Τρίτη 22 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Απέρριψε η αντι-συριακή αντιπολίτευση την έκκληση διαλόγου που απηύθυνε ο Πρόεδρος Εμίλ Λαχούντ προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, καθώς κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές. Ως προειδοποιητικός κώδωνας για τον κίνδυνο ξεσπάσματος ενός ακόμη εμφυλίου πολέμου ερμηνεύτηκε από πολλούς αναλυτές, εντός και εκτός Λιβάνου, η έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που σημειώθηκε σε χριστιανική συνοικία της Βηρυτού, το Σάββατο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 11 άνθρωποι.

Ηταν η πρώτη βομβιστική επίθεση στο Λίβανο μετά τη δολοφονική επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, που στοίχισε τη ζωή συνολικά σε 17 άτομα, στις 14 Φλεβάρη. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, βέβαια, παράλληλα με την πολιτική κρίση που οξύνεται μέρα με την ημέρα, έχουν αυξηθεί και τα βίαια περιστατικά κατά Σύρων εργαζομένων και γενικότερα τα περιστατικά βίας.

Μετά την επίθεση του Σαββάτου, για την οποία κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη, ο Πρόεδρος Εμίλ Λαχούντ απηύθυνε επείγουσα έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, και την αντιπολίτευση, να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες και να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών προκειμένου να αποσοβηθεί το ενδεχόμενο χειροτέρευσης της κατάστασης. Μάλιστα, εξαιτίας της νέας αυτής κλιμάκωσης, ο Λαχούντ ανακοίνωσε ότι δε θα μεταβεί στο Αλγέρι για να συμμετάσχει στην Αραβική Σύνοδο Κορυφής, που αρχίζει σήμερα, εξαιτίας «της εσωτερικής κρίσης».

Εντούτοις, οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ήταν και πάλι αρνητικές. Ο ηγέτης των Δρούζων, Ουαλίντ Τζουμπλάντ, που ολοένα και περισσότερο φαίνεται να εμφανίζεται ως ηγέτης της αντιπολίτευσης, απέρριψε το αίτημα του Λαχούντ, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να εξευρεθεί λύση «μέσα από συνομιλίες με όσους κατηγορούνται, ήδη, για μεροληψία υπέρ της Συρίας». Ο Τζουμπλάντ υποστήριξε ότι «ελλοχεύει ο κίνδυνος νέων επιθέσεων και πολιτικών δολοφονιών όσο οι επικεφαλής των συγκεκριμένων υπηρεσιών ασφαλείας και ο επικεφαλής αυτών, δηλαδή ο Πρόεδρος Λαχούντ, παραμένουν στις θέσεις τους».

«Αλλαγή» Τζουμπλάντ

Παρ' όλα αυτά, δύο ημέρες αργότερα, χτες, μετά από συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ στο Κάιρο, ο ηγέτης των Δρούζων εμφανίστηκε με ελαφρώς διαφοροποιημένες απόψεις. Τόνισε ότι για τη λιβανική αντιπολίτευση «δεν είναι προτεραιότητα η απομάκρυνση του Λαχούντ, αλλά η διεξαγωγή των εκλογών και ο ορισμός ενός χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση της απόσυρσης των συριακών στρατευμάτων. Μετά θα δούμε τι θα γίνει με τον Λαχούντ». Ο Τζουμπλάντ, βέβαια, δε διευκρίνισε αν η αλλαγή αυτή σημαίνει ότι η αντιπολίτευση επανεξετάζει την αρνητική της στάση απέναντι στις εκκλήσεις διαλόγου του Λαχούντ.

Επιπλέον, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τις πιέσεις της Ουάσιγκτον για αφοπλισμό της «Χεζμπολάχ», ο Τζουμπλάντ κατέστησε σαφές ότι το θέμα είναι «ενδολιβανικό» και δεν αφορά κανέναν άλλο. Συμπλήρωσε ότι οι πολιτικές δυνάμεις στο Λίβανο θα συζητήσουν το θέμα του αφοπλισμού ή όχι της «Χεζμπολάχ», μόλις ομαλοποιηθεί η πολιτική κατάσταση και ολοκληρωθεί η συριακή αποχώρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ