Κυριακή 13 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Πανελλαδικό αγωνιστικό κάλεσμα

Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας να λάβει μαζικά μέρος στον αγωνιστικό γιορτασμό της 95ης επετείου του Κιλελέρ στις 20 του Μάρτη. Στη διακήρυξη της ΠΑΣΥ αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Συμπληρώνονται 95 χρόνια από τη μέρα που οι κολίγοι ξεσηκώθηκαν και πήραν τη γη από τους τσιφλικάδες.

95 χρόνια σκληρών αγώνων, θυσιών και δουλιάς για να μείνουμε στα χωριά μας, να μορφώσουμε τα παιδιά μας, να βελτιώσουμε τη ζωή μας.

Στα χρόνια αυτά με τους αγώνες μας κατακτήσαμε σημαντικά δικαιώματα και αλλάξαμε τις συνθήκες ζωής στην ύπαιθρο, όμως πολλά προβλήματα παραμένουν και οξύνονται. Προχωράει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες. Συνεχίζεται η ληστεία του μόχθου μας από τους εμποροβιομηχάνους και την αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Παραμένει η τοκογλυφία της ΑΤΕ και η καταπίεση του αστικού κράτους, που με όλα τα κατασταλτικά μέσα χτυπάει τους αγώνες μας, για να επιταχυνθεί η καπιταλιστικοποίηση της γεωργίας.

Συνεχίζοντας τον αγώνα των κολίγων, σήμερα παλεύουμε ενάντια στην ΚΑΠ και τις αναθεωρήσεις της. Διεκδικούμε το δικαίωμά μας να καλλιεργούμε τα χωράφια μας και με τον ιδρώτα μας να βελτιώνουμε τη σοδειά μας και το εισόδημά μας, γι' αυτό είμαστε αντίθετοι στις ποσοστώσεις, στα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και στην αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή.


Απαιτούμε να προστατευτεί η παραγωγή μας από τις αθρόες εισαγωγές που ευνοεί η ΓΚΑΤΤ και ο ΠΟΕ, για να πουλάμε και να πληρωνόμαστε έγκαιρα την παραγωγή μας σε τιμές που να εξασφαλίζουν την επιβίωσή μας.

Αντιστεκόμαστε στην πολιτική κατάρρευσης της κτηνοτροφίας, που μεγαλώνει τη διατροφική εξάρτηση του λαού μας σε αμφίβολης ποιότητας προϊόντα και αυξάνει τα ελλείμματα μέχρι του σημείου που η αξία των εισαγωγών ζωοκομικών προϊόντων να ξεπερνάει την αξία των εισαγωγών πετρελαίου και των άλλων μορφών ενέργειας.

Αγωνιζόμαστε για να προστατεύσουμε το μόχθο μας από την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων, που με τις πλάτες της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων αγοράζουν κοψοχρονιάς την παραγωγή μας και διεκδικούμε συνεταιρισμούς που θα μπορούν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων και εφοδίων.

Απαιτούμε πραγματική και καθολική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, επειδή η ΑΤΕ με τα τοκογλυφικά επιτόκια και τα πανωτόκια μάς πίνει το αίμα, ενώ οι ρυθμίσεις που έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δε μας απάλλαξαν από το βραχνά των χρεών, αλλά διασφάλισαν τα συμφέροντα της ΑΤΕ. Παλεύουμε για ΑΤΕ κρατική με αναπτυξιακά, κοινωνικά χαρακτηριστικά και σταμάτημα του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιριών.

Διεκδικούμε τακτική επιχορήγηση του ΕΛΓΑ από το κράτος, για να υπάρχει πλήρης ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου απ' όλους τους φυσικούς κινδύνους και να δίνονται έγκαιρα οι αποζημιώσεις.

Αρνούμαστε τα προγράμματα διάλυσης των αλιευτικών σκαφών, που ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους ψαράδες για να συγκεντρωθεί και η αλιεία σε λίγα χέρια. Διεκδικούμε τη δημιουργία ασφαλών καταφυγίων, σύγχρονων ιχθυοσκαλών, πετρέλαιο τράνζιτ, προστασία ιχθυοαποθεμάτων, πολύπλευρη ενίσχυση των αλιευτικών συνεταιρισμών και χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών με περιβαλλοντικά και αλιευτικά κριτήρια.

Θέλουμε επιστημονική και τεχνική στήριξη από αναβαθμισμένες κρατικές υπηρεσίες, αλλά και εκτέλεση βασικών αγροτικών έργων υποδομής για να μειωθεί ουσιαστικά το κόστος παραγωγής.

Αγωνιζόμαστε για κατώτερη αγροτική σύνταξη 420 ευρώ το μήνα στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες, για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία, αλλά και για πολιτιστική αναβάθμιση της υπαίθρου για να σταματήσει η ερήμωσή της και ο μαρασμός της».

Αναγκαιότητα η αγωνιστική ενότητα

Ακολούθως σημειώνονται τα εξής: «Μέσα από τους αγώνες που κάναμε τα τελευταία χρόνια φάνηκε η αναγκαιότητα της ενότητάς μας, αλλά και της κοινής δράσης, της συμμαχίας με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με τα οποία έχουμε κοινά συμφέροντα. Αυτήν την ενότητα προσπάθησαν να την υπονομεύσουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τη θεωρία του κοινωνικού αυτοματισμού και τις διασπαστικές ενέργειες των αγροτοσυνδικαλιστών τους.

Αναδείχτηκε η αναγκαιότητα γενικότερης ανασυγκρότησης και αναζωογόνησης του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος με την ενοποίηση των αγροτικών συλλόγων σε ευρύτερη γεωγραφική βάση και τον αγωνιστικό ριζοσπαστικό προσανατολισμό τους.

Γνωρίσαμε τους φίλους μας, αλλά και τους εχθρούς. Ζήσαμε την πολιτική του καρότου με τους αποπροσανατολιστικούς διαλόγους, αλλά και του μαστιγίου με τα αγροτοδικεία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Είδαμε κατ' επανάληψη τον υπονομευτικό ρόλο των κρατικοδίαιτων Διοικήσεων ΠΑΣΕΓΕΣ - ΣΥΔΑΣΕ - ΓΕΣΑΣΕ, που εκφράζουν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική του ξεκληρίσματος και δε θα διστάσουν να καπηλευτούν ακόμα και την εξέγερση του Κιλελέρ.

Μας δόθηκε η δυνατότητα να καταλάβουμε καλύτερα ότι οι αγώνες μας θα έχουν προοπτική, αν μαζί με τα άμεσα αιτήματα συμβάλουν και στη διαμόρφωση των πολιτικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας φιλοαγροτικής πολιτικής, που θα αναδείχνει τον παραγωγικό συνεταιρισμό των μικρομεσαίων αγροτών σε βασικό μοχλό ανάπτυξης και της αγροτικής οικονομίας σε όφελος του λαού και της χώρας».

Η πάλη για την επιβίωση

Το αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ έχει επίσης να τονίσει και τούτα: «Η εξέγερση των κολίγων στο ΚΙΛΕΛΕΡ και οι αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς δείχνουν ότι η συσπείρωση και η πάλη ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που μας ξεκληρίζει, είναι μονόδρομος.

Από τους αγώνες μας εξαρτάται αν θα επιβιώσουμε. Αν θα ανοίξουμε το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο της γεωργίας και των παιδιών μας.

Μπορούμε να ξεσκεπάσουμε το ψευτοδίλημμα της μερικής ή ολικής αποδέσμευσης των επιδοτήσεων από την αγροτική παραγωγή, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και να αντισταθούμε αποφασιστικά στην ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, που υπονομεύει το μέλλον της γεωργίας και των νέων αγροτών.

Μπορούμε να σταματήσουμε την ερήμωση των χωριών μας και το μαρασμό της υπαίθρου.

Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας και μπορούμε να το επιβάλουμε αν συμπαραταχτούμε με όλα τα λαϊκά στρώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ