Τρίτη 22 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Στο ίδιο έργο θεατές...

Εικόνες που θυμίζουν άλλες προηγούμενες... και άλλες προηγούμενες...

Associated Press

Εικόνες που θυμίζουν άλλες προηγούμενες... και άλλες προηγούμενες...
ΜΠΙΣΚΕΚ.-- Στην τροχιά του υποδείγματος της Γεωργίας και της Ουκρανίας κινούνται οι εξελίξεις στο Κιργιστάν, τις οποίες ήδη δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και ΜΜΕ «βάπτισαν» ως «Λεμονί Επανάσταση». Η αντιπολίτευση επιχειρεί με βίαιες διαδηλώσεις, ειδικά στο φτωχό νότο όπου πλειοψηφεί το ουζμπεκικό εθνοτικό στοιχείο, να σύρει σε «διαπραγμάτευση» για τους όρους της οριστικής αποχώρησής του από την εξουσία τον Πρόεδρο Ασκάρ Ακάεφ. Μία ημέρα πριν το δεύτερο γύρο των πρόσφατων εκλογών, η καταγγελλόμενη «νοθεία» στις οποίες αποτελεί την αφορμή της απόπειρας «αλλαγής καθεστώτος», ο Ακάεφ είχε λάβει το «χρίσμα» των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, όμως φαίνεται ότι δεν άρκεσαν οι νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις του όλα αυτά τα χρόνια για να «σωθεί»...

Το πρωί της Δευτέρας, μετά από ένα Σαββατοκύριακο καταλήψεων και σποραδικών συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας με «τουλάχιστον 4 αστυνομικούς» και «έως και 20» διαδηλωτές νεκρούς - οι αναφορές περί νεκρών διαψεύδονται επισήμως, όμως το πρακτορείο «Ιντερφάξ» επικαλείται δηλώσεις ανώνυμων πηγών των υπηρεσιών ασφαλείας που επιβεβαιώνουν ότι υπήρξαν θύματα -η αστυνομία, που έως χτες είχε επιλέξει να αποφύγει τη σύγκρουση «τρεπόμενη σε φυγή» κατά δυτικά ΜΜΕ, ή αποχωρώντας όσο μπορούσε διατεταγμένα κατά την κυβέρνηση, άλλαξε τακτική. Επιχείρησε να ανακαταλάβει κτίρια της αστυνομίας, τα κυβερνεία και ένα αεροδρόμιο που τελούσαν υπό κατάληψη χιλιάδων οπαδών της αντιπολίτευσης από το Σάββατο στις δύο νότιες πόλεις-εστίες των πολιτικών ταραχών, την Ος και την Τζαλάλ-Αμπάντ. Οι διαδηλωτές «ανακήρυξαν» τον τοπικό εκπρόσωπο του συνασπισμού της αντιπολίτευσης Ατα-ΓιουρτΑνβάρ Αρτίκοφ ως «λαϊκό κυβερνήτη». Κατά αντικρουόμενα στοιχεία που μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ προσκείμενα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, «δεν υπήρξαν τραυματίες» ή «υπήρξαν τουλάχιστον 50 τραυματίες» -πιθανότερη εκδοχή μοιάζει η δεύτερη.

Κυβερνητικές απόπειρες «διαπραγμάτευσης»

Ο Πρόεδρος Ακάεφ - που δηλώνει ότι θα αποχωρήσει μετά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του αργότερα φέτος, όμως η αντιπολίτευση θεωρεί ότι θα επιχειρήσει να παραμείνει στο θώκο διαμέσου της συντριπτικής πλειοψηφίας (69 έδρες από τις 75) που εξασφάλισε στη Βουλή της χώρας - ανακοίνωσε χτες ότι διέταξε μερική «επανεξέταση» των αποτελεσμάτων των εκλογών από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και το Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με τα «Ασοσιέιτεντ Πρες» και RFE/RL. Επίσης χτες, ο πρωθυπουργός του Νικολάι Τανάεφ ανακοίνωσε ότι συνομίλησε με τον Μπεκτούρ Ασάνοφ, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης στην Τζαλάλ-Αμπάντ, και συμφώνησαν να υπάρξουν κάποιου είδους «συνομιλίες» σε διμερές επίπεδο. Αλλά ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κουρμάνμπεκ Μπακίεφ (πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος διακρίνει στο πρόσωπο του Βίκτορ Γιούσενκο το πολιτικό «πρότυπό» του), δήλωσε ξερά ότι η αντιπολίτευση θα λάβει μέρος στις συνομιλίες «υπό τον όρο» ότι σε αυτές θα μετάσχει ο Πρόεδρος Ακάεφ. Φυσικά, οι φήμες που «διέρρεαν» ΜΜΕ της αντιπολίτευσης περί «τροπής σε φυγή του προέδρου από τη χώρα» αποδείχτηκαν ευσεβείς πόθοι.

Τόσο ο ΟΑΣΕ όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ - που «κατανοούν» τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για «νοθεία», αν και δε χρησιμοποιούν τις εκφράσεις της, όπως «μαφιόζικο νεποτικό καθεστώς του Ακάεφ», ακόμα - κάλεσαν το Σάββατο για «ηρεμία», «αυτοσυγκράτηση», «επίλυση του προβλήματος μέσω διαλόγου», και τα παρόμοια.

Πάντως είναι σαφές, από τη δήλωση του Μάρκους Μίλερ, εκπροσώπου του ΟΑΣΕ στο Μπισκέκ, που δημοσιεύτηκε στο website του οργανισμού, και η οποία ανέφερε πως «θα ήταν λάθος να πιστεύει κανείς ότι οι διαδηλωτές δεν έχουν σοβαρή δικαιολογία» για τις πράξεις τους, ότι ΕΕ και ΗΠΑ ευνοούν τα σχέδια της αντιπολίτευσης - η διατύπωση αυτή είναι μάλλον ήπια. Κάτι μάλλον κωμικό είναι ότι η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας αναγκάστηκε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Μπισκέκ Αλεξάντρ Μπάλντνινιουκ, διότι η κυβέρνηση Ακάεφ είναι έξαλλη μαζί του με την ανοιχτή υποστήριξή του προς τους διαδηλωτές που εξέφρασε με επιστολή του.

Στη Μόσχα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών «καταδίκασε» τις διαδηλώσεις και τόνισε ότι «οι εξτρεμιστικές δυνάμεις δεν πρέπει να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν την πολιτική αστάθεια για να δημιουργήσουν μια απειλή στα δημοκρατικά θεμέλια του κράτους του Κιργιστάν». Κάλεσε επίσης τον ΟΑΣΕ να «είναι πιο υπεύθυνος» στην κατάρτιση των πολιτικών συμπερασμάτων του - η οργή της ρωσικής κυβέρνησης για αυτό που μοιάζει ως ένας ακόμη κρίκος μιας μακριάς αλυσίδας: άλλη μια προσπάθεια «υφαρπαγής» μιας κρίσιμης κεντρασιατικής χώρας και ακόμη πιο στενού ελέγχου και υπαγωγής της στη δυτική σφαίρα επιρροής όμως δε μοιάζει να μπορεί να μετουσιωθεί σε κάτι περισσότερο.

Ο Ακάεφ είχε απειλήσει «με εμφύλιο», εάν η αντιπολίτευση έκανε απόπειρα «να προσομοιώσουν τη λεγόμενη "πορτοκαλί επανάσταση" στην Ουκρανία», αλλά η αντιπολίτευση μοιάζει να εξέλαβε ως πολιτική μπλόφα τη δήλωσή του και τον αναγκάζει να δείξει τα χαρτιά του.

Η κατάσταση, έλεγε χτες αναλυτής στο ραδιοσταθμό «Εκο Μόσκβι», είναι «μη αντιστρέψιμη»: το θέμα δεν είναι το «αν», αλλά το πότε θα αλλάξει ηγεσία στο Κιργιστάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολιτικές διεργασίες και ταραχές (2020-10-08 00:00:00.0)
Διαδηλωτές κατέλαβαν χρυσωρυχείο (2013-06-01 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η «κόντρα» (2006-11-04 00:00:00.0)
Δολοφονία βουλευτή (2005-06-11 00:00:00.0)
Οριστική νομιμοποίηση της ανατροπής (2005-04-12 00:00:00.0)
Ολα «σύμφωνα με το σχέδιο»... (2005-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ