Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΕΜΠΟΡΟΙ
Προς κινητοποιήσεις για το ωράριο

Την αγωνιστική τους απάντηση προετοιμάζουν Ομοσπονδίες ΕΒΕ από όλη την Ελλάδα, συσκέψεις σε Αθήνα και Ιωάννινα σήμερα

Την κυβερνητική παρέμβαση στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων καταγγέλλει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, τονίζοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο ήρθε κατ' εντολή των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων αλυσίδων.

Η ΟΒΣΑ συγκαλεί σήμερα στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα της ΓΣΕΒΕΕ, σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων για την οργάνωση κινητοποίησης ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης.

Περιφερειακή σύσκεψη πραγματοποιούν στις 6 το απόγευμα στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων, οι Ομοσπονδίες ΕΒΕ Ιωαννίνων και Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΒΣΑ τονίζει: «Με αυτό το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιταχύνει τη διαδικασία εξόντωσης των μικρών επιχειρήσεων, αφού ανεβάζει το κόστος λειτουργίας υπέρμετρα, συγκεντρώνοντας την κατανάλωση και το κεφάλαιο σε λίγα πολυκαταστήματα και αλυσίδες στο λιανικό εμπόριο.

Η μονοπώληση της αγοράς θα αυξήσει την ανεργία, την τιμή των προϊόντων. Θα καταπατηθούν βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, θα ενταθεί η εκμετάλλευσή τους, θα αυξηθεί η μερική απασχόληση. Οι βιοτεχνίες θα γίνουν πιο εξαρτημένες από τις μεγάλες επιχειρήσεις, ακόμη πιο ευάλωτες στο μονοπωλιακό ανταγωνισμό. Καταγγέλλουμε την πολιτική της κυβέρνησης που είναι και πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο - οδηγεί στο περιθώριο και στο κλείσιμο τα μικρά μαγαζιά. Εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Μειώνει το εισόδημά τους - αυξάνει την ανεργία».

Και καταλήγει ότι είναι «ανάγκη να δυναμώσουν οι κοινοί αγώνες των βιοτεχνών, επαγγελματιών και μικρών εμπόρων με τους εργατοϋπαλλήλους, να αποκτήσουν μονιμότητα, με σκοπό την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής».

Η ΓΣΕΒΕΕ

Η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων για ωράριο καταστημάτων ακόμη μικρότερο από αυτό που ισχύει σήμερα, αντί της διεύρυνσης που προωθεί η κυβέρνηση κατά παραγγελία των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών, εκφράστηκε στη σύσκεψη των Ομοσπονδιών που συγκάλεσε χτες η ΓΣΕΒΕΕ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν πρόεδροι Ομοσπονδιών από όλη την Ελλάδα και αποφασίστηκε η πραγματοποίηση κινητοποιήσεων ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για το ωράριο.

Ωστόσο, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ απέφυγε να προτείνει συγκεκριμένο αγωνιστικό πρόγραμμα ή κάποια κεντρική κινητοποίηση που θα κορυφώνει τον αγώνα για το ωράριο. Κάθε Ομοσπονδία θα αποφασίσει η ίδια τον τρόπο και τον χρόνο της κινητοποίησης με γενική κατεύθυνση να πραγματοποιηθούν όλες μέσα στο επόμενο 20ήμερο, οπότε και ολοκληρώνεται η διαδικασία «διαλόγου» της κυβέρνησης. Παρ' όλα αυτά, μετά από παρέμβαση στελεχών της ΔΗΚΕΒΕ, η 17 του Μάρτη επισημάνθηκε σαν μια μέρα που θα μπορούσαν οι Ομοσπονδίες να κινητοποιηθούν. Και είναι ευνόητο ότι η συντονισμένη κινητοποίηση είναι και ισχυρότερη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ