Σάββατο 12 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Συναντήσεις με την παλαιστινιακή και ισραηλινή ηγεσία θα έχουν ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ, και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν σήμερα. Την ίδια ώρα, και ενώ η ισραηλινή ηγεσία διαπραγματεύεται, ουσιαστικά, τους όρους αποχώρησής της από τη Λωρίδα της Γάζας, χιλιάδες οπαδοί της «Χαμάς» μετέτρεψαν σε επίδειξη δύναμης την τελετή για την επέτειο συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη δολοφονία του πνευματικού της ηγέτη Σεΐκ Αχμάντ Γιασίν.

ΤΣΙΣΙΝΑΟΥ. Περίπου 200 αυτονομιστές «έκαναν έφοδο» σε κυβερνητικά κτίρια, χτύπησαν δύο αστυνομικούς και ένα δήμαρχο χωριού, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Μολδαβίας. Η Δνειστερία αποτελεί πηγή αυξανόμενων εντάσεων Τσισινάου -Μόσχας.

ΜΟΣΧΑ. Σε 15 αυξήθηκε ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από την προχτεσινή συντριβή ρωσικού στρατιωτικού ελικοπτέρου «Mi-8» στην Τσετσενία, που σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών «μπλέχτηκε σε ηλεκτροφόρα καλώδια».

Εξάλλου, το 61% των Ρώσων θεωρεί «καταστροφική» τη «μεταρρυθμιστική προσπάθεια», που έγινε γνωστή ως «περεστρόικα», από τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χτες από την ισπανική εφημερίδα «El Mundo» επ' ευκαιρία της 20ής επετείου από την έναρξη της διαδικασίας.

ΠΕΚΙΝΟ. Η πρώτη ιδιωτική αεροπορική εταιρία στην ιστορία της Κίνας, ονόματι «Okay Airlines», άρχισε χτες πτήσεις εσωτερικού.

Από την άλλη δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δέκα αγνοούνται εξαιτίας της κακοκαιρίας στη Νοτιοδυτική Κίνα, μετέδωσε το πρακτορείο «Νέα Κίνα». Το χιόνι στις ψηλότερες περιοχές ξεπέρασε το ένα μέτρο. Η κακοκαιρία προκάλεσε διακοπή των συγκοινωνιών και της ηλεκτροδότησης, σπίτια καταστράφηκαν, κοπάδια και καλλιέργειες χάθηκαν, σύμφωνα με το πρακτορείο.

ΚΑΜΠΟΥΛ. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που προκάλεσαν κατολισθήσεις και πλημμύρες στο Αφγανιστάν. Η κακοκαιρία έχει κοστίσει πάνω από 500 ζωές αυτό το χειμώνα, σύμφωνα με επίσημα (και μάλλον «υποτιμημένα») στοιχεία.

ΜΑΔΡΙΤΗ. Με διάφορων μορφών εκδηλώσεις τιμήθηκε χτες από την κυβέρνηση η επέτειος των επιθέσεων της 11ης Μάρτη 2004.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.«Ο αγώνας θα συνεχιστεί» δήλωσαν Βιετναμέζοι δικηγόροι, οι οποίοι καταδίκασαν την απόφαση δικαστηρίου των ΗΠΑ που απέρριψε το αίτημα αποζημίωσης των θυμάτων στο Βιετνάμ από τους παρασκευαστές του «πορτοκαλί παράγοντα» στη διάρκεια του πολέμου. «Πρόκειται για εσφαλμένη, άδικη και ανεύθυνη απόφαση», δήλωσε στέλεχος βιετναμέζικης οργάνωσης για το πρόβλημα, που έχει τεράστιες διαστάσεις στη χώρα, προκαλώντας χιλιάδες περιπτώσεις ανυπέρβλητων προβλημάτων υγείας, τερατογενέσεων, παραμορφώσεων κ.ο.κ. Το αμερικανικό δικαστήριο έκρινε ότι «η υπόθεση είναι ανυπόστατη» και «δεν τεκμηριώνεται» από το διεθνές δίκαιο...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Χτες το πρωί, και μετά από 16ωρες διαπραγματεύσεις, έληξε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών η διαμαρτυρία 56 Ιρανών φιλο-μοναρχικών που αρνούνταν από προχτές το απόγευμα να αποβιβαστούν από αεροσκάφος της «Λουφτχάνσα» ζητώντας να αποκατασταθεί... η μοναρχία στο Ιράν. Την εκδήλωση διαμαρτυρίας φέρεται πως την οργάνωσε η φιλομοναρχική κίνηση «Azarakhsh» με έδρα το Λονδίνο.

ΑΤΛΑΝΤΑ. Ο προεδρεύων δικαστής ανώτερου δικαστηρίου της Ατλάντα, ο πρακτικογράφος του δικαστηρίου και ο βοηθός σερίφης έπεσαν χτες το απόγευμα νεκροί στην αίθουσα του δικαστηρίου από τις σφαίρες 33χρονου κατηγορουμένου για βιασμό. Ο θύτης χρησιμοποίησε το όπλο που έκλεψε από αστυνομικό μέσα στη δικαστική αίθουσα...

ΛΟΝΔΙΝΟ. Κροκοδείλια δάκρυα για τη φτώχεια, τους πολέμους και τις ασθένειες που μαστίζουν τους λαούς της Αφρικής έχυσε στο Λονδίνο ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης 400 σελίδων της Επιτροπής για την Αφρική, που προτείνει τη διαγραφή του εξωτερικού χρέους αφρικανικών χωρών, το διπλασιασμό της ξένης οικονομικής βοήθειας και την αποστολή φαρμάκων για την καταπολέμηση του AIDS.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2015-04-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2013-08-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-05-26 00:00:00.0)
Ας επικρατήσουν οι επιθυμίες των λαών (2003-02-22 00:00:00.0)
Μάχες σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο (2002-04-18 00:00:00.0)
Αντίθεση συναισθημάτων και αντιδράσεων (2000-08-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ