Σάββατο 2 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Διπλός φραγμός από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Εξω από τα νοσοκομεία πετάει τους μετανάστες που δε διαθέτουν άδεια παραμονής η πολιτική του δικομματισμού

Απάνθρωπους φραγμούς στη νοσηλεία των μεταναστών που δε διαθέτουν τα τυπικά στοιχεία νόμιμης παραμονής στη χώρα μας βάζουν δυο εγκύκλιοι των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας, που εκδόθηκαν και στάλθηκαν πρόσφατα σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Και οι δυο εγκύκλιοι στηρίζονται στους νόμους 2910/2001 και 3202/2003 που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, εναρμονιζόμενες με την αντιμεταναστευτική πολιτική που συναποφάσισαν στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η πρώτη απόφαση εκδόθηκε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Αθ. Βεζυργιάννη στις 28.12.2004 και έχει ως θέμα τις «Υποχρεώσεις υπηρεσιών και υπαλλήλων». Στην απόφαση ορίζεται ρητά ότι: «Οι δημόσιες υπηρεσίες, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Οργανισμοί και Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης υποχρεούνται να μην παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε αλλοδαπούς, οι οποίοι δεν έχουν διαβατήριο ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο ή θεώρηση εισόδου ή άδεια παραμονής ή γενικά δεν αποδεικνύουν ότι παραμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον ίδιο νόμο. Εξαιρούνται τα νοσοκομεία, θεραπευτήρια και κλινικές, όταν πρόκειται για αλλοδαπούς που εισάγονται εκτάκτως για νοσηλεία και για ανήλικα παιδιά. Οι υπάλληλοι των παραπάνω υπηρεσιών και φορέων, που παραβαίνουν τις ανωτέρω διατάξεις, διώκονται πειθαρχικά και τιμωρούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για παράβαση καθήκοντος».

Ακολούθησε η εγκύκλιος του υπουργού Υγείας Ν. Κακλαμάνη στις 21.2.2005 με θέμα την «Υγειονομική περίθαλψη των αλλοδαπών» προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι «Για τους αλλοδαπούς, τους μη νόμιμα ευρισκόμενους στην Ελλάδα (όπως είναι ο λαθρομετανάστης) θα παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες αποκλειστικά στις περιπτώσεις επείγοντος και μέχρι τη σταθεροποίηση της υγείας τους. Δε θα γίνονται δεκτοί από τις υπηρεσίες Υγείας αλλοδαποί της κατηγορίας για μη επείγοντα περιστατικά».

Και οι δυο εγκύκλιοι διατηρούν την εξής αντίφαση: Να μη νοσηλεύονται οι παράνομοι μετανάστες και να νοσηλεύονται τα ανήλικα παιδιά τους!

Εξίσου «φιλεύσπλαχνος» προς τους μετανάστες υπήρξε και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αλ. Παπαδόπουλος: Το καλοκαίρι του 2000 είχε εκδώσει τρεις απανωτές εγκυκλίους για τους νόμιμους και μη νόμιμους μετανάστες στην Ελλάδα, οι οποίες προέβλεπαν μεταξύ άλλων και την υποχρέωση των νοσοκομείων να ειδοποιούν άμεσα τις «κατά τόπους υπεύθυνες αστυνομικές υπηρεσίες για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες», όταν κάποιος παράνομος μετανάστης ζητούσε νοσηλεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ