Τρίτη 8 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ
Η ΕΥΔΑΠ εμμένει στην καρκινογόνα καύση

Προαναγγέλλει μάλιστα και νέα αύξηση στα τιμολόγια κατά 1 ευρώ το μήνα για να καλυφθούν οι δαπάνες!

Η ΕΥΔΑΠ, σαν να μην έφτανε ότι με τη «λύση» της καύσης που επέλεξε για τη διαχείριση της λυματολάσπης στην Ψυττάλεια είναι έτοιμη να «ποτίσει» τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου με καρκινογόνες διοξίνες, καλλιεργεί πλέον και το έδαφος για νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ύδρευσης και αποχέτευσης!

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Σ. Γλυνιαδάκης, όχι μόνο επέμενε στη «λύση» της καύσης, αλλά κάλεσε και τους εκπροσώπους της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που αντιδρούν, να δώσουν στην ανάδοχο εταιρία τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις...

Επί της ουσίας, όμως, τόσο αυτός, όσο και άλλα στελέχη της εταιρίας, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, περιέπεσαν σε πολλές αντιφάσεις, συσκοτίζοντας ακόμη περισσότερο την υπόθεση, αντί να διαφωτίσουν την κοινή γνώμη. Ειδικότερα:

  • Ενώ διαβεβαιώνουν ότι η αεριοποίηση που προτείνει η ανάδοχος εταιρία δεν έχει καμία σχέση με την καύση, στο ίδιο το Ενημερωτικό Φυλλάδιο της εταιρίας που διανεμήθηκε, ένα σημαντικό μέρος της εγκατάστασης που θα στηθεί αναγράφεται ως «Ζώνη καύσης». Στο ίδιο επίσης φυλλάδιο ως διαδικασίες που θα γίνονται εντός του αεριοποιητή αναφέρονται «ξήρανση, διύλιση, πυρόλυση, αεριοποίηση, αλλά και οξείδωση» (δηλαδή καύση).
  • Ενώ υποστηρίζουν ότι η μέθοδος αυτή είναι γνωστή διεθνώς, από τα στοιχεία του ενημερωτικού φυλλαδίου προκύπτει ότι καμία μονάδα δε βρίσκεται σε λειτουργία που να έχει τέτοια δυναμικότητα για αεριοποίηση 320.000 τόνων λυματολάσπης ετησίως. Πολύ περισσότερο μάλιστα που η μοναδική εγκατάσταση αεριοποίησης λυματολάσπης της συγκεκριμένης εταιρίας που λειτουργούσε στην Ιταλία, έπαψε πλέον να λειτουργεί από το 2003.
  • Ενώ υποστηρίζουν ότι η λύση αυτή προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία, από την άλλη οι εκπρόσωποι της ΕΥΔΑΠ διαβεβαιώνουν ότι σε «καμιά περίπτωση δε θα υπογράψουν σύμβαση αν τα αποτελέσματα δε σέβονται απόλυτα το περιβάλλον».

Ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση προκάλεσε το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της ΕΥΔΑΠ ανέφεραν πως ο συγκεκριμένος ανάδοχος που προτείνει την αεριοποίηση - καύση για τους 380.000 τόνους λάσπης, προτείνει και τη μεταφορά άλλων 240.000 τόνων λάσπης που θα πάει για υγειονομική ταφή, χρήση από τσιμεντοβιομηχανία ή εδαφοποίηση - δε διευκρινίστηκε ακριβώς...

Επίσης ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση προκάλεσε η αποστροφή του προέδρου της ΕΥΔΑΠ ότι η λύση αυτή που προτείνεται ως «προσωρινή» δήθεν «επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον» από τη μονάδα ξήρανσης που προωθεί για κατασκευή το ΥΠΕΧΩΔΕ! Ουσιαστικά αυτό συνιστά ομολογία ότι η ΕΥΔΑΠ σκοπεύει να καθιερώσει τη «λύση» της καύσης ως μόνιμη. Αλλωστε, ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα για την κατασκευή μονάδων βιολογικών καθαρισμών στη Δυτική Αττική (Θριάσιο) και Ανατολική Αττική (Πικέρμι, Καλύβια), δήλωσε ότι ευθύς εξαρχής θα μελετηθούν άλλες λύσεις (σ.σ. πιθανότατα και η καύση), ώστε να μην παρουσιαστούν τα προβλήματα της Ψυττάλειας!..

Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, μάλιστα, με πρόφαση τα έργα αυτά, αλλά επικαλούμενος και σχετικό κατάλογο που δείχνει ότι τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ είναι χαμηλότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες («ξεχνώντας» βέβαια να αναφέρει ότι την τελευταία πενταετία η τιμή νερού, κατά περίπτωση, ακόμη και υπερδιπλασιάστηκε λόγω ιδιωτικοποίησης και τα τέλη αποχέτευσης αυξήθηκαν κατά 50%) δήλωσε ότι θα χρειαστεί σε πρώτη φάση μια αύξηση της τιμής κατά 1 ευρώ το μήνα!

Και εμφιαλωμένο «ΕΥΔΑΠ»!

Στο μεταξύ η ΕΥΔΑΠ, που στο παρελθόν επέκρινε τις ιδιωτικές εταιρίες εμφιάλωσης νερού, τώρα σε συνεργασία με την «ΠΕΠΣΙ» ετοιμάζεται να πουλήσει εμφιαλωμένο νερό με τη φίρμα «ΕΥΔΑΠ». Το νερό, όπως είπε ο πρόεδρός της, θα λαμβάνεται από τις πηγές Μαυσουβάλας ή Βίλιζας (πάνω από τον Αυλώνα) και αν όλα πάνε καλά θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο από το καλοκαίρι του 2006...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ