Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Διαφώνησαν για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Οι διαπραγματεύσεις και οι προσπάθειες συμβιβασμού δεν οδήγησαν, τελικά, σε συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ, για τις μεταρρυθμίσεις του Σύμφωνου Σταθερότητας, προς μια ...πιο αναπτυξιακή - όπως λένε τώρα - κατεύθυνση και συμφώνησαν το θέμα να συζητηθεί σε έκτακτο ΕΚΟΦΙΝ, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 20 του Μάρτη. Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για τις απαιτούμενες αλλαγές, τα αποτελέσματα θα επικυρωθούν από τους αρχηγούς των κρατών - μελών στην Εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για τις προοπτικές συμφωνίας στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, αναφέροντας ότι «η Ελλάδα τάσσεται μεν υπέρ της σχετικής ευελιξίας στον τρόπο εφαρμογής του Συμφώνου, χωρίς όμως η ευελιξία αυτή να οδηγήσει στην αναίρεση των βασικών αρχών που αφορούν στα πλαίσια δημοσιονομικής πειθαρχίας...». Προηγουμένως, ο Γ. Αλογοσκούφης είχε συναντηθεί με τον κοινοτικό επίτροπο για θέματα οικονομικής πολιτικής Χ. Αλμούνια. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, συζήτησαν θέματα που αφορούν στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση τις προσεχείς μέρες.

Στο επίμαχο θέμα των μεταρρυθμίσεων του Συμφώνου, ο γαλλογερμανικός άξονας - οι εκπρόσωποι του οποίου πρωτοστάτησαν την προηγούμενη δεκαετία για να επιβληθούν τα αυστηρά όρια οικονομικών δεικτών και στο όνομα αυτών των ορίων ξέσπασε η λαίλαπα των αντιλαϊκών πολιτικών σ' ολόκληρη την ΕΕ -εμφανίστηκε με κοινές θέσεις, υποστηρίζοντας, αφού έτσι συμφέρει τώρα τις πολυεθνικές τους, ότι θα πρέπει να δίνονται περισσότερες ευκαιρίες στα κράτη - μέλη που αντιμετωπίζουν οικονομική ύφεση, να ενεργοποιούν εργαλεία αναπτυξιακής κατεύθυνσης (κυρίως αύξηση των κρατικών δαπανών). Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε παρέμβαση του Γερμανού καγκελάριου Γ.Σρέντερ, ο οποίος με δηλώσεις του τη Δευτέρα, τάχτηκε υπέρ της ανάγκης μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύουν την ανάπτυξη.

Αντίθετα, Αυστρία και Ολλανδία εμφανίστηκαν αντίθετες σε κάθε μεταρρύθμιση, η οποία θα αμφισβητήσει το όριο υπέρβασης των κρατικών ελλειμμάτων πέραν του ορίου 3% του ΑΕΠ όπως ισχύει σήμερα. Στο «μέσο» κινήθηκαν οι προτάσεις του Λουξεμβούργου που αυτό το εξάμηνο ασκεί καθήκοντα προεδρίας της ΕΕ. Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε, κατά την εξέταση της δημοσιονομικής κατάστασης μιας χώρας, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πολλές παράμετροι, πριν της επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Μεταξύ άλλων, προτείνεται να λαμβάνονται υπόψη οι μεταρρυθμίσεις στα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά συστήματα, οι αποκρίσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, η μείωση του χρέους σε εποχές οικονομικής ευημερίας, οι δημόσιες επενδύσεις. Για χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, όπως η Ελλάδα, προτείνεται να παρουσιάσουν μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά πλεονάσματα, κάτι που πρακτικά σημαίνει εφαρμογή σκληρών δημοσιονομικών πολιτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ