Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πιέζει η «Φίλιπς» για Ακρόπολη

Στα... διαδικαστικά «κόλλησε» το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), αναβάλλοντας, με διάφορα προσχήματα, ξανά τη συζήτηση του αιτήματος της πολυεθνικής «Φίλιπς» να της παραχωρηθεί ο χώρος της Ακρόπολης, ώστε να τραβήξει εικόνες για τη διαφημιστική της «εκστρατεία», παρότι το ΚΑΣ έπρεπε εξαρχής να απορρίψει το εν λόγω αίτημα ως επιεικώς απαράδεκτο!

Το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της αναβολής, διότι η εταιρία δεν έδωσε, όπως ζήτησε το Συμβούλιο στην πρώτη συζήτηση, σχετικό οπτικό δείγμα για το πώς θα χρησιμοποιηθεί η Ακρόπολη στο διαφημιστικό «σποτ», ενώ δεν έχει λυθεί ούτε το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων όσον αφορά στο Γάλλο μελετητή φωτισμών Μπιντό, ο οποίος σχεδίασε και εφάρμοσε το νέο φωτισμό της Ακρόπολης, γεγονός που παίζει βασικό ρόλο στο σποτ.

Από πληροφορίες πάντως προκύπτει πως η εταιρία δεν υπολόγιζε ότι θα είχε, έστω, αυτές τις «δυσκολίες» στο να της παραχωρηθεί η Ακρόπολη, γι' αυτό και υπέβαλε το αίτημα μόλις ενάμιση μήνα πριν. Επειδή μάλιστα βιάζεται να αρχίσει τη νέα διαφημιστική «εκστρατεία» της, «βλέπει» και προς τη χρησιμοποίηση των πυραμίδων της Αιγύπτου, τις οποίες επίσης... «φώτισε».

Επιπλέον, η «Φίλιπς» δε «σκέφτεται» καν την καταβολή τελών στο ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση της Ακρόπολης. Αυτό δε σημαίνει ότι αν πλήρωναν θα «χρυσωνόταν» το «χάπι» της διαφημιστικής χρήσης της Ακρόπολης, αλλά συνδέεται με το γεγονός ότι η εταιρία πούλησε τον εξοπλισμό για το φωτισμό της Ακρόπολης με «μεγάλη έκπτωση», όπως ισχυρίζεται, και - προφανώς - θεωρεί πως το όλο ζήτημα άπτεται μιας «κλασικής» εμπορικής συναλλαγής, έστω και αν το αντικείμενό της είναι το κορυφαίο πολιτιστικό μνημείο της ανθρωπότητας! Το θέμα είναι τώρα αν και η κυβέρνηση θεωρεί το ίδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ