Τρίτη 22 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Οι ΗΠΑ επιχειρούν δικαίωση του αποκλεισμού

Εφεραν μόνοι τους πρόταση ψηφίσματος στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

ΓΕΝΕΥΗ.-

Πρόταση ψηφίσματος και ενδεχομένως απόφασης στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, έφεραν οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες, μη βρίσκοντας κάποιον άλλο κομιστή όπως στο παρελθόν, προσπαθώντας φυσικά να θέσουν σε εφαρμογή τα επιθετικά σχέδιά τους έναντι του Νησιού της Επανάστασης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Prensa Latina, οι ΗΠΑ παρουσίασαν ένα ντοκουμέντο τεσσάρων μόλις παραγράφων όπου ζητούν από την 61η Σύνοδο της Επιτροπής - που άρχισε τις εργασίες της στις 15 Μάρτη και τις ολοκληρώνει στις 22 Απρίλη - να υπάρξει έρευνα και να καταλήξει το Σώμα σε έκθεση για την Κούβα όσον αφορά «τις συνεχείς και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ενώ συστήνει και «τη συνέχιση της παρακολούθησης για την επόμενη χρονιά». Οπως σημειώνει η Prensa Latina, η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ εξαναγκάστηκε να παρουσιάσει αυτό το σχέδιο απόφασης μόνη της, αφού καμία άλλη κυβέρνηση ή αντιπροσωπεία δε δέχτηκε να κάνει την «ταυτολογική της άσκηση» για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατά τους Κουβανούς διπλωμάτες, το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί μία «ήττα» για την κυβέρνηση Μπους, που εξάσκησε και εξακολουθεί να εξασκεί όλων των ειδών τις πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.

Σύμφωνα επίσης με το σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν οι ΗΠΑ, η Γαλλίδα Κριστίν Σανέ, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πρέπει να παρουσιάσει την έκθεση στη Σύνοδο υπό τον τίτλο «Η κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κούβα» στις 23 Μάρτη. Επισήμως η Αβάνα, καταδικάζει την εντολή που δόθηκε στη Σανέ καθώς απορρέει από μία πολιτική απόφαση στην οποία η Κούβα διαφωνεί κατηγορηματικά. Οπως τόνισε και ο εκπρόσωπος της Κούβας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χουάν Αντόνιο Φερνάντες, «κατά αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση Μπους προσπαθεί να νομιμοποιήσει και να δικαιώσει τον αποκλεισμό της Κούβας, αποκλεισμό που σχεδόν ομοφώνως κάθε χρόνο τον καταδικάζει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ζητά τον τερματισμό του»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ