Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Στρατιές ομήρων» στο ΥΠΠΟ

Με φθηνό, «ευέλικτο», ανασφάλιστο και εν δυνάμει «ανοιχτό» για πολιτική και εργασιακή ομηρία εργατικό δυναμικό θα «λειτουργήσει» το ΥΠΠΟ στο άμεσο μέλλον, αφού χθες ανακοινώθηκε - με «πανηγυρικό» ύφος η υπογραφή της ένταξης 3.300 ανέργων στο πρόγραμμα «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς και του σύγχρονου πολιτισμού.

Πρόκειται για το γνωστό πρόγραμμα «stage» που προωθείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» του Γ΄ ΚΠΣ, το οποίο διαχειρίζεται το υπουργείο Απασχόλησης ως «δεξαμενή» ανακύκλωσης της ανεργίας και αποδόμησης των εργασιακών σχέσεων, ενώ, στην περίπτωση του ΥΠΠΟ υπάρχει ο κίνδυνος να λειτουργήσει και διασπαστικά μεταξύ των χιλιάδων εκτάκτων που έχουν απολυθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία απόλυσης και των ανέργων, οι οποίοι ωστόσο, όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, αλλά οφείλουν, καταρχήν στον εαυτό τους, να αναγνωρίσουν τον κοινό εχθρό και να συμπαραταχθούν εναντίον του.

Για την ιστορία να πούμε ότι το πρόγραμμα που αφορά στο ΥΠΠΟ θα «απασχολήσει» για 12 μήνες, 3.300 ανέργους σε όλη τη χώρα, ηλικίας 18-40 ετών, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η «πρόσκληση» προς τους ανέργους αναμένεται να γίνει σε ενάμιση μήνα. Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω εξαγγελίες γίνονται ενόψει και της κατάθεσης του νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟ. Στο πλαίσιο των σχεδιασμών για μετατροπή του υπουργείου σε απλό εποπτευόμενο όργανο και της στρατηγικής περάσματος της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς στους ιδιώτες (μέσω της έμμεσης και άμεσης εμπορευματοποίησής της) είναι φανερό πως το έμψυχο δυναμικό του ΥΠΠΟ επιχειρείται να είναι εξ ολοκλήρου «αναλώσιμο», ημι-ειδικευμένο και να μην μπορεί να απαιτεί στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Με ό,τι αυτό θα σημάνει και για το επίπεδο προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ