γιατί δεν κατέθεσε δηλώσεις πόθεν έσχες για την πενταετία 2000 μέχρι 2004.
  • Αναμένεται να ανοίξουν οι λογαριασμοί της πρώην ανακρίτριας Κων. Μπουρμπούλια και του προέδρου Πρωτοδικών Ε. Καλούση, καθώς και για όποιον άλλο δικαστικό λειτουργό υπάρχουν υπόνοιες για παράνομους λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προτίθεται να στείλει εισαγγελικό λειτουργό στην Ελβετία, προκειμένου να συνεργαστεί με τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές της Ελβετίας για το άνοιγμα λογαριασμών επίορκων δικαστικών λειτουργών.
  • Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του Ν. Παπαδήμα, πρώην διαχειριστή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, για υπεξαίρεση πάνω από 73.000 ευρώ (αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος). Ο Ν. Παπαδήμας αυτή τη στιγμή φυγοδικεί και είναι άγνωστο πού βρίσκεται. Επίσης, ποινική δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών και εναντίον της συζύγου του Αικατερίνης για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αδίκημα που επίσης τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος. Εναντίον και των δύο, των Ν. Παπαδήμα και της Αικ. Παπαδήμα εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης.
  • Με το ερώτημα της προσωρινής αργίας παραπέμπονται στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί στις 21 Μάρτη πέντε δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί (Ν. Ποταμιάνος, Ν. Αθανασόπουλος, Γ. Λαμπροπούλου, Π. Τσέβη και Β. Βλάχου), εκ των οποίων κάποιοι παραπέμπονται λόγω των ποινικών διώξεων που έχουν ασκηθεί εναντίον τους και άλλοι λόγω της παράλειψης υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες.
  • Για αύριο έχει κληθεί να καταθέσει ο Ε. Καλούσης στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, ενώ μέχρι τέλος της βδομάδας αναμένεται να ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για δωροδοκία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και χρήση πλαστού εγγράφου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ